Σκάνδαλο με μάσκες στη Γερμανία: Έρευνες για Andrea Tandler

Η κόρη του πρώην γενικού γραμματέα του CSU Gerold Tandler έλαβε υψηλές προμήθειες από συμφωνίες μασκών της Emix και ενδέχεται να μην πλήρωσε σωστά τον φόρο γι’ αυτές. Έχει κληθεί η υπηρεσία φορολογικών ερευνών και η εισαγγελία του Μονάχου Ι διεξάγει έρευνα.

Η ελβετική εταιρεία Emix Trading έβγαλε καλά λεφτά από τις συμφωνίες μασκών με τις ομοσπονδιακές και κρατιδιακές κυβερνήσεις.

Εκτός από τα πολλά ερωτηματικά που περιβάλλουν την επιχείρηση μασκών με το κρατίδιο της Βαυαρίας, υπάρχει και ένα άλλο: υπάρχει η υποψία ότι οι προμήθειες δεν φορολογούνταν σωστά.

Η Andrea Tandler είχε κανονίσει τις συμφωνίες – μέσω της διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του πρακτορείου δημοσίων σχέσεων του Μονάχου. Αυτό προκύπτει από την απάντηση που έδωσε το Υπουργείο Υγείας της Βαυαρίας σε ερώτημα των Πρασίνων.

Ωστόσο, οι προμήθειες που η Emix Trading φέρεται να κατέβαλε στην Andrea Tandler προφανώς πήγαν σε μια άλλη εταιρεία που ανήκε στην ίδια και σε έναν επιχειρηματικό της εταίρο: την Little Penguin GmbH, με έδρα το Grünwald.

Σε άλλη ερώτηση των Πρασίνων, το Υπουργείο Δικαιοσύνης επιβεβαιώνει ότι διεξάγονται ποινικές έρευνες κατά της Andrea Tandler. Μέχρι στιγμής δεν έχει σχολιάσει σχετικό αίτημα.

Η Emix Trading δηλώνει: “Παρακαλούμε να κατανοήσετε ότι για λόγους ανταγωνισμού, δεν σχολιάζουμε δημοσίως τις εσωτερικές επιχειρηματικές συναλλαγές”.

Grünwald: φορολογική όαση για επιχειρήσεις

Το Grünwald δεν είναι μόνο ένα προάστιο με βίλες του Μονάχου, αλλά θεωρείται επίσης ένας μικρός φορολογικός παράδεισος: σύμφωνα με το Βιομηχανικό και Εμπορικό Επιμελητήριο του Μονάχου και της Άνω Βαυαρίας, ο τοπικός φορολογικός συντελεστής για τις επιχειρήσεις είναι ένας από τους πιο ευνοϊκούς συντελεστές στη Γερμανία. Στο Μόναχο, το ποσοστό είναι υπερδιπλάσιο.

Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι η Andrea Tandler ίδρυσε την Little Penguin GmbH στο Grünwald μόλις στις 6 Απριλίου 2020 μαζί με έναν επιχειρηματικό εταίρο – η εταιρεία καταχωρήθηκε στο εμπορικό μητρώο στα μέσα Απριλίου 2020.

Το Υπουργείο Υγείας της Βαυαρίας είχε ήδη παραγγείλει μάσκες FFP2 από την Emix Trading στις 3 Μαρτίου 2020.

Σύμφωνα με την έρευνα του BR, η τελευταία παράδοση μασκών Emix πραγματοποιήθηκε στα τέλη Μαρτίου 2020, οπότε η προμήθεια προφανώς κατέληξε σε μια εταιρεία που δεν υπήρχε ακόμη κατά τη στιγμή της συμφωνίας για τις μάσκες.

Με τη βοήθεια της Andrea Tandler, η Emix Trading είχε συνάψει αρκετές συμφωνίες με το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Υγείας και ορισμένα ομόσπονδα κρατίδια.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, οι αμοιβές και οι προμήθειες για την Andrea Tandler κυμαίνονταν μεταξύ 5 και 7,5 τοις εκατό, ενώ συνολικά ποσά ανέρχονται σε εκατομμύρια.

Το γεγονός ότι η εισαγγελία του Μονάχου Ι ερευνά την υπόθεση δείχνει στον Florian Siekmann, βουλευτή του κόμματος των Πρασίνων στο κρατικό κοινοβούλιο, ότι όλες οι συγκαλυμμένες συναλλαγές απέχουν πολύ από το να διαλευκανθούν.

Ο αντιπρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής Maske στο βαυαρικό κρατικό κοινοβούλιο γράφει: “Οι έρευνες δείχνουν ότι το μέγιστο κέρδος ήταν ο στόχος αυτής της συμφωνίας”.

Σύμφωνα με τον Siekmann, η Andrea Tandler ήθελε πιθανότατα να επωφεληθεί όσο το δυνατόν περισσότερο από τη σύνδεση με το CSU και ταυτόχρονα να αποφύγει τον υψηλότερο φορολογικό συντελεστή για το εμπόριο του Μονάχου.

“Η απληστία για το κέρδος με την οποία προχώρησαν εδώ στην πανδημική κατάσταση έκτακτης ανάγκης με αφήνει άναυδο”.

Ίδιες προσφορές στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία;

Η Βαυαρία και η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία είχαν δώσει κοινές παραγγελίες στην Emix Trading. Η διαδικτυακή πλατφόρμα FragDenStaat δημοσίευσε μεγάλο μέρος της επικοινωνίας μεταξύ των υπουργείων Υγείας των δύο κρατιδίων, του Emix και της Andrea Tandler.

Σε αντίθεση με τη Βαυαρία, στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία είναι δυνατόν να ζητηθούν τέτοια έγγραφα λόγω του νόμου περί ελευθερίας της πληροφόρησης.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται περίπου 15 μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από την Andrea Tandler προς το υπουργείο στο Ντίσελντορφ. Και εδώ, επίσης, χρησιμοποιούσε πάντα τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της εταιρείας δημοσίων σχέσεων του Μονάχου.

Επιχειρήσεις με εμπόδια

Η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία έπρεπε να μεταβιβάσει το ήμισυ του τιμήματος αγοράς όταν ολοκληρώθηκε η πώληση – σχεδόν πέντε εκατομμύρια ευρώ πήγαν στην Emix Trading.

Στα 9,90 ευρώ, η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία πλήρωσε ένα ευρώ περισσότερο ανά μάσκα από τη Βαυαρία. Και τα δύο ομόσπονδα κρατίδια είχαν παραγγείλει από ένα εκατομμύριο μάσκες FFP2 από την αμερικανική εταιρεία 3M.

Ωστόσο, μόνο 527.200 μάσκες παραδόθηκαν στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες του BR, επρόκειτο για μάσκες από τέσσερις διαφορετικές κινεζικές εταιρείες.

Και: Δεν ήταν μάσκες FFP2, αλλά κυρίως μάσκες τύπου KN95. Τον Απρίλιο του 2020, το Υπουργείο Υγείας της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας δεν θέλησε να περιμένει άλλο για τις υπόλοιπες μάσκες και ακύρωσε τη σύμβαση.

Η επιτροπή ερευνών αρχίζει τις εργασίες της τον Ιανουάριο

Σύμφωνα με μη δημόσια έκθεση του Υπουργείου Υγείας, η Emix Trading παρέδωσε ένα εκατομμύριο μάσκες στη Βαυαρία. Το κόστος ήταν 8,9 εκατομμύρια ευρώ. Ο κατασκευαστής αυτών των μασκών δεν έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί.

Επιπλέον, σύμφωνα με την έκθεση, η Βαυαρία έλαβε 65.000 μάσκες έναντι 1,2 εκατομμυρίων ευρώ μέσω της Emix Trading. Αρχικά, το Υπουργείο Υγείας είχε παραγγείλει πολύ περισσότερες, αλλά ακύρωσε και πάλι την παραγγελία επειδή η παράδοση δεν έγινε εγκαίρως.

Στις 14 Ιανουαρίου 2022, η εξεταστική επιτροπή του βαυαρικού κρατικού κοινοβουλίου θα συνεδριάσει για την πρώτη της συνεδρίαση.

Την περασμένη εβδομάδα συγκροτήθηκε σε σώμα, διόρισε έναν πρώτο εμπειρογνώμονα για το δίκαιο δημοσίων συμβάσεων και έδωσε εντολή στα εμπλεκόμενα υπουργεία να καταρτίσουν καταλόγους με τους σχετικούς φακέλους.

Υποστήριξε το GRland.info

Βοήθησε την συντακτική μας ομάδα να προσφέρει έγκαιρα και έγκυρα ενημερωτικά άρθρα στην ελληνική γλώσσα. Γίνε συνδρομητής με 4,99 τον μήνα! Περισσότερα, ΕΔΩ

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.