Σκάνδαλο μασκών: Βουλευτές μπορούν να κρατήσουν τις προμήθειες

Οι βουλευτές του CSU Sauter και Nüßlein έλαβαν εξαιρετικά υψηλές προμήθειες για τη διαμεσολάβηση σε συμφωνίες μασκών.

Το Ομοσπονδιακό Ανώτατο Δικαστήριο (BGH) διευκρίνισε τώρα ότι κανένας από τους δύο δεν διέπραξε κάποιο ποινικό αδίκημα. Επομένως, μπορούν να κρατήσουν τα χρήματα.

Οι πρώην βουλευτές του CSU Alfred Sauter και Georg Nüßlein μπορούν να κρατήσουν τις υψηλές προμήθειές τους για την προμήθεια προστατευτικών μασκών στην αρχή της πανδημίας.

Η δραστηριότητα αυτή των πολιτικών δεν εμπίπτει στην απαγόρευση της δωροδοκίας ή της δωροληψίας των εντολοδόχων, αποφάνθηκε το Ομοσπονδιακό Ανώτατο Δικαστήριο (BGH). Κανένας από τους δύο δεν είχε διαπράξει ποινικό αδίκημα.

Το BGH απέρριψε έτσι σε τελευταίο βαθμό τις καταγγελίες της εισαγγελίας του Μονάχου η οποία είχε κατάσχει 1,24 εκατομμύρια ευρώ από τον Sauter, μέλος του κοινοβουλίου του κρατιδίου, και 660.000 ευρώ από τον πρώην συνάδελφό του στο κόμμα και μέλος της Bundestag, Nüßlein.

Και οι δύο είχαν λάβει τα χρήματα για τις υπηρεσίες τους ως συμμετοχή στα κέρδη.

Ο Nüßlein εκτός κόμματος και Bundestag, ο Sauter παραμένει στο Landtag

Ο Nüßlein είχε παραιτηθεί από το CSU μετά τη γνωστοποίηση των ισχυρισμών. Ο Sauter πιέστηκε να αποσυρθεί από τα κομματικά του αξιώματα, αλλά συνεχίζει να είναι μέλος του βαυαρικού κοινοβουλίου ως τυπικά ανένταχτος βουλευτής.

Το ένταλμα σύλληψης κατά του επιχειρηματία, τον οποίο ο Sauter και ο Nüßlein είχαν βοηθήσει να πουλήσει τις μάσκες για περισσότερα από 60 εκατομμύρια ευρώ, παραμένει επίσης αδρανές, σύμφωνα με το BGH.

Τότε, οι μάσκες πήγαν στο Υπουργείο Υγείας της Βαυαρίας, στο Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εσωτερικών και στο Ομοσπονδιακό Υπουργείο Υγείας.

Οι βουλευτές του CSU δεν διέπραξαν ποινικό αδίκημα

Το σκεπτικό του BGH: Σύμφωνα με τη βούληση του νομοθέτη, μόνο η αποδοχή ανταλλάγματος για ενέργειες “κατά την άσκηση της εντολής” είναι αξιόποινη στην περίπτωση των πολιτικών, δηλαδή για ψήφους στο κοινοβούλιο, στις επιτροπές ή στην κοινοβουλευτική ομάδα.

Το γεγονός ότι οι βουλευτές χρησιμοποιούν την επιρροή τους εκτός του πολιτικού τους έργου δεν καλύπτεται από το άρθρο 108ε του Ποινικού Κώδικα.

“Εάν ο νομοθέτης αναγνωρίσει ένα κενό στην τιμωρία, εναπόκειται σε αυτόν να αποφασίσει εάν θέλει να το αφήσει ή να το κλείσει με μια νέα διάταξη”, εξήγησε το BGH. Διαφορετικά, τα χέρια των δικαστηρίων είναι δεμένα.

Πριν από το BGH, το Ανώτατο Περιφερειακό Δικαστήριο του Μονάχου είχε ήδη καταστήσει σαφές στις αποφάσεις του τον περασμένο Νοέμβριο ότι στην υπόθεση δεν υπήρχε δωροδοκία και δωροληψία βάσει των εφαρμοστέων νόμων.

Οι δικαστές του Μονάχου άσκησαν κριτική: το γεγονός ότι ακόμη και “η καταχρηστική εμπορευματοποίηση της εντολής με την εκμετάλλευση μιας πρωτοφανούς σε έκταση εθνικής έκτακτης ανάγκης” παρέμεινε ατιμώρητη σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία δεν φαίνεται να δικαιολογείται.

“Η αθώωση δεν αναπληρώνει την ηθική ενοχή”

Ο Florian Siekmann, μέλος του κοινοβουλίου των Πρασίνων, δήλωσε ότι η νομική κατάσταση έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το αίσθημα δικαίου των ανθρώπων.

“Η Γερμανία χρειάζεται έναν ισχυρό νόμο για την καταπολέμηση της διαφθοράς, ώστε να μπει ένα τέλος στην αρπαγή του χρήματος κατ’ εντολή”.

Ο Hartmut Bäumer, πρόεδρος της Transparency Deutschland, κάλεσε την κυβέρνηση να κλείσει γρήγορα τα νομικά κενά. Διαφορετικά, είπε, υπάρχει κίνδυνος “να πληγεί η εμπιστοσύνη στους βουλευτές μας και στο συνταγματικό μας κράτος”.

Ο γενικός γραμματέας του CSU Martin Huber δήλωσε στην εφημερίδα Augsburger Allgemeine: “Η νομική αθώωση δεν αναπληρώνει την ηθική ενοχή”.

Ως βουλευτής, είπε, δεν πρέπει να “πλουτίζει κανείς σε μια σοβαρή κατάσταση έκτακτης ανάγκης όπως η πανδημία”.

Ο βουλευτής του AfD Gerd Mannes αξιολόγησε επίσης τα γεγονότα ως ηθικά κατακριτέα. Ταυτόχρονα, επέκρινε το γεγονός ότι ο Sauter εξακολουθεί να παραμένει στο κοινοβούλιο του κρατιδίου.

Η πολιτική έρευνα για την προμήθεια των εν λόγω μασκών συνεχίζεται. Στο βαυαρικό κοινοβούλιο, μια εξεταστική επιτροπή ασχολείται με το θέμα. Οι Sauter και Nüßlein δεν έχουν ακόμη μιλήσει στην επιτροπή.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.