SMS από το “Ebay” κόστισαν στη γυναίκα 40.000 ευρώ

Ένα γραπτό μήνυμα, ένα ψεύτικο τηλεφώνημα από την τράπεζα – και τα χρήματα είχαν εξαφανιστεί. Το Ebay προειδοποιεί για μια θρασύτατη απάτη…

Οι αγγελίες Ebay είναι ένας δημοφιλής τρόπος για να αποκτήσετε μεταχειρισμένα προϊόντα εύκολα και φθηνά.

Για μια γυναίκα από το Βρανδεμβούργο, ωστόσο, πρόσφατα έγινε εξαιρετικά δαπανηρή, όταν έπεσε στα δίχτυα απατεώνων. Το Ebay προειδοποιεί για την απάτη με SMS.

Τι συνέβη; Σε απάντηση στην αγγελία της γυναίκας από το Neubrandenburg στην αγγελία Ebay, ένας “ψεύτικος ενδιαφερόμενος” προσποιήθηκε ότι ήθελε να αγοράσει το αντικείμενο χρησιμοποιώντας τη λειτουργία “Πληρωμή με ασφάλεια”.

Λίγο αργότερα, ο πωλητής έλαβε ένα SMS από τον αποστολέα: “EbayKA”.

Ψεύτικη κλήση από την τράπεζα

Η γυναίκα έκανε κλικ στον σύνδεσμο που περιείχε το SMS και στη συνέχεια έλαβε μια κλήση.

Ένας υποτιθέμενος υπάλληλος της τράπεζάς της υπέδειξε ύποπτες κινήσεις λογαριασμού και εξήγησε ότι το smartphone της είχε μολυνθεί από ένα λεγόμενο Trojan.

Μια νέα εντολή μεταφοράς θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα, είπε ο άνδρας. Και πράγματι, η γυναίκα μετέφερε συνολικά 40.000 ευρώ σε τέσσερις διαφορετικούς λογαριασμούς των απατεώνων.

Δεν είναι ασυνήθιστο για τους απατεώνες να χρησιμοποιούν πλατφόρμες με μεγάλη εμβέλεια για τις εγκληματικές τους δραστηριότητες, λέει η Antje Schulz, εκπρόσωπος της αστυνομικής διεύθυνσης του Neubrandenburg.

“Το παρατηρούμε αυτό ξανά και ξανά. Μόνο στο Μεκλεμβούργο-Πομερανία αναφέρθηκαν πέρυσι περισσότερες από 3.800 περιπτώσεις απάτης σε σχέση με τις αγγελίες Ebay.”

Η αστυνομία έχει επίσης αρχίσει να ερευνά την παρούσα υπόθεση.

Τα θύματα παρασύρονται…

Αυτό που είναι ιδιαίτερα θρασύ σε αυτή την απάτη είναι ότι οι απατεώνες προσποιούνται ότι θέλουν να χρησιμοποιήσουν τη λειτουργία “Pay Safely”.

“Προσποιούμενοι ότι χρησιμοποιούν αυτή τη λειτουργία παρασύρουν τα θύματα σε ασφάλεια. Η απάτη είναι πιο δύσκολο να αναγνωριστεί ως τέτοια”, λέει η Schulz.

Η αστυνομία του Μεκλεμβούργου-Πομερανίας έχει καταμετρήσει περισσότερες από 30 τέτοιες περιπτώσεις.

Φυσικά, το “Sicher bezahlen” είναι πραγματικά ασφαλές. Ο αγοραστής καταβάλλει πρώτα τα χρήματα σε ένα λογαριασμό. Διατηρείται εκεί και μεταβιβάζεται στον πωλητή μόνο μετά την επιβεβαίωση ότι τα εμπορεύματα έχουν παραληφθεί κανονικά.

Σε περίπτωση προβλημάτων, η Ebay αναφέρει ότι τίθεται σε ισχύ η προστασία του αγοραστή.

Ποτέ μην κάνετε κλικ σε συνδέσμους από άγνωστα άτομα

Η ηλεκτρονική αγορά αγγελιών είχε ήδη προειδοποιήσει για την απάτη τον Ιούλιο του 2022.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Ebay, Paul Heimann, επαναλαμβάνει: “Οι χρήστες δεν πρέπει ποτέ να κάνουν κλικ σε συνδέσμους που τους στέλνουν άγνωστα άτομα.

Η χρήση του “Pay Safely” γίνεται αποκλειστικά στην εφαρμογή μας ή στον ιστότοπό μας. Επίσης, δεν στέλνουμε μηνύματα κειμένου σε σχέση με το ‘Pay Safely’ – γενικά, δεν στέλνουμε μηνύματα”.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.