Söder: Φρένο στις τιμές ενέργειας από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση

Κατά την επίσκεψή του στην εταιρεία παραγωγής γυαλιού Wiegand στο Steinbach am Wald στην Άνω Φραγκονία, ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Markus Söder ζήτησε από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση ένα “σαφές φρένο στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας”. Επιπλέον, πρέπει να βρεθούν επειγόντως δυνατότητες αντικατάστασης του φυσικού αερίου.

Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Markus Söder επισκέφθηκε την Παρασκευή τον κατασκευαστή Wiegand στο δάσος της Φραγκονίας. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, απαίτησε από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση ένα σαφές φρένο στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας.

Όλα όσα αλλάζουν στη Γερμανία τον Ιούνιο του 2022

Επιπλέον, πρέπει να βρεθούν επειγόντως δυνατότητες αντικατάστασης του φυσικού αερίου, προκειμένου να καταστεί η χώρα ανεξάρτητη από τη Ρωσία και να μην αυξηθούν τα ενεργειακά κενά.

Ο Βαυαρός πρωθυπουργός εξήγησε ότι δεν πρέπει να επιτραπεί να μην τολμήσει κανείς να παρατείνει την πυρηνική ενέργεια λόγω “ιδεολογικού πείσματος”, παρόλο που θα μπορούσε να προκύψει κενό ηλεκτρικής ενέργειας για δέκα εκατομμύρια νοικοκυριά μέχρι το τέλος του έτους.

“Θέλουμε επίσης να έχουμε ένα σαφές φρένο στις τιμές της ενέργειας”, συνέχισε ο Söder. Πρόσθεσε ότι αυτό δεν σημαίνει μικρές ελαφρύνσεις, αλλά “σαφώς χαμηλότερους φόρους, όπως κάνουν οι γείτονές μας”.

Μείωση των αποστάσεων μεταξύ ανεμογεννητριών και βιομηχανικών εγκαταστάσεων

Ταυτόχρονα, η παροχή ενέργειας πρέπει να γίνει πιο ανεξάρτητη με την ενίσχυση της αυτάρκειας. Söder ανακοίνωσε ένα πιλοτικό πρόγραμμα στην περιοχή.

Προβλέπεται η μείωση της απόστασης μεταξύ των ανεμογεννητριών και των βιομηχανικών εγκαταστάσεων. Επιπλέον, η εισαγωγή των αδειών αποσκοπεί στην προώθηση της κατασκευής ανεμογεννητριών.

Ο Söder ανακοίνωσε στο Steinbach ότι στο μέλλον οι περιφέρειες θα μπορούν να ενεργούν οι ίδιες ως προμηθευτές ενέργειας. Αυτό θα τους επέτρεπε να λειτουργούν τα δικά τους αιολικά πάρκα, τα οποία στη συνέχεια θα τροφοδοτούσαν άμεσα τον τοπικό πληθυσμό και τη βιομηχανία με ηλεκτρική ενέργεια.

Η παραγωγή γυαλιού είναι ενεργοβόρα

Η Wiegand-Glas είναι ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές γυαλιού στη Γερμανία. Καθημερινά, παράγονται περισσότερα από οκτώ εκατομμύρια γυάλινα δοχεία στα τέσσερα εργοστάσια. Ο όμιλος εταιρειών απασχολεί συνολικά 1.950 άτομα σε εθνικό επίπεδο.

Τα προϊόντα περιλαμβάνουν μπουκάλια μπύρας, αλκοολούχων ποτών και αναψυκτικών, αλλά και γυάλινα δοχεία για γιαούρτι, κονσέρβες τροφίμων και γάλα.

Η παραγωγή είναι ενεργοβόρα λόγω της απαιτούμενης θερμότητας. Σύμφωνα με τον Lukas Neubauer του ομίλου Wiegand-Glas, η τιμή του φυσικού αερίου δεκαπλασιάστηκε μέσα σε ένα χρόνο. Ο κλάδος αγωνίζεται σήμερα, ιδίως λόγω των υψηλών τιμών της ενέργειας.

Ο Söder υπόσχεται οικονομική στήριξη για την τεχνολογική πανεπιστημιούπολη

Ο Söder υποσχέθηκε επίσης εκτεταμένη οικονομική στήριξη για την προγραμματισμένη τεχνολογική πανεπιστημιούπολη για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας “Future Energy Lab”.

Αυτή η τεχνολογική πανεπιστημιούπολη πρόκειται να αποτελέσει μια πλατφόρμα για την επιστημονική υποστήριξη της ενεργειακής αντίληψης της πόλης στο Fichtelgebirge με την ονομασία “Wunsiedler Weg”.

Συνεργασία με 20 γερμανικά πανεπιστήμια

Στο πλαίσιο αυτό, το Πανεπιστήμιο του Bayreuth σχεδιάζει να έχει διψήφιο αριθμό επιστημόνων που θα διεξάγουν έρευνα στο Wunsiedel. Σύμφωνα με τους διαχειριστές του ενεργειακού πάρκου, υπάρχουν συνεργασίες με περισσότερα από 20 γερμανικά πανεπιστήμια.

Το “Wunsiedler Weg” θεωρείται ένα πιθανό σχέδιο για την αποκεντρωμένη ενεργειακή τροφοδοσία ενός δήμου με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Εκεί κατασκευάζεται επί του παρόντος η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα μονάδα ηλεκτρόλυσης της Βαυαρίας για την παραγωγή υδρογόνου με ουδέτερο ισοζύγιο CO2 χρησιμοποιώντας πλεονάσματα από αιολική ενέργεια και φωτοβολταϊκά. Το εργοστάσιο πρόκειται να εγκαινιαστεί επίσημα στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.