Söder: Υπάρχει ένα είδος lockdown για τους ανεμβολίαστους

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Βαυαρίας Söder, δεν υπάρχει εναλλακτική λύση για “lockdown για τους ανεμβολίαστους” λόγω των γεμάτων νοσοκομείων – εκπρόσωποι της κυβέρνησης είχαν αποκλείσει πρόσφατα κάτι τέτοιο. Το υπουργικό συμβούλιο συμφώνησε σε επιμέρους μέτρα αυστηροποίησης.

Μετά την πρόσφατη σημαντική αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων και την κρίσιμη κατάσταση σε πολλά νοσοκομεία, ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Markus Söder θεωρεί αυτή την εβδομάδα ως “εβδομάδα της αλήθειας”.

Τώρα είναι η τελευταία ευκαιρία να ληφθούν αντίμετρα πριν η κατάσταση γίνει ανεξέλεγκτη, δήλωσε ο Söder σε συνέντευξη Τύπου.

Ο ίδιος απηύθυνε εκ νέου έκκληση στους ανθρώπους που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού να εμβολιαστούν. “Αν είχαμε όλοι εμβολιαστεί σε υψηλό ποσοστό, θα ήμασταν σε καλύτερη κατάσταση”, δήλωσε ο Söder.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, τα ισχύοντα μέτρα αποτελούν “ένα είδος lockdown για τους ανεμβολίαστους”. Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση σε αυτό, δήλωσε ο Söder.

Πρόσφατα, το υπουργικό συμβούλιο της Βαυαρίας ανακοίνωσε έναν εκτεταμένο κανονισμό 2G για πολλούς τομείς της δημόσιας ζωής, ο οποίος ισχύει από αυτή την Τρίτη. Έτσι, οι ανεμβολίαστοι δεν θα έχουν πλέον πρόσβαση σε εστιατόρια και ξενοδοχεία.

Εξαιρούνται τα παιδιά κάτω των δώδεκα ετών, για τα οποία δεν υπάρχει ακόμη εγκεκριμένο εμβόλιο. Επιπλέον, θα υπάρξει μια εκτεταμένη υποχρέωση να φοριούνται μάσκες ακόμη και σε τομείς όπου έχουν πρόσβαση μόνο οι εμβολιασμένοι και οι αναρρώσαντες – μέχρι τώρα, αυτό ήταν δυνατό και χωρίς μάσκες.

Πριν από δύο εβδομάδες, ο Florian Herrmann και ο υπουργός Υγείας Klaus Holetschek είχαν ακόμη διαβεβαιώσει ότι δεν θα υπάρξει lockdown ούτε για τους ανεμβολίαστους, αλλά ότι θα υπάρξουν αυστηρότεροι περιορισμοί. “Τα lockdown δεν είναι το μέσο που θέλουμε να πάρουμε”, δήλωσε τότε ο Herrmann. Ο Holetschek πρόσθεσε ότι το “lockdown” δεν είναι η “σωστή διατύπωση”. “Αλλά θα χρειαστούμε στοχευμένα μέτρα, και για το φθινόπωρο και το χειμώνα”.

Υπουργικό Συμβούλιο της Βαυαρίας: Πάλι σταθερές ομάδες σε παιδικούς σταθμούς

Το υπουργικό συμβούλιο της Βαυαρίας συμφώνησε επίσης σε αυστηρότερα μέτρα προστασίας για τις εγκαταστάσεις φύλαξης παιδιών: όταν το φανάρι των νοσοκομείων δείχνει κόκκινο, όπως συμβαίνει σήμερα, πρέπει να δημιουργηθούν και πάλι σταθερές ομάδες σε κέντρα ημερήσιας φροντίδας.

Επιπλέον, τα παιδιά θα έχουν στο μέλλον τη δυνατότητα να κάνουν τρία δωρεάν τεστ την εβδομάδα αντί για δύο που ίσχυαν προηγουμένως.

Οι εργαζόμενοι σε οίκους ευγηρίας που δεν έχουν εμβολιαστεί και δεν έχουν αναρρώσει θα πρέπει στο μέλλον να υποβάλουν δύο αρνητικά τεστ PCR τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα ή ένα αρνητικό rapid τεστ κάθε εργάσιμη ημέρα, εάν το επίπεδο προειδοποίησης είναι κίτρινο ή κόκκινο.

Προηγουμένως, για την ομάδα αυτή απαιτούνταν δύο τεστ την εβδομάδα.

Χριστουγεννιάτικες αγορές με “μέγιστη ασφάλεια”;

Ο Söder θέλει να επιβάλει “μέγιστη ασφάλεια” για τις χριστουγεννιάτικες αγορές – αλλά πρώτα θα περιμένει τις διαβουλεύσεις κρατιδίου την Πέμπτη. “Σίγουρα θα το συζητήσουμε εκεί”.

Οι προτάσεις του SPD, των Πρασίνων και του FDP σε ομοσπονδιακό επίπεδο προβλέπουν σαφείς κανόνες, ενώ θα μπορούσε επίσης να υπάρξει απαγόρευση κατανάλωσης αλκοόλ. Σε κάθε περίπτωση, θέλει υποχρεωτική χρήση μάσκας, μεγάλες αποστάσεις και ελεγχόμενη πρόσβαση στα σημεία κατανάλωσης φαγητού.

Σε περίπτωση που υπάρξουν πιο εκτεταμένες αποφάσεις, θα πρέπει να υπάρξει ένας “ολοκληρωμένος κανονισμός υποκατάστασης για τους εμπόρους”.

Σε συνέντευξή του στο Bayern3, ο Söder εξήγησε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο για την ακύρωση των χριστουγεννιάτικων αγορών στη Βαυαρία.

“Προς το παρόν, δεν μπορούμε να το διατάξουμε βάσει νόμου”. Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση του κρατιδίου αναμένει τη Διάσκεψη των πρωθυπουργών την Πέμπτη.

Επιπλέον, ο Söder τάχθηκε υπέρ των ανώτατων ορίων για τις εκδηλώσεις, συμπεριλαμβανομένων των ποδοσφαιρικών αγώνων της Bundesliga. “Θα ήταν επίσης πολύ καλό αν σκεφτόμασταν τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των ποδοσφαιριστών”, δήλωσε ο επικεφαλής του CSU στο Bayern3.

“Επειδή αν όλοι στο γήπεδο πρέπει να εμβολιαστούν, νομίζω ότι είναι ένα καλό μήνυμα αν οι παίκτες εμβολιαστούν επίσης – ως ενότητα μεταξύ φιλάθλων και παικτών”.

Περαιτέρω σύσφιξη δυνατή στη Βαυαρία

Εν τω μεταξύ, ο Söder άφησε να εννοηθεί περαιτέρω αυστηροποίηση των μέτρων. Τόνισε ότι η κυβέρνηση θα “εξαντλήσει πλήρως” το νομικό πλαίσιο του νέου νόμου για την προστασία από τις λοιμώξεις.

Σε συνέντευξή του στο Bayern3, ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε επίσης ότι η Βαυαρία θα “εξαντλήσει και την τελευταία σπιθαμή” του δυνατού. Και πρόσθεσε:

“Πιστεύω ακράδαντα ότι θα πρέπει να θέσουμε περιορισμούς επαφής για τους ανεμβολίαστους – απλώς και μόνο για να τους προστατεύσουμε”.

Ο Söder απευθύνει ήδη έκκληση στους πολίτες της Βαυαρίας “να ελέγξουν όλοι τις επαφές τους”. Μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Michael Piazolo, έδωσε επίσης διαβεβαιώσεις ότι η κυβέρνηση του κρατιδίου θα εφαρμόσει ό,τι είναι νομικά δυνατό στη Βαυαρία.

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση σχεδιάζει να δώσει στα ομόσπονδα κρατίδια περισσότερες δυνατότητες από ό,τι πριν για τον περιορισμό της πανδημίας.

Αυτές περιλαμβάνουν τον υποχρεωτικό κανονισμό 3G στα δημόσια μέσα μεταφοράς καθώς και τη δυνατότητα περιορισμών επαφής – σύμφωνα με πληροφορίες μόνο για τους ανεμβολίαστους.

Σύμφωνα με τον Söder, οι αλλαγές που ανακοινώθηκαν στον αντίστοιχο ομοσπονδιακό νόμο “κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση”.

Ωστόσο, μεταξύ άλλων, εξακολουθούν να λείπουν σαφείς κανόνες για τον τρίτο εμβολιασμό, ένα σημάδι για τον εμβολιασμό των παιδιών κάτω των δώδεκα ετών και μια σαφής δήλωση σχετικά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για ορισμένες επαγγελματικές ομάδες.

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.