Σοκ στην τιμή πετρελαίου και αερίου αν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία

Ο πρόεδρος του γερμανικού think tank, Ifo, Κλέμενς Φουεστ,σε ειδική έρευνά του, προειδοποιεί πως θα προκληθεί σοκ στην τιμή του πετρελαίου και του φυσικού αερίου εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία.

“Ακόμη και αν δεν περιοριζόταν η παροχή φυσικού αερίου, θα υπήρχε ένα σοκ τιμών, τουλάχιστον προσωρινά. Αυτό θα επηρέαζε εξίσου τα ιδιωτικά νοικοκυριά και τη βιομηχανία στη Γερμανία.

Μέχρι στιγμής αναμένουμε ποσοστό πληθωρισμού 4 % για το 2022. Εάν ξεσπάσει πόλεμος, θα μπορούσε να είναι ακόμη υψηλότερος”.

Παράλληλα, ο Φουεστ αναφέρθηκε στην αμοιβαία εξάρτηση. Η Δυτική Ευρώπη χρειάζεται ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, αλλά η Ρωσία χρειάζεται επίσης τα χρήματα που καταβάλλονται για αυτό.

Η διακοπή παράδοσης είναι απίθανη επειδή η Ρωσία θέλει να συνεχίσει να πουλάει φυσικό αέριο στην Ευρώπη στο μέλλον.

Διαφορετικά, η ΕΕ θα έπαιρνε αέριο αλλού στο μέλλον, για παράδειγμα υγρό αέριο από πλοία.

Η επέκταση της υποδομής στη Γερμανία για αυτό θα είχε σίγουρα νόημα. Βραχυπρόθεσμα, ωστόσο, θα μπορούσε να προκύψει συμφόρηση στον εφοδιασμό.

Εκτός από την αγορά ενέργειας, η εθνική οικονομία της Ρωσίας δεν είναι τόσο σημαντική από μόνη της: το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Ρωσίας αντιστοιχεί στη συνδυασμένη οικονομική παραγωγή του Βελγίου και της Ολλανδίας.

Επιπλέον, οι οικονομικές σχέσεις είναι ήδη περιορισμένες λόγω των υφιστάμενων κυρώσεων.

“Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν λόγω της κατοχής της Κριμαίας μειώνουν τη γερμανική οικονομική παραγωγή κατά περίπου 5 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Αυτό είναι το 0,16% εκατό του γερμανικού ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. Η ζημιά για τη Ρωσία είναι μεγαλύτερη: ανέρχεται στο 1,2% της ρωσικής οικονομικής παραγωγής.

Εάν επιβάλλονταν περαιτέρω κυρώσεις, θα μπορούσαν να ασκήσουν πρόσθετη πίεση στη γερμανική οικονομία, αλλά στη ρωσική οικονομία ακόμη περισσότερο”, λέει η Λισάντρα Φλαχ, επικεφαλής του Κέντρου Εξωτερικού Εμπορίου στο Ινστιτούτο Ifo.

Ο Φουεστ πρόσθεσε ότι μια πτώση της καταναλωτικής ζήτησης στη Γερμανία ως αποτέλεσμα της κρίσης στην Ουκρανία είναι μάλλον απίθανη.

Η μετάλλαξη Όμικρον είναι αυτή τη στιγμή ο παράγοντας πέδησης. “Αλλά τα νοικοκυριά έχουν συσσωρεύσει σημαντικές οικονομίες που θα ήταν ευτυχείς να ξοδέψουν, παρά τις υψηλότερες τιμές της ενέργειας”.

Πηγή: Capital.gr

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.