Σόλτς για υποχρεωτικό εμβολιασμό το αργότερο μέχρι τον Μάρτιο

Ο υποψήφιος καγκελάριος Scholz ανακοίνωσε νομοθετική διαδικασία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, η οποία θα μπορούσε να ξεκινήσει πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους. Σύμφωνα με τη δήλωσή του, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα μπορούσε να εφαρμοστεί το αργότερο από τις αρχές Μαρτίου.

Ο υποψήφιος καγκελάριος υποστηρίζει ότι ο γενικός υποχρεωτικός εμβολιασμός θα πρέπει να εφαρμοστεί στη Γερμανία το αργότερο από τις αρχές Μαρτίου.

“Η πρότασή μου είναι ότι ο χρόνος μέχρι τον οποίο όλοι θα έχουν εμβολιαστεί δεν είναι πολύ μακριά, οπότε η πρότασή μου: αρχές Φεβρουαρίου ή αρχές Μαρτίου”, δήλωσε ο Scholz την Τρίτη μετά από διάσκεψη στο τηλεοπτικό κανάλι της Bild.

Σύμφωνα με τον Scholz, οι αντίστοιχες προτάσεις για την ψηφοφορία θα πρέπει να κατατεθούν πριν από το τέλος του έτους. “Υποθέτω ότι αυτό θα ξεκινήσει φέτος”, δήλωσε ο πολιτικός. Τόνισε ότι πρόκειται για “θέμα συνείδησης” των βουλευτών.

Στη διάσκεψη, στην οποία δεν ελήφθησαν αποφάσεις, συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, οι πρωθυπουργοί των κρατιδίων, η υπηρεσιακή καγκελάριος και ο μελλοντικός διάδοχός της στο αξίωμα.

Habeck επίσης υπέρ της προετοιμασίας για υποχρεωτικό εμβολιασμό στη Γερμανία

Για τον Scholz, ο εμβολιασμός αποτελεί προτεραιότητα, ακόμη και πριν από αυστηρότερα μέτρα που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ταχύτερα. Ο επικεφαλής των Πρασίνων Robert Habeck ζητά επίσης την άμεση προετοιμασία του υποχρεωτικού εμβολιασμού.

Αν και θα αποτελούσε μια εκτεταμένη επέμβαση στην ελευθερία του ατόμου, θα προστάτευε τη ζωή και τελικά την ελευθερία της κοινωνίας. Το FDP υποστηρίζει τα σχέδια του Scholz. “Οι προτάσεις του στον σημερινό γύρο συμφωνήθηκαν φυσικά με το FDP. Έχουν την πλήρη υποστήριξή μας”, δήλωσε το κόμμα.

Διάσκεψη πρωθυπουργών την Πέμπτη στη Γερμανία

Την ερχόμενη Πέμπτη, θα πραγματοποιηθεί άλλη μια επίσημη διάσκεψη των πρωθυπουργών. Μέχρι τότε, οι λεπτομέρειες των επιμέρους κανονισμών πρέπει να καθοριστούν.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Steffen Seibert, εξετάζεται το ενδεχόμενο να θεσπιστούν εκτεταμένοι περιορισμοί επαφής, ιδίως για τους ανεμβολίαστους, συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικών συναντήσεων. Εκτός από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό σε συγκεκριμένες εγκαταστάσεις, “πρέπει επίσης να προετοιμαστεί εγκαίρως απόφαση για γενικό υποχρεωτικό εμβολιασμό”.

Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας δήλωσε μετά τις διαβουλεύσεις ομοσπονδιακών κρατιδίων ότι έχει σημειωθεί πρόοδος όσον αφορά τον γενικό υποχρεωτικό εμβολιασμό.

“Αυτό θα αποτελέσει πράγματι μια πολύ αποφασιστική αλλαγή πορείας στη μακροπρόθεσμη καταπολέμηση της πανδημίας, την πρωτοβουλία που ξεκίνησε από τη Βαυαρία και τη Βάδη-Βυρτεμβέργη“, δήλωσε.

Ο Söder είχε ήδη υποστηρίξει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και την ενοποίηση των ομοσπονδιακών κανονισμών κατά την προετοιμασία της συνάντησης.

Ανοιχτές ερωτήσεις σχετικά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στη Γερμανία

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της κυβέρνησης της Βρέμης, Andreas Bovenschulte, οι συνομιλίες για την κατάσταση της πανδημίας έδειξαν μια ευρεία συμφωνία επί της αρχής για μια γενική υποχρέωση εμβολιασμού. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη πολλά ανοιχτά ερωτήματα, δήλωσε ο Bovenschulte την Τρίτη μετά τη βιντεοδιάσκεψη.

Για παράδειγμα, θα πρέπει να διευκρινιστεί αν η υποχρέωση αυτή θα επεκτείνεται και στα παιδιά και τους εφήβους, κάτι που δεν θα υποστήριζε.

Είπε επίσης ότι πρέπει να απαντηθεί το ζήτημα των εξαιρέσεων από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό. “Περιορίζεται σε ιατρικούς λόγους ή υπάρχουν και άλλοι λόγοι, όπως οι θρησκευτικές πεποιθήσεις;”

Επιπλέον, είπε, τίθεται το ερώτημα του πώς θα επιβληθεί ένας γενικός υποχρεωτικός εμβολιασμός: με εξαναγκασμό ή πρόστιμα, με υποχρεωτική φυλάκιση; “Αυτά είναι πολύ σημαντικά ερωτήματα”, λέει ο Bovenschulte. Επίσης, δεν υπάρχει μέχρι στιγμής γενικό μητρώο εμβολιασμών στη Γερμανία.

Γερμανικός Ιατρικός Σύλλογος υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού στη Γερμανία

Ο Γερμανικός Ιατρικός Σύλλογος απαιτεί γενική υποχρέωση εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού. Σε επιστολή του προεδρείου του Ιατρικού Συλλόγου προς την υπηρεσιακή καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τον διορισμένο διάδοχό της Όλαφ Σολτς και τους αρχηγούς των κυβερνήσεων των ομόσπονδων κρατιδίων την Τρίτη, ο ιατρικός σύλλογος γράφει:

“Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει να δημιουργήσει αμέσως νομικές ρυθμίσεις για μια συνταγματικά κατοχυρωμένη γενική υποχρέωση εμβολιασμού για όλους τους ενήλικες πολίτες για τους οποίους δεν υπάρχουν ιατρικές αντενδείξεις κατά του εμβολιασμού”.

Ένα πολύ υψηλό ποσοστό εμβολιασμού είναι ο μόνος τρόπος “για να βγούμε από τον ατέρμονα κύκλου του εγκλεισμού με τις τεράστιες ψυχοκοινωνικές παράπλευρες επιπτώσεις, ιδίως για τα παιδιά και τους εφήβους”, αναφέρεται στην αιτιολόγηση.

Υποστήριξε το GRland.info

Βοήθησε την συντακτική μας ομάδα να προσφέρει έγκαιρα και έγκυρα ενημερωτικά άρθρα στην ελληνική γλώσσα. Γίνε συνδρομητής με 4,99 τον μήνα! Περισσότερα, ΕΔΩ

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης:

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.