Ο Σολτς υπόσχεται περισσότερες ελαφρύνσεις στη Γερμανία

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς υποσχέθηκε να στηρίξει τα νοικοκυριά με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, καθώς προειδοποίησε για ένα δύσκολο φθινόπωρο και χειμώνα εν μέσω της ενεργειακής κρίσης.

Με το κόστος ζωής να αυξάνεται ραγδαία, η κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα νέο πακέτο μέτρων για την ανακούφιση από την ενέργεια, το οποίο θα περιλαμβάνει φορολογικές ελαφρύνσεις για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, δήλωσε ο Σολτς κατά τη διάρκεια της θερινής συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο την Πέμπτη.

“Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να το κάνει αυτό”, πρόσθεσε. “Θα κάνουμε τα πάντα για να βοηθήσουμε τους πολίτες να περάσουν αυτές τις δύσκολες στιγμές”.

Ερωτηθείς αν η εστίασή του αφορά κυρίως τους χαμηλόμισθους ή τους υψηλόμισθους, ο Σολτς είπε ότι εστιάζει στους ανθρώπους “που έχουν πολύ λίγα”, αναφέροντας τα έξι εκατομμύρια εργαζόμενους με τον κατώτατο μισθό στη Γερμανία και τα νοικοκυριά μεσαίου εισοδήματος που έχουν πιεστεί στην τρέχουσα κρίση.

Τα μέτρα θα στοχεύουν σε πολλαπλά τμήματα του πληθυσμού “ώστε κανείς να μην μείνει μόνος του, κανείς να μην βρεθεί αντιμέτωπος με άλυτα προβλήματα και κανείς να μην επωμιστεί μόνος του τις προκλήσεις που συνδέονται με τις αυξημένες τιμές”, δήλωσε.

Η είδηση έρχεται μετά την παρουσίαση από τον υπουργό Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ μιας σειράς προτάσεων για φορολογικές ελαφρύνσεις που αποσκοπούν στο να βοηθήσουν τα νοικοκυριά να αντιμετωπίσουν το υψηλό κόστος διαβίωσης.

Τα σχέδια του Λίντνερ περιλαμβάνουν μέτρα που θα διασφαλίζουν ότι οι άνθρωποι που λαμβάνουν αύξηση μισθού συνδεδεμένη με τον πληθωρισμό δεν θα βλέπουν την αύξηση του μισθού τους να καταβροχθίζεται από υψηλότερους φόρους – ένα φαινόμενο γνωστό ως “ψυχρή εξέλιξη”. Έχει επίσης προτείνει αύξηση του επιδόματος τέκνων και του αφορολόγητου για τους χαμηλόμισθους.

Ωστόσο, τα σχέδια έχουν επικριθεί για το γεγονός ότι ωφελούν δυσανάλογα τους υψηλότερα αμειβόμενους: σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, οι άνθρωποι που κερδίζουν 60.000 ευρώ ετησίως θα κερδίσουν 471 ευρώ ετησίως σύμφωνα με τα νέα σχέδια, ενώ όσοι έχουν 20.000 ευρώ ετησίως θα πάρουν μόλις 115 ευρώ.

Αποκρούοντας τις επικρίσεις, ο Σολτς χαρακτήρισε τα σχέδια του Υπουργού Οικονομικών για φορολογικές ελαφρύνσεις ως “καλή πρόταση”, προσθέτοντας: “Το βρίσκω πολύ, πολύ χρήσιμο, διότι πρέπει να καταρτίσουμε ένα συνολικό πακέτο που να περιλαμβάνει όλες τις ομάδες του πληθυσμού”.

Πρόσθετα μέτρα δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί, αλλά πιθανότατα θα περιλαμβάνουν την προσαρμογή του επιδόματος στέγασης σύμφωνα με τις τρέχουσες τιμές της ενέργειας.

Η καγκελάριος αποκάλυψε επίσης ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις σχετικά με την επιβολή ανώτατου ορίου στις τιμές του πετρελαίου για τον περιορισμό των εσόδων της Ρωσίας και την ανακούφιση των καταναλωτών.

“Συζητάμε το ενδεχόμενο επιβολής ανώτατου ορίου στις τιμές του πετρελαίου”, δήλωσε. “Λόγω της υψηλής τεχνικής πολυπλοκότητας, χρειάζεται πολύς χρόνος, αλλά είναι κάτι πάνω στο οποίο εργαζόμαστε εντατικά”.

Ο περιορισμός της τιμής είναι “κάτι που δεν μπορείτε να γίνει μονόπλευρα”, δήλωσε. “Πρέπει να γίνει σε στενή συνεργασία με τους εταίρους”.

Μεγάλες αποτυχίες

Καθ’ όλη τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο καγκελάριος απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με την προηγούμενη ενεργειακή πολιτική της Γερμανίας, η οποία είδε τη χώρα να αναπτύσσει όλο και μεγαλύτερη εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Τον Φεβρουάριο, όταν η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της στην Ουκρανία, η Γερμανία εισήγαγε ακόμη το 55% του φυσικού αερίου της από τη Μόσχα – αν και έκτοτε το ποσοστό αυτό έχει μειωθεί σε περίπου 35%.

“Για μένα είναι σαφές ότι θα έπρεπε να είχαμε λάβει την απόφαση νωρίτερα από ό,τι το κάναμε να αλλάξουμε την ενεργειακή μας πολιτική και να διαφοροποιηθούμε”, δήλωσε ο Σολτς. “Αν το είχαμε κάνει αυτό νωρίτερα, θα είχαμε μόνο το πρόβλημα των υψηλών τιμών, αλλά δεν θα είχαμε το πρόβλημα της ενεργειακής ασφάλειας”.

Ο πολιτικός του SPD, ο οποίος διετέλεσε υπουργός Οικονομικών υπό την Άνγκελα Μέρκελ στον προηγούμενο συνασπισμό υπό συντηρητική ηγεσία, δήλωσε ότι υπήρξαν “μεγάλες αποτυχίες” στην ενεργειακή πολιτική στο παρελθόν.

Είπε ότι στο παρελθόν υπήρξαν κοινές αποφάσεις για τη σταδιακή κατάργηση της ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα και της πυρηνικής ενέργειας, αλλά καμία απόφαση που να έχει επιταχύνει το ρυθμό εκσυγχρονισμού στη Γερμανία. Αυτό πρέπει τώρα να διορθωθεί, είπε.

Ωστόσο, υπερασπίστηκε την απόφαση της ΕΕ να αποφύγει τις κυρώσεις σε ενεργειακούς κολοσσούς που συνδέονται με το Κρεμλίνο, επικαλούμενος τη μεγάλη εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης, καθώς και στη Γερμανία.

Η Γερμανία βρίσκεται στη διαδικασία προσπάθειας αναπλήρωσης των αποθεμάτων φυσικού αερίου για τους ψυχρότερους μήνες, εν μέσω φόβων ότι η Ρωσία θα διακόψει τον ενεργειακό εφοδιασμό σε αντίποινα για την υποστήριξη της Ευρώπης προς την Ουκρανία.

Η έλλειψη φυσικού αερίου, το οποίο επί του παρόντος ρέει μέσω του αγωγού Nord Stream 1 από τη Ρωσία σε ποσοστό μόλις 20% της πλήρους δυναμικότητάς του, έχει οδηγήσει σε απότομη αύξηση των τιμών στην αγορά ενέργειας.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν ταραχές λόγω της αύξησης των τιμών της ενέργειας, ο Σολτς απάντησε: “Όχι, δεν νομίζω ότι θα υπάρξουν αναταραχές στη χώρα αυτή με τη μορφή που περιγράφηκε. Και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Γερμανία είναι ένα κράτος πρόνοιας”.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.