Σπαν: Κλειδί για να πάρουμε τις ζωές μας πίσω το εμβόλιο

11 μήνες μετά το πρώτο κρούσμα ξεκινά και στη Γερμανία η εκστρατεία ενημέρωσης εν όψει του εμβολιασμού έναντι του θανατηφόρου ιού. Αισιόδοξος ο γερμανός υπουργός Υγείας, που απευθύνει έκκληση στους πολίτες.

Λίγο πριν ξεκινήσει η μεγαλύτερη στην γερμανική ιστορία εκστρατεία ενημέρωσης για εμβολιασμό με τον τίτλο “Μανίκια Ψηλά” ο Γερμανός υπουργός Υγείας κ. Γενς Σπαν μίλησε για το εμβόλιο και έκανε λόγο για την ανάγκη «εθνικής προσπάθειας». Καλώντας όλους τους πολίτες να συμμετάσχουν σε αυτή. «Θέλουμε να εμβολιάσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους προκειμένου ο κορωνοϊός να μην έχει καμία πλέον δυνατότητα επιβίωσης, ούτε στη Γερμανία, ούτε στην υπόλοιπη Ευρώπη», επισήμανε ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός το πρωί του Σαββάτου στο Βερολίνο.

Όπως σημείωσε, κάθε εμβολιασμός συνεπάγεται λιγότερα κρούσματα και λιγότερους θανάτους. «Όποιος συμμετέχει, σώζει ζωές», τόνισε ο Σπαν, προσθέτοντας: «Το εμβόλιο αυτό είναι το αποφασιστικής σημασίας κλειδί για να καταπολεμήσουμε αυτή την πανδημία». Είναι το κλειδί για να πάρουμε τις ζωές μας πίσω».

Οι εμβολιασμοί αναμένεται να ξεκινήσουν στη Γερμανία αύριο Κυριακή. Το πρωί του Σαββάτου κατέφτασαν στη χώρα τα πρώτα εμβόλια, για να διανεμηθούν στα εμβολιαστικά κέντρα. Αλλά και στις κινητές μονάδες εμβολιασμού.

Σειρά προτεραιότητας έχουν καταρχάς άνθρωποι ηλικίας άνω των 80 ετών. Επίσης το νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και νοσοκομειακοί υπάλληλοι που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο σε περίπτωση μόλυνσης.

Ο Γενς Σπαν έκανε λόγο για μια «εξαιρετική μέρα για τη Γερμανία». Επισήμανε δε ότι η χώρα είναι απολύτως προετοιμασμένη για την έναρξη των εμβολιασμών. «Τα εμβολιαστικά κέντρα είναι πανέτοιμα, το ίδιο και οι ομάδες που θα κάνουν τα εμβόλια».

Εξαιτίας του εύρους της επιχείρησης εμβολιασμού ο Γερμανός υπουργός προϊδέασε όμως παράλληλα και για πιθανά προβλήματα κατά την πρώτη φάση. «Εδώ κι εκεί θα υπάρξουν προβλήματα, αυτό είναι φυσικό», όπως είπε.

Επιστροφή στην κανονικότητα στο τέλος του 2021;

Παράλληλα επανέλαβε ότι στόχος είναι το καλοκαίρι του 2021 το εμβόλιο να είναι διαθέσιμο για όλους όσοι θέλουν να εμβολιαστούν. Μέχρι τα τέλη της τρέχουσας χρονιάς η Γερμανία θα λάβει 1,3 εκατομμύρια δόσεις. Ενώ τον Ιανουάριο ο υπουργός Υγείας υπολογίζει με περίπου 700.000 την εβδομάδα.

Μέχρι τα τέλη Μαρτίου αναμένεται να έχουν φτάσει στη Γερμανία συνολικά πάνω από 10 εκατομμύρια σκευάσματα της BioNtech. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν άλλα 1,5 εκατομμύρια δόσεις της Moderna. Που αναμένεται να εγκριθεί από την ΕΕ στις αρχές του νέου χρόνου.

Ο Γερμανός υπουργός Υγείας υπεραμύνθηκε για άλλη μια φορά της ευρωπαϊκής συντονισμένης δράσης όσον αφορά την έγκριση. «Δεν θέλαμε μονομερείς εθνικές ενέργειες με έκτακτες εγκρίσεις. Θέλαμε να προχωρήσουμε μαζί στην Ευρώπη σε αυτή την κρίση και θα το κάνουμε».

Παράλληλα κάλεσε τους νέους ανθρώπους να επιδείξουν αλληλεγγύη έναντι των ηλικιωμένων και ασθενέστερων. Ενώ εξέφρασε την ελπίδα να έχει ξεπεραστεί η πανδημία κατά τη διάρκεια του επόμενου χρόνου.

«Θέλουμε το φθινόπωρο και ο χειμώνας αλλά και τα Χριστούγεννα της επόμενης χρονιάς να μην βρίσκονται πια στον αστερισμό της πανδημίας».

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.