Σπαν: Το σύστημα υγείας της Γερμανίας στα όρια του τον Απρίλιο

Ο ομοσπονδιακός Υπουργός Υγείας Γενς Σπαν προειδοποίησε ότι το σύστημα υγείας στη Γερμανία θα μπορούσε να φτάσει τα όριά του τον Απρίλιο.

Το υποχρεωτικό τεστ για ταξιδιώτες εξωτερικού με αεροπορικές πτήσεις στη Γερμανία θα τεθεί σε ισχύ από την Τρίτη το πρωί.

Ο Υπουργός Υγείας προειδοποίησε σε συνέντευξη Τύπου του Ινστιτούτου Robert Koch (RKI) στο Βερολίνο ότι ο αριθμός των κρουσμάτων θα συνεχίσει να αυξάνεται ενάντια στην επικείμενη υπερφόρτωση που θα έχει το γερμανικό σύστημα υγείας.

“Αυτή τη στιγμή οι αριθμοί αυξάνονται πολύ γρήγορα και οι μεταλλάξεις του ιού καθιστούν την κατάσταση ιδιαίτερα επικίνδυνη”, δήλωσε την Παρασκευή στο Βερολίνο.

“Εάν αυτό συνεχιστεί ανεξέλεγκτα, διατρέχουμε τον κίνδυνο να φτάσει το σύστημα μας υγείας στα όριά του τον Απρίλιο.”

Ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Robert Koch, Lothar Wieler, ζωγράφισε επίσης μια ζοφερή εικόνα.

Υπάρχουν “σαφή σήματα” ότι το τρίτο κύμα κορωνοϊού που έχει ήδη ξεκινήσει τώρα “μπορεί να γίνει ακόμη χειρότερο από τα δύο πρώτα κύματα”, είπε στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον Spahn.

Η χώρα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για το γεγονός ότι ο αριθμός των μολυσμένων ατόμων θα αυξηθεί απότομα, ότι οι κλινικές θα υπερφορτωθούν και “πολλοί άνθρωποι θα πεθάνουν επίσης”.

Οι εργαζόμενοι, αλλά και τα παιδιά και οι νέοι, επηρεάζονται ιδιαίτερα από την μετάλλαξη B.1.1.7.

Η μόλυνση εμφανίζεται κυρίως σε ιδιωτικά νοικοκυριά, αλλά και σε κέντρα φύλαξης παιδιών, σχολεία και στην εργασία.

Για την περίοδο του Πάσχα, ο Wieler συνέστησε μόνο συναντήσεις με στενά μέλη της οικογένειας. “Εάν είναι δυνατόν, μην ταξιδεύετε ούτε στη Γερμανία ούτε στο εξωτερικό”.

Μέχρι στιγμής, η σύνεση έχει αποτρέψει μια πολύ χειρότερη κατάσταση. “Είμαστε μόνο στην αρχή αυτής της εξέλιξης. Και αν δεν λάβουμε αμέσως αντίμετρα, οι συνέπειες θα είναι σοβαρές.

Η επιστήμη είναι ομόφωνη επ’ αυτού”, δήλωσε ο Wieler. Ο Πρόεδρος του RKI πιστεύει ότι είναι δυνατή μια δραστική αύξηση των νέων λοιμώξεων. “Σίγουρα, αυτό θα μπορούσε να είναι 100.000 την ημέρα”, είπε.

Ο ομοσπονδιακός Υπουργός Υγείας Γενς Σπαν κάλεσε τον πληθυσμό να μειώσει τις επαφές και να συμμορφωθεί με τους κανόνες για τον περιορισμό της πανδημίας.

Να εφαρμοστεί το φρένο έκτακτης ανάγκης

Κάλεσε τα ομοσπονδιακά κρατίδια να “εφαρμόσουν με συνέπεια” το συμφωνημένο φρένο έκτακτης ανάγκης για να αποσύρουν τα ανοίγματα.

Οι πολίτες θα πρέπει επίσης “ιδανικά να συναντιούνται μόνο έξω”.

Τόσο ο Γενς Σπαν όσο και ο Wieler ζήτησαν επίσης να χρησιμοποιηθεί η δυνατότητα εμβολιασμού.

Λίγο περισσότερο από το 10% των ανθρώπων στη Γερμανία έχουν λάβει τουλάχιστον την πρώτη δόση του εμβολιασμού.

Συνολικά, χορηγήθηκαν περισσότερες από 12 εκατομμύρια δόσεις, δήλωσε ο ομοσπονδιακός Υπουργός Υγείας Γενς Σπαν.

4,4% των ατόμων έχουν ήδη λάβει τη δεύτερη δόση, σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Robert Koch από το πρωί της Παρασκευής.

Τον Απρίλιο, αναμένονται 15 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου, δήλωσε ο Spahn. Αυτό είναι περισσότερο από ό,τι εμβολιάστηκε σε ολόκληρο το πρώτο τρίμηνο.

Όλοι από τη 2η ομάδα προτεραιότητας – συμπεριλαμβανομένων ατόμων άνω των 70 ετών, ατόμων με υποκείμενα νοσήματα και ορισμένων επαγγελματικών ομάδων – πρέπει τώρα να συμπεριληφθούν στην εκστρατεία εμβολιασμού.

Ο ομοσπονδιακός Υπουργός Υγείας Γενς Σπαν ζήτησε επίσης μεγαλύτερη ευελιξία στον εμβολιασμό.

Επομένως, είναι πιθανό σε άτομα άνω των 70 ετών να χορηγούνται δόσεις εμβολιασμού τα σαββατοκύριακα. Αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί με ευελιξία.

Η γενική υποχρέωση τεστ για αεροπορική είσοδο στη Γερμανία θα τεθεί σε ισχύ το βράδυ της Δευτέρας προς Τρίτη.

Η ημερομηνία έναρξης (αρχικά ήταν η ερχόμενη Κυριακή) αναβλήθηκε και πάλι για λίγο, ώστε να δοθεί περισσότερος χρόνος για την προετοιμασία, δήλωσε ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν την Παρασκευή στο Βερολίνο.

Αρχικά, είχε προγραμματιστεί να τεθούν σε ισχύ οι νέες, αυστηρότερες απαιτήσεις την Κυριακή το βράδυ. Ο Spahn περιέγραψε τις συνέπειες του νέου κανονισμού ως εξής: “Όσοι δεν έχουν αρνητικό τεστ δεν θα ληφθούν υπόψη”.

Ο νέος κανονισμός ισχύει ανεξάρτητα από την κατάσταση στη χώρα από την οποία ταξιδεύει κάποιος στη Γερμανία.

Το τεστ μπορεί να πραγματοποιηθεί το αργότερο 48 ώρες πριν από την είσοδο στη Γερμανία. Οι ταξιδιώτες θα πρέπει να φέρουν οι ίδιοι τα έξοδα.

Οι αεροπορικές εταιρείες θα επιτρέπουν στους επιβάτες αεροσκαφών την είσοδο μόνο εάν υποβάλουν αρνητικό τεστ – διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος πρόστιμου.

Όποιος είναι θετικός πρέπει να μείνει σε καραντίνα στη χώρα ταξιδιού του και θα φέρει ο ίδιος με τα αντίστοιχα έξοδα, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς.

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.

Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Πώς θα ακολουθήσεις το GRland.info στο Facebook; Πάτησε ΕΔΩ

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.