Στα τρία χρόνια η απόκτηση γερμανικής υπηκοότητας;

Η Γερμανία εξετάζει το ενδεχόμενο χορήγησης υπηκοότητας σε αλλοδαπούς που έχουν ενσωματωθεί ιδιαίτερα καλά σε μόλις τρία χρόνια, καθώς δίνει μάχη για να καλύψει ένα τεράστιο έλλειμμα εργαζομένων έως το 2026.

Σύμφωνα με ένα σχέδιο που παρουσίασε την Τετάρτη το υπουργείο Εργασίας, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να καταστήσει πιο ελκυστικό για τους εργαζόμενους να επανεκπαιδευτούν ή να αναλάβουν περαιτέρω εκπαίδευση.

Η χώρα των περίπου 80 εκατομμυρίων κατοίκων αντιμετωπίζει ελλείψεις σε πολλούς κλάδους, με το υπουργείο να προβλέπει έλλειμμα περίπου 240.000 εξειδικευμένων εργαζομένων έως το 2026.

Παράγοντες όπως ο ψηφιακός μετασχηματισμός της οικονομίας, η πανδημία και οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία παρουσιάζουν νέες προκλήσεις για την αγορά εργασίας, ανέφερε.

“Για πολλές επιχειρήσεις, η αναζήτηση εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού αποτελεί πλέον υπαρξιακό ζήτημα”, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Hubertus Heil.

“Και η Γερμανία χρειάζεται ειδικευμένο εργατικό δυναμικό, για να διαχειριστεί την ψηφιοποίηση της οικονομίας μας και τη στροφή της προς την κλιματική ουδετερότητα”.

Το υπουργείο περιέγραψε τη στρατηγική του για την αντιμετώπιση του ζητήματος, που περιλαμβάνει τη βελτίωση της κατάρτισης και τον εκσυγχρονισμό του συστήματος μετανάστευσης.

Η κυβέρνηση θέλει να διευκολύνει τους ανθρώπους να κατέχουν πολλαπλές υπηκοότητες και να κάνει ευκολότερη την πολιτογράφηση των αλλοδαπών, είπε.

Στο μέλλον, η πολιτογράφηση θα είναι δυνατή μετά από πέντε χρόνια αντί για οκτώ που είναι σήμερα, και μόλις τρία χρόνια σε περιπτώσεις όπου οι άνθρωποι θεωρείται ότι έχουν ενσωματωθεί ιδιαίτερα καλά.

Η στρατηγική θα παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο το φθινόπωρο προς εξέταση.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.