Στη φόρα οι ανώνυμες πηγές στη Γερμανία

Χωρίς συνταγματική προστασία οι δημοσιογράφοι μετά την απόφαση της γερμανικής Bουλής με αφορμή υποθέσεις τρομοκρατίας.

Σε μια κίνηση που προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων προχώρησε πριν από λίγες μέρες το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο της Γερμανίας, το οποίο κατήργησε διατάξεις που προστάτευαν τους δημοσιογράφους από την κρατική παρακολούθηση στο πλαίσιο ερευνών για υποθέσεις τρομοκρατίας.

Τόσο η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (EFJ) όσο και οι γερμανικές ενώσεις του κλάδου επέκριναν έντονα αυτές τις αλλαγές κάνοντας λόγο για παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των δημοσιογράφων και ευθεία απειλή απέναντι στην ανωνυμία των πηγών τους.

Με βάση τις υπόλοιπες αλλαγές που έγιναν στη σχετική νομοθεσία, οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες ασφαλείας θα έχουν πλέον αυξημένες εξουσίες σε σχέση με την παρακολούθηση της διαδικτυακής δραστηριότητας των πολιτών αλλά και των κρυπτογραφημένων επικοινωνιών τους μέσω πλατφορμών όπως το WhatsApp. Ως εκ τούτου, οι υπηρεσίες πληροφοριών θα έχουν πρόσβαση και στις κινητές συσκευές και επικοινωνίες των δημοσιογράφων.

«Αντισυνταγματική κίνηση»

Μάλιστα η κατάργηση αυτών των νομικών διατάξεων προκάλεσε έντονη κριτική όχι μόνο από μέλη της αντιπολίτευσης, τα οποία χαρακτήρισαν την εν λόγω κίνηση αντισυνταγματική, αλλά και από πλήθος δημοσιογραφικών και δικηγορικών οργανώσεων οι οποίες προειδοποίησαν για τους τεράστιους κινδύνους που κρύβουν τυχόν καταχρήσεις αυτών των νέων εξουσιών.

Δεν αποκλείεται ορισμένες εξ αυτών να προσφύγουν στα ανώτατα δικαστήρια της χώρας προκειμένου να καταγγείλουν την αντισυνταγματικότητα της κατάργησης των διατάξεων και να τονίσουν τις επιπτώσεις που θα έχει η νέα αυτή συνθήκη στην ελευθερία του Τύπου.

H Μονίκ Χόφμαν, γενική γραμματέας της Ένωσης Γερμανών Δημοσιογράφων, υπογράμμισε ότι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης βρίσκονται ήδη στο στόχαστρο της Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος (BfV).

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της ένωσης Χέντρικ Τσέρνερ συμπλήρωσε: «Οσοι επηρεάζονται από αυτές τις νέες αλλαγές δεν πρόκειται ούτε να ενημερωθούν σχετικά ούτε να μάθουν ότι παρακολουθούνται. Άρα με ποιον τρόπο θα μπορέσει ένας δημοσιογράφος να εγγυηθεί την ανωνυμία σε μια πηγή του; Απλώς δεν θα μπορέσει».

«Βάναυσο πλήγμα»

Σε σχετική δήλωσή του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (EFJ) Μόγκενς Μπλίχερ Μπγέρεγκορντ ανέφερε ότι η άρση της προστασίας των δημοσιογράφων αποτελεί βάναυσο πλήγμα στην ελευθερία των ΜΜΕ καθώς μεταξύ άλλων θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ερευνητική δημοσιογραφία.

«Αν δεν εξαιρεθούν από αυτές τις αλλαγές, οι δημοσιογράφοι κινδυνεύουν να χάσουν τις πηγές τους, οι οποίες όπως είναι λογικό θα γίνουν ακόμη πιο διστακτικές ως προς την αποκάλυψη νέων πληροφοριών» σημείωσε.

Τη διάχυτη ανησυχία της για αυτές τις κινήσεις εξέφρασε και η Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων (CPJ). Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά η συντονίστρια της επιτροπής στην Ευρώπη και την κεντρική Ασία Γκουλνόζα Σαΐντ, «η Γερμανία πρέπει να αποκαταστήσει αμέσως την προστασία για τους δημοσιογράφους, οι οποίοι πρέπει να γνωρίζουν ότι οι επικοινωνίες τους είναι ασφαλείς και ιδιωτικές και πως είναι σε θέση να προστατεύσουν την ανωνυμία των πηγών τους».

Πηγή: www.documentonews.gr

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.