Στη Βουλή έφτασε το κλείσιμο του 2ου δημοτικού σχολείου Μονάχου

Newsroom

Στη Βουλή έφτασε το κλείσιμο του 2ου δημοτικού σχολείου Μονάχου

Πρακτικά, το υπουργείο Παιδείας ωθεί τα παιδιά να γραφτούν σε γερμανικά σχολεία που βρίσκονται πιο κοντά στα σπίτια τους, απομακρύνοντάς τα από το προσφερόμενο ελληνικό πρόγραμμα σπουδών.

Στη Βουλή έφερε το κλείσιμο του 2ου Δημοτικού Σχολείου «ο Πυθαγόρας» του Μονάχου – όταν μάλιστα η βιωσιμότητά του είναι δεδομένη με τους πάνω από 100 μαθητές /τριες που εκπαιδεύει- η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη.

Διαβάστε σχετικά: Η Ελληνική Κυβέρνηση κλείνει ελληνικό σχολείο στη Γερμανία

Η κ.Τζούφη ζητά να μην κλείσει το 2ο δημοτικό σχολείο «Πυθαγόρας», κάνοντας λόγο για αδικαιολόγητη απόφαση του υπουργείου Παιδείας σε βάρος των μαθητών και των μαθητριών της ελληνικής διασποράς στη Γερμανία.

Πιο συγκεκριμένα, η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατάθεσε τις επιστολές της ΕΛΜΕ Βαυαρίας και του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μονάχου ως νέα αναφορά προς τον υπουργό Παιδείας, τονίζοντας πως πρόκειται για απαράδεκτη απόφαση που αποδιοργανώνει την ελληνόγλωσση εκπαίδευση.

Παράλληλα υπενθυμίζει πως το θέμα έχει τεθεί στη Βουλή ήδη από τον Ιανουάριο του 2023 με ερώτηση προς την πρώην υπουργό Νίκη Κεραμέως1.

Ωστόσο, το υπουργείο Παιδείας αρνήθηκε να απαντήσει, ενώ δεν έπραξε απολύτως τίποτα ώστε να συνεχιστεί η λειτουργία του σχολείου.

Ως αποτέλεσμα, οι μαθήτριες και οι μαθητές του «Πυθαγόρα» θα αναγκαστούν να μετακινηθούν σε άλλα ελληνικά σχολεία της πόλης, διανύοντας περισσότερα από 15 χλμ. την ημέρα.

Πρακτικά, το υπουργείο Παιδείας ωθεί τα παιδιά να γραφτούν σε γερμανικά σχολεία που βρίσκονται πιο κοντά στα σπίτια τους, απομακρύνοντάς τα από το προσφερόμενο ελληνικό πρόγραμμα σπουδών.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει πως η απαξίωση της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό έχει υπονομευτεί σε πολλές χώρες της Ευρώπης, με την ελληνική κυβέρνηση να φέρει την αποκλειστική ευθύνη.

Όπως σχολίασε χαρακτηριστικά, «το ενδιαφέρον της κυβέρνησης ΝΔ για τους ομογενείς εξαντλείται στις εκλογές και στη ψήφο των αποδήμων.

Όταν πρόκειται για την εκπαίδευση των μαθητριών και των μαθητών, κλείνει σχολεία και στέλνει εκπαιδευτικούς στο μέσο της χρονιάς».

Ερώτηση: «Κλείσιμο/συγχώνευση του 2ου δημοτικού σχολείου Μονάχου Πυθαγόρας»,

Link: https://shorturl.at/aezDY

Η ΑΝΑΦΟΡΑ

– προς τον υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων

Θέμα: «Να παραμείνει ανοιχτό το 2ο Δημοτικό Σχολείο «ο Πυθαγόρας» στο Μόναχο»

Η βουλευτής Μερόπη Τζούφη καταθέτει δημοσίευμα του alfavita.gr ως αναφορά προς τον υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Ελληνική Κυβέρνηση κλείνει το 2ο Δημοτικό Σχολείο «ο Πυθαγόρας» στο Μόναχο.

Υπάρχουν, μάλιστα, δημοσιευμένες επιστολές της ΕΛΜΕ Βαυαρίας και του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μονάχου και Περιχώρων, στις οποίες γίνεται λόγος για ακατανόητη απόφαση, ειδικά από τη στιγμή που το εν λόγω σχολείο, όπως όλα τα αντίστοιχα της περιοχής αυτής, χρηματοδοτείται από τη Βαυαρική Κυβέρνηση.

Με την κατάθεση της αναφοράς, η βουλευτής Ιωαννίνων ζητά να συνεχιστεί η λειτουργία του εν λόγω σχολείου, το οποίο εξυπηρετούσε εκπαιδευτικές ανάγκες μιας μεγάλης περιοχής του Μονάχου, καθώς η ελληνόγλωσση εκπαίδευση είναι βαρύνουσας σημασίας για την ομογένεια.

Επισυνάπτεται το σχετικό δημοσίευμα.

Παρακαλούμε για την απάντηση, τις σχετικές ενέργειες και την ενημέρωση της Βουλής.

Αθήνα, 17 Ιουλίου 2023

Η καταθέτουσα βουλευτής

Τζούφη Μερόπη

Πηγή: alfavita

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης