Φωτεινός σηματοδότης στο κόκκινο: Σύσφιξη μέτρων στη Βαυαρία

Ο νοσοκομειακός φωτεινός σηματοδότης του βαυαρικού υπουργείου Υγείας μεταπήδησε στο κόκκινο, λόγω του μεγάλου αριθμού περισσότερων από 600 ασθενών με κορωνοϊό που νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Αυτό σημαίνει ότι από την Τρίτη (09.11.2021), οι κανόνες πρόσβασης και τεστ θα αυστηροποιηθούν και πάλι σημαντικά σε όλη τη Βαυαρία, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας στην ιστοσελίδα του τη Δευτέρα.

Μεταξύ άλλων, ο κανόνας 3G θα είναι τότε υποχρεωτικός σε πολλούς χώρους εργασίας: η πρόσβαση θα επιτρέπεται μόνο σε εργαζόμενους που έχουν εμβολιαστεί, αναρρώσει ή υποβληθεί σε αρνητικό τεστ.

Όπως έδειξε τη Δευτέρα το μητρώο εντατικής θεραπείας του Divi, 609 άτομα με Covid-19 βρίσκονταν το μεσημέρι σε μονάδες εντατικής θεραπείας στο κρατίδιο της Βαυαρίας. Σε εθνικό επίπεδο, μόνο 446 κλίνες εντατικής θεραπείας είναι ακόμη διαθέσιμες.

Τι θα ισχύει από την Τρίτη 09.11.2021 στη Βαυαρία;

Αυτό σημαίνει ότι από την Τρίτη 09.11.2021 θα ισχύουν αυστηρότεροι περιορισμοί σε όλη τη Βαυαρία. Επηρεάζονται ιδιαίτερα τα άτομα που δεν έχουν αναρρώσει ούτε έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά του κορωνοϊού. Στις περιφέρειες και τις πόλεις που έχουν ήδη χαρακτηριστεί ως περιοχές hotspot, οι αυστηροποιήσεις αυτές έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ.

2G σε γυμναστήρια, αθλητικές εγκαταστάσεις, θέατρα, κινηματογράφους και ζωολογικούς κήπους

Στο εγγύς μέλλον, οι ανεμβολίαστοι θα στερηθούν την πρόσβαση σε πολλές πολιτιστικές, αθλητικές και ψυχαγωγικές εγκαταστάσεις: το 3G ή 3G plus θα γίνει 2G σε πολλά μέρη.

Αυτό επηρεάζει, για παράδειγμα, τα γυμναστήρια και τις αθλητικές εγκαταστάσεις, τα θέατρα, τους κινηματογράφους και τα μουσεία, τους ζωολογικούς κήπους, τις πισίνες, τα σολάριουμ και τα τελεφερίκ, καθώς και τα τουριστικά σιδηροδρομικά δρομολόγια και τα λεωφορεία.

Τα παιδιά κάτω των δώδεκα ετών εξαιρούνται από αυτόν τον περιορισμό 2G.

Κανένα εμβόλιο δεν έχει ακόμη εγκριθεί γι’ αυτά στην Ευρώπη. Δεν υπάρχει καμία εξαίρεση για τους μαθητές άνω των δώδεκα ετών – επομένως δεν επιτρέπεται να πάνε στον κινηματογράφο, στην πισίνα ή σε κλειστές αθλητικές προπονήσεις χωρίς αποδεικτικό εμβολιασμού ή ανάρρωσης.

Επιπλέον, οι διοργανωτές ή οι φορείς εκμετάλλευσης μπορούν “κατ’ εξαίρεση” να επιτρέπουν την πρόσβαση σε άτομα που δεν μπορούν να εμβολιαστούν για ιατρικούς λόγους.

Ωστόσο, αυτοί οι επισκέπτες ή πελάτες πρέπει να προσκομίσουν γραπτή ιατρική βεβαίωση “στο πρωτότυπο” με το ονοματεπώνυμο και την ημερομηνία γέννησής τους, καθώς και ένα αρνητικό τεστ.

Στις ντισκοτέκ, τα κλαμπ και τους οίκους ανοχής, όπου το 2G έγινε ήδη υποχρεωτικό σε κίτρινο επίπεδο, παραμένει το ίδιο: μόνο εμβολιασμένα και αναρρωμένα άτομα επιτρέπεται να εισέρχονται και εκεί.

3G plus σε κομμωτήρια, εστιατόρια και ξενοδοχεία

Σε καφετέριες, εστιατόρια, ξενοδοχεία, ξενώνες και σε υπηρεσίες που έρχονται σε επαφή με το σώμα, όπως κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής, ο κανόνας 3G plus παραμένει σε ισχύ σε εσωτερικούς χώρους.

Έτσι, εκτός από τα πλήρως εμβολιασμένα και αναρρωμένα άτομα, μπορούν να εξυπηρετούνται εκεί και άτομα με τρέχον αρνητικό εξέταση PCR (μοριακό τεστ).

Για τους μαθητές, αρκεί η προσκόμιση της σχολικής τους ταυτότητας, καθώς υποβάλλονται σε τακτικά τεστ στο σχολείο. Τα παιδιά κάτω των δώδεκα ετών δεν χρειάζονται αποδεικτικό τεστ.

3G σε πανεπιστήμια και βιβλιοθήκες

Σύμφωνα με τον κανονισμό, ένα αρνητικό γρήγορο (rapid) τεστ εξακολουθεί να αρκεί για την πρόσβαση σε “ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, μη σχολική εκπαίδευση, συμπεριλαμβανομένης της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, βιβλιοθήκες και αρχεία”. Και πάλι, τα παιδιά ηλικίας κάτω των δώδεκα ετών δεν χρειάζονται αποδεικτικό τεστ.

Λεωφορεία, τρένα, καταστήματα, εκκλησίες: χωρίς περιορισμούς πρόσβασης

Όλοι εξακολουθούν να μπορούν να εισέρχονται στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στα καταστήματα χωρίς αποδεικτικό εμβολιασμού, ανάρρωσης ή τεστ. Δεν υπάρχουν περιορισμοί πρόσβασης – αλλά οι μάσκες είναι υποχρεωτικές (βλ. παρακάτω).

Ούτε για τις λειτουργίες απαιτείται αποδεικτικό εμβολιασμού, ανάρρωσης ή τεστ, αλλά υπάρχει “μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων, συμπεριλαμβανομένων των εμβολιασμένων και αναρρώσαντων, ανάλογα με τον αριθμό των διαθέσιμων θέσεων, με ελάχιστη απόσταση 1,5 μέτρου”.

Εάν οι ίδιες οι εκκλησίες ή οι θρησκευτικές κοινότητες επιλέξουν ένα σύστημα 3G, το ανώτατο όριο προσώπων δεν ισχύει.

3G στο χώρο εργασίας

Όπου ισχύουν οι κανόνες 3G, 3G-plus ή 2G, οι ανεμβολίαστοι φορείς εκμετάλλευσης, οι εργαζόμενοι και οι εθελοντές που έρχονται σε επαφή με τους πελάτες έπρεπε να υποβάλλουν δύο αρνητικά τεστ ανά εβδομάδα από τα μέσα Οκτωβρίου.

Στο κόκκινο επίπεδο προειδοποίησης, αυτή η υποχρέωση ισχύει πλέον για όλες τις επιχειρήσεις με περισσότερους από δέκα εργαζόμενους (συμπεριλαμβανομένου του ιδιοκτήτη) για όλους τους εργαζόμενους που ενδέχεται να έρθουν σε επαφή με άλλους κατά τη διάρκεια του ωραρίου εργασίας τους.

Από τον κανονισμό αυτό εξαιρούνται το εμπόριο, οι δημόσιες μεταφορές και οι σχολικές μεταφορές.

Παραμένει η υποχρέωση χρήσης μάσκας FFP2

Όπως και με το κίτρινο επίπεδο προειδοποίησης, οι μάσκες FFP2 είναι υποχρεωτικές σε πολλούς χώρους – για παράδειγμα, σε καταστήματα, μέσα μαζικής μεταφοράς ή εστίαση.

Η ιατρική μάσκα επιτρέπεται μόνο για παιδιά και εφήβους ηλικίας μεταξύ 6 και 15 ετών – τα μικρότερα παιδιά δεν χρειάζεται να φορούν μάσκες.

Στο σχολείο, οι μαθητές του δημοτικού μπορούν επίσης να φορούν υφασμάτινη μάσκα. Στα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, η ιατρική μάσκα είναι υποχρεωτική ανεξαρτήτως ηλικίας.

Πόσο καιρό ισχύει το κόκκινο επίπεδο προειδοποίησης;

Για να αλλάξει και πάλι ο φωτεινός σηματοδότης από κόκκινο σε κίτρινο, ο αριθμός των κλινών εντατικής θεραπείας που καταλαμβάνονται από 600 ασθενείς με κορωνοϊό σε όλη τη Βαυαρία πρέπει να πέσει κάτω από την οριακή τιμή για τουλάχιστον τρεις συνεχόμενες ημέρες.

Αυτό ανακοινώνεται επίσημα από το Υπουργείο Υγείας της Βαυαρίας – από την επόμενη ημέρα, χαλαρώνουν τα εκάστοτε μέτρα.

Ωστόσο, στα hotspot κορωνοϊού, οι αυστηρότεροι περιορισμοί παραμένουν σε ισχύ ακόμη και όταν το φανάρι ξαναγυρίσει σε κίτρινο χρώμα σε όλη τη Βαυαρία.

Στη Βαυαρία, τα hotspot είναι περιοχές και πόλεις στις οποίες, αφενός, έχει ξεπεραστεί ο δείκτης επίπτωσης των 300 κρουσμάτων σε 7 ημέρες και, αφετέρου, είναι κατειλημμένο τουλάχιστον το 80% των κλινών εντατικής θεραπείας. Επί του παρόντος, αυτό ισχύει για περίπου σαράντα περιφέρειες.

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.