Σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου: Βρέθηκε πιθανή αιτία

Ένα υγιές παιδί πεθαίνει ξαφνικά στον ύπνο του – και κανείς δεν ξέρει γιατί. Ο μεγαλύτερος φόβος που έχουν οι γονείς με τα βρέφη. Αλλά μετά από πολλά χρόνια αβεβαιότητας, η αιτία του συνδρόμου αιφνίδιου βρεφικού θανάτου μπορεί πλέον να έχει βρεθεί.

Διαβάστε όλα τα σημαντικά στοιχεία εδώ στο GRland.info.

Η κατάσταση που είναι ευρέως γνωστή ως SIDS (σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου) είναι ο ανεξήγητος θάνατος ενός βρέφους στον ύπνο του. Αλλά τώρα, σε μια πρωτοποριακή μελέτη, Αυστραλοί επιστήμονες εντόπισαν έναν νέο δυνητικό λόγο.

Τι είναι το SIDS (σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου);

Το SIDS εμφανίζεται συνήθως μέσα στους πρώτους έξι μήνες της ζωής ενός μωρού και συμβαίνει κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), οι θάνατοι βρεφών ηλικίας κάτω του ενός έτους ονομάζονται SIDS και συχνά οφείλονται σε φυσικούς παράγοντες, όπως η τυχαία ασφυξία στο περιβάλλον ύπνου.

Παρόλο που το ποσοστό των θανάτων από SIDS έχει μειωθεί από τη δεκαετία του 1990, καθώς έχουν γίνει διαθέσιμες περισσότερες πληροφορίες, εκατοντάδες παιδιά εξακολουθούν να πεθαίνουν κάθε χρόνο από αυτό που είναι γνωστό ως “Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου”.

Οι γονείς θα πρέπει να αναγνωρίσουν ποια μέτρα μπορούν να λάβουν για να μειώσουν τον κίνδυνο να πεθάνει το παιδί τους από SIDS, όπως το να απομακρύνουν κουβέρτες, λούτρινα ζωάκια και μαξιλάρια από το κρεβάτι του παιδιού τους.

Τι προκαλεί το SIDS (σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου);

Μια νέα μελέτη από την Αυστραλή επιστήμονα ύπνου Δρ. Carmel Harrington, μπορεί να δώσει κάποιες απαντήσεις στα μυστήρια του συνδρόμου αιφνίδιου βρεφικού θανάτου.

Η μελέτη, που διεξήχθη από Αυστραλούς ερευνητές, διαπίστωσε ότι τα μωρά που χαρακτηρίστηκαν ως θύματα του SIDS είχαν χαμηλότερα επίπεδα ενός ενζύμου που μπορεί να παίζει ρόλο στη ρύθμιση της αναπνοής.

Ποια ήταν τα αποτελέσματα της μελέτης για το σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου;

Στα τελευταία ευρήματα, οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα επίπεδα του ενζύμου βουτυρυλοχολινεστεράση (BChE), που περιγράφεται ως “ένας σημαντικός κλάδος του αυτόνομου συστήματος”, ήταν χαμηλότερα στα μωρά που πέθαναν από SIDS από ό,τι στα ζωντανά βρέφη.

Σύμφωνα με τη θεωρία των ερευνητών του Harrington, όταν η αναπνοή ενός βρέφους σταματάει κατά τη διάρκεια του ύπνου, η έλλειψη του ενζύμου BChE κάνει το μωρό να μην ξυπνάει ή να μην κινείται και στη συνέχεια να πεθαίνει.

Γερμανία: Οικονομολόγοι εισηγούνται συνταξιοδότηση στα 70 έτη

“Η υπό όρους στατιστική ανάλυση έδειξε ότι στις ομάδες όπου οι περιπτώσεις αναφέρθηκαν ως “θάνατος από SIDS”, υπήρχαν ισχυρές ενδείξεις ότι η χαμηλότερη ειδική δραστηριότητα BChE σχετιζόταν με το θάνατο, ενώ στις ομάδες όπου αναφέρθηκε “θάνατος από μη SIDS”, δεν υπήρχαν ενδείξεις γραμμικής σχέσης μεταξύ BChEsa και θανάτου”, αναφέρει η μελέτη.

Σύμφωνα με την Rachel Moon, ερευνήτρια του SIDS στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια, το μεγάλο ενδιαφέρον για τη μελέτη είναι κατανοητό αλλά όχι δικαιολογημένο. “Δεν υπάρχει τίποτα οριστικό σε αυτό”, δήλωσε η Moon.

Επισήμανε ότι η μελέτη ήταν πολύ μικρή – περιελάμβανε δείγματα αίματος από 67 βρέφη που πέθαναν και 10 που επέζησαν. Η Moon δήλωσε ότι το αποτέλεσμα της μελέτης δεν αποδεικνύει απαραίτητα ότι το ένζυμο ευθύνεται για το SIDS ή ότι παίζει ρόλο στο θάνατο ενός βρέφους.

Και παρόλο που υπήρχαν διαφορές μεταξύ των επιπέδων των ενζύμων των δύο ομάδων βρεφών, υπήρχε επίσης αρκετή επικάλυψη στα επίπεδα στο αίμα των ομάδων ασθενών και ελέγχου.

Αυτό ακριβώς το γεγονός θα καθιστούσε δύσκολη την ανάπτυξη μιας ακριβούς εξέτασης αίματος για να προσδιοριστεί αν ένα βρέφος έχει επίπεδα του ενζύμου που σχετίζονται με το SIDS, δήλωσε η Moon.

Η Δρ. Gabrina Dixon, διευθύντρια της προώθησης της πολυμορφίας στην ακαδημαϊκή παιδιατρική στο Children’s National στην Ουάσιγκτον, δήλωσε ότι η μελέτη είναι ενδιαφέρουσα.

“Αλλά δεν θα το αποκαλούσα κάτι ιδιαίτερο ακόμα. Θα μπορούσε να είναι ελπιδοφόρο για μελλοντική έρευνα, αλλά ο αριθμός των παιδιών σε αυτή τη μελέτη είναι τόσο μικρός που χρειάζονται πολύ περισσότεροι αριθμοί για να πούμε ότι αυτό είναι”.

Η First Candle, ένας εθνικός οργανισμός που εργάζεται για την εξάλειψη των θανάτων που σχετίζονται με τον ύπνο των βρεφών και υποστηρίζει τις οικογένειες, χαιρέτισε τα ευρήματα της έρευνας, αλλά προέτρεψε επίσης σε προσοχή.

“Πρόκειται για πρόοδο, και γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι, αλλά δεν είναι όλη η απάντηση”, ανέφερε σε δήλωσή της η διευθύνουσα σύμβουλος Alison Jacobson.

“Η ανησυχία μας για την ανάπτυξη ενός τεστ για την ευαισθησία στο SIDS είναι ότι οι γονείς θα αποκτήσουν μια λανθασμένη αίσθηση ασφάλειας και θα υιοθετήσουν μη ασφαλείς πρακτικές ύπνου”.

Σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου: Βρέθηκε πιθανή αιτία
Σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου: Βρέθηκε πιθανή αιτία

Αισιοδοξία από την επικεφαλής της μελέτης

Η Harrington, η οποία όχι μόνο ηγήθηκε της μελέτης, αλλά ήταν επίσης μάρτυρας της απώλειας του δικού της μωρού από SIDS πριν από σχεδόν τρεις δεκαετίες, δήλωσε στο δελτίο τύπου ότι οι ειδικοί σε θέματα υγείας δεν γνώριζαν μέχρι τώρα τι προκαλεί την έλλειψη διέγερσης των βρεφών.

“Τώρα που ξέρουμε ότι παίζει ρόλο η BChE, μπορούμε να αρχίσουμε να αλλάζουμε τα αποτελέσματα για αυτά τα μωρά και να κάνουμε το SIDS παρελθόν”.

Μπορείτε να διαβάσετε την πλήρη μελέτη εδώ.

Πηγή: antenne bayern | Φωτογραφία αρχείου

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.