Σύννεφο θείου πάνω από τη Γερμανία – γιατί δεν αποτελεί κίνδυνο

Το ηφαιστειακό σύννεφο από τη La Palma κινείται πάνω από την Ευρώπη – και πάνω από τη Γερμανία. Είναι όμως το σύννεφο εμπλουτισμένο με διοξείδιο του θείου επικίνδυνο για εμάς; Ο ηφαιστειολόγος Ulrich Küppers εξηγεί.

Εδώ και ένα μήνα, το ηφαίστειο Cumbre Vieja στο νησί La Palma εκτοξεύει τέφρα, καπνό και λάβα. Στη Γερμανία, η έκρηξη έχει πλέον μετρήσιμα αποτελέσματα.

Το απόγευμα της Τετάρτης, ένα σύννεφο θείου έφτασε στη Βαυαρία και στη συνέχεια κινήθηκε από τα βορειοδυτικά προς τα νοτιοανατολικά πάνω από το κρατίδιο.

Αυτό φαίνεται από δορυφορικές εικόνες και μια πρόβλεψη της Υπηρεσίας Παρακολούθησης της Ατμόσφαιρας Copernicus (CAMS).

Κανένας κίνδυνος από το σύννεφο

Οι εικόνες δείχνουν ένα τεράστιο σύννεφο πάνω από μεγάλα τμήματα της Ευρώπης, προφανώς με υψηλή συγκέντρωση θείου. Οι αναφορές για το φαινομενικά τοξικό σύννεφο είχαν ήδη οδηγήσει σε πολυάριθμες κλήσεις από ανήσυχους πολίτες προς τη Γερμανική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Δεν υπάρχει όμως κανένας κίνδυνος, όπως επιβεβαίωσαν ο ηφαιστειολόγος Ulrich Küppers από το Πανεπιστήμιο Ludwig Maximilian και η Γερμανική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Υψηλή συγκέντρωση μόνο σε υψηλότερα στρώματα αέρα

Ο ηφαιστειολόγος Küppers εξηγεί ότι αυτό που συμβαίνει με το σύννεφο θείου είναι απολύτως φυσιολογικό και ακριβώς αυτό που αναμενόταν.

Το ηφαίστειο στη La Palma εκπέμπει πολλά αέρια, τα οποία διασκορπίζονται από τα παγκόσμια ρεύματα ανέμου και φτάνουν τώρα στη Γερμανία.

Ωστόσο, η αυξημένη συγκέντρωση θειούχων αερίων μετρήθηκε σε υψηλότερα στρώματα του αέρα και δεν αποτέλεσε κίνδυνο για το έδαφος.

Το πρόβλημα στα υψηλότερα στρώματα του αέρα θα τακτοποιηθεί από μόνο του, δήλωσε ο Küppers. Το σύννεφο του θείου δεν μπορεί να φανεί επειδή τα αέρια θείου, όπως το διοξείδιο του θείου, είναι αόρατα. Ωστόσο, μια ελαφριά ομίχλη είναι ορατή από το έδαφος.

Η Γερμανική Μετεωρολογική Υπηρεσία επιβεβαιώνει επίσης ότι δεν υπάρχει “σχεδόν τίποτα” στους σταθμούς μέτρησης κοντά στο έδαφος. Θα υπάρξει μια “χημική κάθαρση” στην ατμόσφαιρα, και στην περίπτωση των βροχοπτώσεων, η βροχή θα μπορούσε να είναι “κάπως πιο όξινη” από ό,τι συνήθως, αναφέρεται.

Ωστόσο, λόγω του προσωρινού φαινομένου, αυτό δεν σημαίνει αυξημένους κινδύνους για το περιβάλλον. “Πριν από είκοσι, τριάντα χρόνια είχαμε τακτικά τέτοιες τιμές PH “.

Κεντρική φωτογραφία αρχείου

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.