Σύνοδος κορυφής: Στο εξής τα ταξίδια στην ΕΕ θα πρέπει να είναι ταμπού

Σύνοδος κορυφής της ΕΕ για τον κορωνοϊό

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 27 χωρών της ΕΕ συμφώνησαν σε μέτρα για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ παραμένουν ανοιχτά. Ωστόσο, διασυνοριακά ταξίδια στην ΕΕ για διακοπές και επισκέψεις σε συγγενείς θα πρέπει να αποφεύγονται όσο το δυνατόν περισσότερο, όπως αποφάσισε η σύνοδος κορυφής..

Βρυξέλλες – Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 27 χωρών της ΕΕ συμφώνησαν να μην προτείνουν κλείσιμο των συνόρων ενόψει των μεταλλάξεων ιών που χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνες.

Οι διαδρομές εφοδιασμού και οι αλυσίδες εφοδιασμού δεν θα πρέπει να διακόπτονται και οι επιβάτες θα πρέπει να συνεχίσουν να επιτρέπεται να διασχίζουν τα σύνορα.

“Είναι κοινή πεποίθηση όλων των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων ότι η εσωτερική αγορά πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί”, δήλωσε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ Charles Michel.

Να αποφεύγονται τα ταξίδια

Ωστόσο, τυχόν ταξίδια διακοπών και αναψυχής καθώς και επισκέψεις σε συγγενείς διασυνοριακά θα πρέπει να αποφεύγονται όσο το δυνατόν περισσότερο.

Τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ πρέπει επίσης να παραμείνουν ανοιχτά. Ωστόσο, οι ταξιδιώτες από περιοχές με ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό κρουσμάτων, θα πρέπει να αναμένουν ότι σύντομα θα πρέπει να παρουσιάσουν αρνητικό αποτέλεσμα τεστ πριν εισέλθουν στην ΕΕ.

Στο εσωτερικό της ΕΕ θα πρέπει να υπάρξει νέα κατηγοριοποίηση των περιφερειακών πανδημικών περιοχών στο μέλλον: Οι σκούρες κόκκινες ζώνες με ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό κρουσμάτων πρόκειται να επανασχεδιαστούν.

Ιδιαίτερα αυστηροί κανόνες πρέπει να ισχύουν σε αυτούς. Η Πρόεδρος της Επιτροπής Ursula von der Leyen κατέστησε σαφές: “Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι οι κάτοικοι των σκούρων κόκκινων ζωνών θα πρέπει να επιδείξουν αρνητικό αποτέλεσμα τεστ στο μέλλον, εάν θέλουν να εγκαταλείψουν αυτήν τη ζώνη. Εδώ θα μπορούσαν επίσης να ισχύουν αυστηρότεροι κανονισμοί καραντίνας”.

Η επιτροπή θα υποβάλει προτάσεις τη Δευτέρα σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να εφαρμόζονται στις σκούρες κόκκινες ζώνες. Και ποια στις ανοικτές κόκκινες ζώνες.

Τελικά, ωστόσο, εναπόκειται στα κράτη μέλη να αποφασίσουν ποια μέτρα θα λαμβάνονται για την αποφυγή περιττών ταξιδιών. Η Von der Leyen κατέστησε σαφές ότι η ΕΕ πρέπει να νοηθεί ιατρικά ως ενιαία επιδημιολογική περιοχή.

Επομένως, το κατηγοριοποιημένο κλείσιμο των συνόρων δεν θα είχε νόημα. Στις παραμεθόριες περιοχές, ωστόσο, οι περιφερειακές αρχές θα πρέπει να λάβουν υπόψη τις επιπτώσεις των μέτρων στη γειτονική χώρα.

“Εάν από τη μία πλευρά ένα σκληρό lockdown τέθηκε σε ισχύ και από την άλλη τα καταστήματα παρέμειναν ανοιχτά, αυτό θα προκαλούσε αυτόματα επικίνδυνες κινήσεις. Οι αρχές θα πρέπει να αναγνωρίσουν τον κίνδυνο και να λάβουν αντίμετρα”, δήλωσε η von der Leyen.

Όχι στο πιστοποιητικό εμβολιασμού

Δεν υπήρξε συμφωνία σχετικά με το αν ένα έγγραφο με αποδεδειγμένο εμβολιασμό κατά του ιού θα πρέπει να λειτουργεί σαν διαβατήριο στο μέλλον. Η Von der Leyen εξήγησε ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα ήταν πρώτα απ’ όλα ιατρική ανάγκη.

Το κίτρινο πιστοποιητικό εμβολιασμού από τον ΠΟΥ έχει αποδείξει την αξία του. Στο δεύτερο βήμα, θα πρέπει στη συνέχεια να διευκρινιστεί πολύ προσεκτικά ποια λειτουργία θα μπορούσε να έχει το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Πέρα από την ιατρική τεκμηρίωση του εμβολιασμού.

Ωστόσο, για να γίνει αυτό, θα πρέπει πρώτα να απαντηθούν δύο ιατρικές ερωτήσεις που παραμένουν ανοιχτές. Πρώτον, εμποδίζει τη μετάδοση του ιού; Και δεύτερον: Για πόσο καιρό παρέχει ο εμβολιασμός προστασία από λοιμώξεις;

Μόνο όταν θα έχουν διευκρινιστεί αυτές οι ερωτήσεις, συνεχίζει η von der Leyen, μπορεί κανείς να σκεφτεί εάν οι εμβολιασμοί δικαιολογούν εξαιρέσεις από τα μέτρα. Στη συνέχεια, είναι ακόμη σημαντικό να διασφαλιστεί η προστασία των δεδομένων των ασθενών.

Διαδικασία εμβολιασμού

Οι αρχηγοί θέλουν επίσης να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να επιταχύνουν τη διαδικασία εμβολιασμού στην ΕΕ. Υποστήριξαν τους στόχους που έθεσε η Επιτροπή για κάθε χώρα της ΕΕ αυτές τις μέρες.

Μέχρι το τέλος Μαρτίου, τουλάχιστον το 80 τοις εκατό των ατόμων άνω των 80 ετών καθώς και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό θα πρέπει να εμβολιαστούν. Και μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, το 70% όλων των Ευρωπαίων θα πρέπει να έχουν την ευκαιρία να κάνουν τον εμβολιασμό.

Η εμφάνιση των εξαιρετικά μεταδοτικών μεταλλάξεων του ιού Covid-19 που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα έχει προκαλέσει ανησυχία στα κράτη μέλη.

Προκειμένου να είναι σε θέση να τεκμηριώσει καλύτερα την εξάπλωσή του, η Επιτροπή της ΕΕ καλεί τα κράτη μέλη να διεξάγουν γενετικό τεστ του ιού συχνότερα από πριν, εάν τα αποτελέσματα των τεστ είναι θετικά.

Αυτή η ανίχνευση μεταλλάξεων εξακολουθεί να χρησιμοποιείται πολύ σπάνια, στα περισσότερα κράτη μέλη σε λιγότερο από το ένα τοις εκατό των θετικών τεστ.

Στήριξε την προσπάθεια μας, μπορείς!

Εσύ, το ελληνικό κοινό της Ομογένειας, είσαι η δύναμή μας. Αρκεί ένα μονάχα κλικ για να στηρίξεις την προσπάθεια μας. Γίνε μέλος στην σελίδα μας στο Facebook, κάνε Like και ενημερώσου.

Μείνε συντονισμένος σε εμάς για έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο GRland.info

Διαβάστε ακόμα στο GRland.info: Γερμανία: Κλείσιμο των συνόρων αν δεν μειωθούν τα κρούσματα Covid

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.