Οι συνθήκες επιδεινώνονται για τους συνταξιούχους της Γερμανίας

Η ετήσια έκθεση Global Retirement Index αποκάλυψε ότι οι συνθήκες συνταξιοδότησης για τους συνταξιούχους στη Γερμανία επιδεινώθηκαν το 2022.

Η Νορβηγία και η Νέα Ζηλανδία αναδείχθηκαν μεταξύ των 10 κορυφαίων χωρών στον κόσμο για τους ανθρώπους που αναζητούν μια ασφαλή και ευτυχισμένη συνταξιοδότηση.

Οι συνθήκες για τους συνταξιούχους στη Γερμανία επιδεινώνονται

Ο Παγκόσμιος Δείκτης Συνταξιοδότησης, ο οποίος διενεργείται ετησίως από τη Natixis Investment Managers, ανέφερε ότι οι συνθήκες διαβίωσης για τους ανθρώπους που συνταξιοδοτούνται στη Γερμανία είναι χειρότερες από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια.

Το 2022, η Γερμανία κατέλαβε την 11η θέση διεθνώς, υποχωρώντας από την όγδοη θέση το 2021.

Η κατάταξη εξετάζει 44 χώρες διεθνώς και αξιολογεί 18 υποκατηγορίες οι οποίες ταξινομούνται σε τέσσερις διαφορετικές κατηγορίες: Υγεία, Οικονομικά κατά τη συνταξιοδότηση, Ποιότητα ζωής και Υλική ευημερία.

Για κάθε μία από τις 18 υποκατηγορίες μια χώρα λαμβάνει βαθμολογία από 0,01 έως 1, η οποία στη συνέχεια μετατρέπεται σε ποσοστό.

Φέτος, η Γερμανία συγκέντρωσε συνολική βαθμολογία 72%.

Τη χρονιά που ο πληθωρισμός αυξήθηκε σε ιστορικά υψηλά επίπεδα στη Γερμανία, η έκθεση χαρακτήρισε τον πληθωρισμό ως “άμεση απειλή για την ασφάλεια της συνταξιοδότησης”.

Με την επίσημη και δυσοίωνη ονομασία “Danger Zone: Global retirement security challenges come home to roost in 2022”, η έκθεση προειδοποίησε επίσης ότι η γήρανση του πληθυσμού σε όλο τον κόσμο σημαίνει ότι τα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης πρέπει να αναθεωρηθούν διεθνώς για να υποστηρίξουν καλύτερα τους μελλοντικούς συνταξιούχους.

Η μελλοντική ανισορροπία της Γερμανίας μεταξύ του αριθμού των ανθρώπων που εργάζονται σε σχέση με τον αριθμό των ανθρώπων που δικαιούνται συντάξεις καταδεικνύεται στην έκθεση με τη χρήση του δείκτη εξάρτησης από τους ηλικιωμένους, ο οποίος δείχνει τον αριθμό των ανθρώπων που βρίσκονται σε συνταξιοδότηση ανά 100 άτομα.

Στη Γερμανία η αναλογία αυτή ήταν 36,5% το 2020 και θα αυξηθεί σε 58,1% έως το 2050.

Η Νορβηγία ανακηρύχθηκε η καλύτερη χώρα για συνταξιοδότηση

Ο δείκτης του 2022 ανέδειξε τη Νορβηγία ως την καλύτερη χώρα για συνταξιοδότηση, με συνολική βαθμολογία 81%. Από το 2012 η Νορβηγία λαμβάνει σχετικά σταθερή κατάταξη συνολικά και σε κάθε μία από τις τέσσερις κατηγορίες.

Η γειτονική με τη Γερμανία Ελβετία ήρθε φέτος στη δεύτερη θέση, ακολουθούμενη από την Ισλανδία και την Ιρλανδία. Και ενώ στις 10 πρώτες θέσεις κυριαρχούσαν οι ευρωπαϊκές χώρες, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία έφτασαν επίσης στην έκτη και την έβδομη θέση αντίστοιχα.

Οι καλύτερες χώρες στον κόσμο για συνταξιοδότηση το 2022

Συνολικά, οι καλύτερες χώρες για συνταξιοδότηση στον κόσμο το 2022 είναι οι εξής:

1. Νορβηγία (81%)
2. Ελβετία (80 τοις εκατό)
3. Ισλανδία (79 τοις εκατό)
4. Ιρλανδία (76 τοις εκατό)
5. Αυστραλία (75 τοις εκατό)
5. Νέα Ζηλανδία (75 τοις εκατό)
5. Λουξεμβούργο (75 τοις εκατό)
5. Ολλανδία (75 τοις εκατό)
9. Δανία (74 τοις εκατό)
10. Τσεχία (73 τοις εκατό)
11. Γερμανία (72 τοις εκατό)
12. Φινλανδία (71 τοις εκατό)

Για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε πώς υπολογίζεται η κατάταξη, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Natixis.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.