Τα 10 πιο επικίνδυνα ζώα για τον άνθρωπο στη Γερμανία

Στη Γερμανία κυκλοφορούν πολλά δηλητηριώδη ζώα. Ορισμένα από αυτά μπορεί να είναι επικίνδυνα ακόμη και για τον άνθρωπο. Διαβάστε εδώ ποια είδη πρέπει να αποφεύγετε.

1. Έχιδνα η ασπίς (Die Aspisviper)

Σπάνια αλλά επικίνδυνη: η οχιά της “ασπίδας”. Στη Γερμανία συναντάται μόνο στο νότιο Μέλανα Δρυμό.

Μια συνάντηση με το φίδι, το οποίο έχει μήκος περίπου 90 εκατοστά, είναι επομένως μάλλον απίθανη.

Εάν δαγκώσει, το δηλητήριο προκαλεί πρήξιμο και μπορεί να οδηγήσει σε αναπνευστική δυσχέρεια και καρδιακή ανακοπή.

Σε περίπτωση δαγκώματος, θα πρέπει κανείς να μεταβεί σε νοσοκομείο. Το 2013, η “Welt.de” αναφέρθηκε σε ένα θανατηφόρο περιστατικό με οχιά asp.

Ένα φίδι δάγκωσε τον ειδικό στα ερπετά Dieter Zorn αρκετές φορές κατά τη διάρκεια μιας έκθεσης.

Αν και οι γιατροί περιέθαλψαν αμέσως τον 53χρονο τότε, εκείνος υπέστη καρδιακή ανακοπή και πέθανε λίγο αργότερα.

2. Mυγαλή (Die Spitzmaus)

Μικρή και γλυκιά, αλλά έχει ό,τι χρειάζεται. Η μυγαλή (οικογένεια Σορικίδες) είναι ένα από τα λίγα δηλητηριώδη θηλαστικά.

Μέσω ενός δαγκώματος, τα ζώα μήκους έως 18 εκατοστών μεταφέρουν το δηλητήριό τους στο θήραμα και μπορούν έτσι να το εξουδετερώσουν.

Για τον άνθρωπο, τα δαγκώματα είναι επομένως αρκετά επώδυνα και μπορούν επίσης να γίνουν πραγματικά επικίνδυνα.

Τα μικρά τριχωτά ζωύφια μεταδίδουν τον ιό Borna. Αυτό μπορεί να αποβεί μοιραίο για τον άνθρωπο.

3. Σκαθάρι (Der Schwarzblaue Ölkäfer)

Μην τα αγγίζετε! Το μαύρο-μπλε σκαθάρι του λαδιού μπορεί να φτάσει σε μέγεθος τα 35 χιλιοστά και ζει σε αμμώδη, ανοιχτά μέρη.

Εάν εντοπίσετε ένα τέτοιο σκαθάρι, είναι προτιμότερο να το αφήσετε σε μεγάλη απόσταση. Ένα μόνο σκαθάρι περιέχει αρκετό από το δηλητήριο κανθαριδίνη για να σκοτώσει έναν ενήλικα άνθρωπο.

Η “Naturschutzbund Deutschland” αναφέρει ότι ήδη οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν το δηλητήριο του σκαθαριού για εκτελέσεις.

Επειδή το σκαθάρι βρίσκεται στον κόκκινο κατάλογο του “Naturschutzbund Deutschland”, δεν μπορεί να εξαλειφθεί απλά.

Στην περιοχή του Κάσελ, μια παιδική χαρά έπρεπε να κλείσει πρόσφατα μετά την ανακάλυψη σκαθαριού λαδιού. Το “HNA” ανέφερε ότι πιθανότατα δεν μπορούν τα παιδιά να ξαναπαίξουν εκεί για αρκετούς μήνες.

4. Δράκαινα (Das Petermännchen)

Αυτή τη φορά ο κίνδυνος παραμονεύει στο νερό. Το Petermännchen (Δράκαινα) συναντάται κυρίως στη Βόρεια Θάλασσα και τη Βαλτική Θάλασσα.

Το ψάρι μπορεί να φτάσει σε μήκος τα 53 εκατοστά και έχει δηλητηριώδη αγκάθια. Συνήθως σκάβει στη λάσπη ή την άμμο κοντά στην ακτή.

Εάν ένας ανυποψίαστος κολυμβητής πατήσει πάνω σε ένα από τα δηλητηριώδη αγκάθια, προκαλείται ένα έντονα επώδυνο πρήξιμο.

Γίνεται πραγματικά επικίνδυνο αν κάποιος είναι αλλεργικός στο δηλητήριο. Στη χειρότερη περίπτωση, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή ανακοπή.

Τα 10 πιο επικίνδυνα ζώα για τον άνθρωπο στη Γερμανία
Δράκαινα (Das Petermännchen)

5. Αστρίτης (Die Kreuzotter)

Ο αστρίτης δεν είναι το μόνο δηλητηριώδες είδος φιδιού στη Γερμανία- η οχιά είναι επίσης ένα από αυτά.

Με μήκος έως 70 εκατοστά, είναι κάπως μικρότερη από την οχιά και συναντάται κυρίως σε ερημικές περιοχές στα πεδινά της βόρειας Γερμανίας.

Αν και το φίδι είναι δηλητηριώδες, είναι απίθανο να πεθάνει ένας υγιής άνθρωπος από το δάγκωμά του.

Σύμφωνα με το “Bayerisches Landesamt für Umwelt” (Βαυαρικό Κρατικό Γραφείο Περιβάλλοντος), ο τελευταίος θάνατος από αστρίτη στη Βαυαρία ήταν πριν από 50 και πλέον χρόνια.

Οι ηλικιωμένοι ή τα παιδιά θα πρέπει να εξακολουθούν να είναι προσεκτικοί. Ένα δάγκωμα μπορεί να οδηγήσει σε πρήξιμο, δύσπνοια και καρδιακά προβλήματα.

6. Σαλαμάνδρα της φωτιάς (Der Feuersalamander)

Ο εντυπωσιακός χρωματισμός της σαλαμάνδρας της φωτιάς χρησιμεύει ως προειδοποίηση για τους εχθρούς της. Η σαλαμάνδρα έχει ένα δηλητήριο για το δέρμα.

Όταν ο άνθρωπος την αγγίζει, προκαλεί αίσθημα καύσου. Ωστόσο, η σαλαμάνδρα μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη για τους τετράποδους φίλους του ανθρώπου.

Εάν το δηλητήριο εισέλθει στο σώμα ενός σκύλου ή μιας γάτας, μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο στη χειρότερη περίπτωση.

7. Μέδουσα με χαίτη λιονταριού (Die Gelbe Haarqualle)

Πολλοί άνθρωποι που έχουν περάσει διακοπές στη Βόρεια Θάλασσα ή στη Βαλτική Θάλασσα θα τη γνωρίζουν: Την μέδουσα με τα “κίτρινα μαλλιά”.

Η ομπρέλα της μέδουσας μπορεί να φτάσει σε μέγεθος το ένα μέτρο και τα πλοκάμια της έχουν τρομακτικό μήκος 30 μέτρων.

Αν έρθετε σε επαφή με αυτά τα πλοκάμια, το δηλητήριο προκαλεί αλλεργική αντίδραση στο δέρμα. Ιατρικά, αυτό αντιμετωπίζεται σαν έγκαυμα, εξ ου και η ονομασία “μέδουσα της φωτιάς”.

Τα 10 πιο επικίνδυνα ζώα για τον άνθρωπο στη Γερμανία
Μέδουσα με χαίτη λιονταριού (Die Gelbe Haarqualle)

8. Κάμπια βελανιδιάς (Der Eichen-Prozessionsspinner)

Ένα παράσιτο σπάνια έρχεται μόνο του. Η Κάμπια βελανιδιάς δεν είναι επιβλαβής μόνο για τα δέντρα που προσβάλλει, αλλά μπορεί να κάνει κακό και στον άνθρωπο.

Το έντομο μπορεί να αναγνωριστεί με αρκετή ακρίβεια από το γεγονός ότι ταξιδεύει συνήθως σε πομπές και έτσι ανταποκρίνεται στο όνομά του. Βρίσκεται σε όλη τη Γερμανία.

Οι λεπτές τσιμπημένες τρίχες του προκαλούν σοβαρό ερεθισμό του δέρματος. Αυτό μπορεί να προκαλέσει συρίγγια και οζίδια που μοιάζουν με τσιμπήματα εντόμων.

Η εισπνοή των τριχών μπορεί να οδηγήσει σε βρογχίτιδα, βήχα ή ακόμη και άσθμα.

9. Κίτρινη μπομπίνα (Die Gelbbauchunke)

Ο κιτρινοκοιλιακός φρύνος ζει συνήθως σε ρηχά, ηλιόλουστα νερά κοντά σε δάσος. Από ψηλά, ο φρύνος, ο οποίος έχει μέγεθος μόνο περίπου πέντε εκατοστά, φαίνεται μάλλον δυσδιάκριτος.

Ωστόσο, αν νιώσει ότι απειλείται, γυρίζει και δείχνει τον επικίνδυνο χρωματισμό της κοιλιάς του. Έχει περισσότερα κοινά με τη σαλαμάνδρα της φωτιάς από το χρώμα της.

Εκκρίνει επίσης ένα δηλητηριώδες δερματικό έκκριμα. Αυτό ερεθίζει τους βλεννογόνους και μπορεί να προκαλέσει κρυολόγημα στον άνθρωπο.

10. Αράχνη κίτρινου σάκου (Der Ammen-Dornfinger)

Κανονικά, η αράχνη προτιμά τις θερμότερες περιοχές. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν επίσης μεμονωμένα δείγματα στη Γερμανία.

Εκτός από την αράχνη του νερού, η αράχνη κίτρινου σάκου είναι το μόνο ντόπιο είδος αράχνης που μπορεί πραγματικά να διαπεράσει το ανθρώπινο δέρμα με το δάγκωμα.

Ωστόσο, σε αντίθεση με την αράχνη του νερού, το δάγκωμα της Cheiracanthium punctorium προκαλεί πραγματική δηλητηρίαση. Η επίθεση μοιάζει με τσίμπημα μέλισσας.

Ένας οξύς πόνος αρχίζει γύρω από το σημείο του τσιμπήματος μετά από σύντομο χρονικό διάστημα. Τα προσβεβλημένα άκρα μπορεί να πρηστούν.

Σπάνια, το δηλητήριο προκαλεί συμπτώματα όπως πυρετό, ρίγη ή κυκλοφορική ανεπάρκεια.

Οι αλλεργικοί μπορεί να παρουσιάσουν ακόμη και ταχυπαλμία και θα πρέπει να συμβουλευτούν γιατρό.

Τα 10 πιο επικίνδυνα ζώα για τον άνθρωπο στη Γερμανία (στα γερμανικά)

  1. Die Aspisviper
  2. Die Spitzmaus
  3. Der Schwarzblaue Ölkäfer
  4. Das Petermännchen
  5. Die Kreuzotter
  6. Der Feuersalamander
  7. Die Gelbe Haarqualle
  8. Der Eichenprozessionsspinner
  9. Die Gelbbauchunke
  10. Der Ammen-Dornfinger

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.