Τα εστιατόρια στη Γερμανία υποφέρουν από την ακρίβεια

Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν πρόσφατα έως και 40 τοις εκατό. Για ορισμένους επιχειρηματίες εστιατορίων, σνακ μπαρ ή αρτοποιείων στο Sulzbach-Rosenberg, αυτό είναι υπερβολικό.

Η Gjem Meta, επιχείρηση σνακ μπαρ στο Sulzbach-Rosenberg, σταμάτησε πρόσφατα να πουλάει κεμπάπ. Πριν από ένα χρόνο, μια σούβλα 40 κιλών κόστιζε 152 ευρώ, ενώ τώρα είναι 240 ευρώ.

Απέτυχε η μείωση του φόρου στα καύσιμα στη Γερμανία

Τα παιδιά που αγοράζουν το μεσημεριανό τους γεύμα από εκεί έχουν συνήθως ένα χαρτονόμισμα των πέντε ευρώ στην τσέπη τους.

Κοιτάζοντας το μενού, γρήγορα γίνεται σαφές ότι δεν θα μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά ένα κεμπάπ για 7,50 ευρώ. Ακόμη και η αύξηση της τιμής του κεμπάπ από πέντε σε έξι ευρώ ήταν υπερβολική για τους πελάτες.

Η τιμολόγηση γίνεται περίπλοκη στη Γερμανία

Η ιδιοκτήτρια εστιατορίου Renate Kiel αισθάνεται παρόμοια. Προσαρμόζει τα μενού στο εστιατόριο του ξενοδοχείου “Bayerischer Hof” κάθε μήνα. Αλλά οι τιμές αγοράς αυξομειώνονται καθημερινά. Τα πάντα έχουν γίνει ακριβότερα, κατά περίπου 20 έως 40 τοις εκατό.

“Φυσικά, προσπαθούμε να χρησιμοποιούμε τις επιχειρηματικές μας γνώσεις στο μέτρο των δυνατοτήτων μας για να προβλέψουμε κάποιες εξελίξεις, να βρούμε τις χαμηλότερες δυνατές τιμές και να μην τρομάξουμε τους επισκέπτες με αυξήσεις τιμών”, λέει η Kiel.

Ο καφές έχει επίσης γίνει σημαντικά ακριβότερος στη Γερμανία

Ο Mario de Marco, ιδιοκτήτης της καφετέριας “Sommariva”, βλέπει επίσης με ανησυχία τις εξελίξεις. Πολλά παιδιά που συνήθιζαν να παραγγέλνουν δύο μπάλες παγωτό για δύο ευρώ, τώρα αγοράζουν μόνο μία μπάλα.

Μέσα σε δέκα ημέρες, η τιμή έχει αυξηθεί από το ένα ευρώ στο 1,20 ευρώ και οι πωλήσεις παγωτού έχουν πέσει κατά τουλάχιστον 30 τοις εκατό. “Το γάλα, η κρέμα γάλακτος, η ζάχαρη – όλα είναι ακριβά”, λέει ο de Marco.

Ακόμη χειρότερα είναι τα πράγματα με τον καφέ: “Πριν από δύο εβδομάδες ένα κιλό καφέ κόστιζε 18 ευρώ, ενώ σήμερα είναι στα 28 ευρώ.

Τώρα πρέπει να πουλήσουμε τον καπουτσίνο για τρία ευρώ το φλιτζάνι”, λέει ο de Marco. Ο ιδιοκτήτης ζητά τώρα και 300 ευρώ επιπλέον το μήνα για το ενοίκιο του καταστήματος, είπε.

“Όσο μπορούμε, θα μείνουμε εδώ, και αν δεν μπορούμε πια, θα κλείσουμε το καφέ και θα πάμε στην Ιταλία”, δήλωσε ο Mario de Marco.

Η περαιτέρω εξέλιξη δεν είναι σαφής στη Βαυαρία

Το αν οι τιμές θα παραμείνουν ακριβότερες μακροπρόθεσμα είναι ακόμη μια “ματιά στην κρυστάλλινη σφαίρα”, λέει η Karolina Wojdyla, αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου της Ένωσης Ξενοδοχείων και Εστιατορίων της Βαυαρίας (DEHOGA Bayern).

Για τους εστιάτορες της Βαυαρίας, οι αυξημένες τιμές είναι φυσικά αισθητές στο πορτοφόλι τους.

Είπε ότι είναι καλό που οι επισκέπτες δεν έλειψαν λόγω των διακοπών της Πεντηκοστής και του καλού καιρού. “Αλλά είναι σημαντικό οι Βαυαροί εστιάτορες να λαμβάνουν βοήθεια από τους πολιτικούς.

Για παράδειγμα, θα υπάρξει μόνιμη αναστολή του ΦΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των ποτών, ώστε οι εστιάτορες της Βαυαρίας να μπορούν και πάλι να τα καταφέρουν μόνοι τους. Αυτό θα τους έδινε την ευκαιρία να βγουν από την κρίση που προκλήθηκε από την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία”.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.