Τα φορολογικά έσοδα μειώνονται αισθητά στη Γερμανία

Τα φορολογικά έσοδα μειώνονται αισθητά στη Γερμανία

Για πρώτη φορά φέτος, τα φορολογικά έσοδα στη Γερμανία μειώθηκαν αισθητά. Ο κύριος λόγος για αυτό είναι τα μέτρα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών ενέργειας.

Τα μέτρα για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών ενέργειας οδήγησαν σε αισθητή μείωση των φορολογικών εσόδων του ομοσπονδιακού κράτους και των κρατιδίων στη Γερμανία για πρώτη φορά φέτος.

Τα έσοδα του Δημοσίου τον Σεπτέμβριο ήταν 71,2 δισεκατομμύρια ευρώ, 9,0% χαμηλότερα από το επίπεδο του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση του ομοσπονδιακού υπουργείου Οικονομικών.

“Ο κύριος λόγος γι’ αυτό ήταν η απότομη μείωση των εσόδων από τον φόρο εισοδήματος λόγω της καταβολής του ενιαίου ενεργειακού φόρου τον Σεπτέμβριο του 2022.” Τα έσοδα από τους ομοσπονδιακούς φόρους μειώθηκαν κατά 10,6%.

Ο κύριος λόγος γι’ αυτό ήταν η μείωση των συντελεστών του φόρου ενέργειας από τον Ιούνιο στον Αύγουστο – δηλαδή η έκπτωση στα καύσιμα.

Σύμφωνα με την έκθεση, αυτό οδήγησε σε “σημαντική μείωση των εσόδων από τον ενεργειακό φόρο κατά τους μήνες Αύγουστο έως Οκτώβριο”.

Σχεδόν 10% περισσότερα φορολογικά έσοδα από πέρυσι στη Γερμανία

Τους πρώτους εννέα μήνες του τρέχοντος έτους, τα φορολογικά έσοδα των ομοσπονδιακών και κρατικών φορέων ανήλθαν σε 593 δισεκατομμύρια ευρώ – 9,7% περισσότερα από ό,τι πριν από ένα χρόνο.

“Αυτό οφείλεται εν μέρει στην ακόμη αδύναμη βάση σύγκρισης για το 2021, ιδίως κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, ως αποτέλεσμα των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας Corona.”

Οι ειδικοί αναμένουν σταθερά ύφεση στη Γερμανία λόγω της ενεργειακής κρίσης. Ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομίας, Robert Habeck, προειδοποίησε πρόσφατα για έναν δύσκολο χειμώνα κατά την παρουσίαση των οικονομικών προβλέψεων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Η εκτίμηση του συνασπισμού εξακολουθεί να προβλέπει αύξηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) κατά 1,4% για το τρέχον έτος.

“Λόγω των επιβαρύνσεων που προκαλούνται από τις υψηλές τιμές της ενέργειας, από την άλλη πλευρά, είναι πιθανό να υπάρξει μείωση του ΑΕΠ κατά το χειμερινό εξάμηνο και, συνεπώς, μείωση του ΑΕΠ κατά 0,4% συνολικά το 2023”, εξήγησε το υπουργείο Οικονομικών.

Τα πακέτα ανακούφισης και η αμυντική ομπρέλα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης ύψους περίπου 200 δισεκατομμυρίων ευρώ είναι πιθανό να συμβάλουν στη σταθεροποίηση της κατάστασης. “Για το 2024 αναμένεται ανάκαμψη με οικονομική ανάπτυξη 2,3%.

Ο επικεφαλής του DIW Fratzscher προειδοποιεί για κύμα πτωχεύσεων τα επόμενα δύο χρόνια

Ο πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW), Marcel Fratzscher, αναμένει κύμα πτωχεύσεων τα επόμενα δύο χρόνια λόγω της παρατεταμένης οικονομικής ύφεσης.

“Είναι πολύ πιθανό ότι τα επόμενα δύο χρόνια θα οδηγηθούν σε αφερεγγυότητα ή θα αναγκαστούν να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους”, δήλωσε ο επικεφαλής του DIW στην εφημερίδα Augsburger Allgemeine.

“Πολλές εταιρείες δεν έχουν σχεδόν καθόλου αποθέματα ως αποτέλεσμα της πανδημίας και τώρα πρέπει επίσης να αντιμετωπίσουν την πτώση της ζήτησης και τις υψηλότερες τιμές της ενέργειας. Από την άλλη πλευρά, η κρίση περιορίζει τα περιθώρια οικονομικής βοήθειας.

Το κράτος πιθανόν να μην υποστηρίξει ξανά τις επιχειρήσεις με τόσο γενναιόδωρη βοήθεια όπως έκανε κατά τη διάρκεια της πανδημίας της Κορόνα.

“Η ανησυχία είναι ότι ιδιαίτερα οι νέες, καινοτόμες εταιρείες θα χρεοκοπήσουν, γεγονός που θα επιβραδύνει τον μετασχηματισμό της οικονομίας”.

Δεν αναμένεται γρήγορη ανάκαμψη, είπε. “Η γερμανική οικονομία βρίσκεται σε ύφεση, η οποία θα μπορούσε να βαθύνει σημαντικά τους επόμενους μήνες”, δήλωσε ο Fratzscher. “Η οικονομική ανάκαμψη είναι πιθανό να είναι αδύναμη και παρατεταμένη”.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης