Τα νέα μέτρα της γερμανικής κυβέρνησης σε απλά ελληνικά

Διαβάστε τα νέα μέτρα της γερμανικής κυβέρνησης σε απλά ελληνικά: Οι ομοσπονδιακές και πολιτειακές κυβερνήσεις αποφάσισαν χθες Τετάρτη να παρατείνουν τα ισχύοντα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας του κορωνοϊού έως τις 28 Μαρτίου 2021.

Στο ψήφισμά τους, οι ομοσπονδιακές και πολιτειακές κυβερνήσεις τονίζουν ότι η αποφυγή επαφών παραμένει το ουσιαστικό εργαλείο για την καταπολέμηση της πανδημίας.

Το ψήφισμα με τα νέα μέτρα της γερμανικής κυβέρνησης περιλαμβάνει συνολικά πέντε βήματα ανοίγματος, τα οποία εξαρτώνται κυρίως από την τρέχουσα κατάσταση μόλυνσης σε κάθε ομοσπονδιακό κρατίδιο και περιοχή.

Τα νέα μέτρα της γερμανικής κυβέρνησης αναλυτικά

Εμβολιασμοί από τα τέλη Μαρτίου και στα ιατρεία

Οι ομοσπονδιακές και πολιτειακές κυβερνήσεις επισημαίνουν ότι η εκστρατεία εμβολιασμού θα προχωρήσει σημαντικά.

Ο αριθμός των εβδομαδιαίων εμβολιασμών θα πρέπει – όπως έχει προγραμματιστεί – να διπλασιαστεί. Μέχρι και 200.000 εμβολιασμοί πραγματοποιούνται σήμερα κάθε μέρα.

Στα τέλη Μαρτίου / αρχές Απριλίου, θα πρέπει επίσης να προσφέρονται εμβολιασμοί από γενικούς ιατρούς σε ιατρεία.

Στη συνέχεια, τα ιατρεία, τα κέντρα εμβολιασμού και οι κινητές ομάδες εμβολιασμού θα εμβολιάζουν παράλληλα.

Τα κέντρα εμβολιασμού θα συνεχίσουν να αναθέτουν τα ραντεβού τους αυστηρά σύμφωνα με την τρέχουσα προτεραιότητα εμβολιασμού.

Στα ιατρεία, η απόφαση για την ιεράρχηση λαμβάνεται βάσει ιατρικής αξιολόγησης προκειμένου να καταστεί δυνατή η πιο ευέλικτη εφαρμογή των εμβολιασμών.

Η διάταξη εμβολιασμού παραμένει η βάση εδώ. Επιπλέον, οι εταιρικοί ιατροί θα συμμετέχουν όλο και περισσότερο στην εκστρατεία εμβολιασμού κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου.

Αξιοποίηση των διαστημάτων εμβολιασμού

Για να μπορέσουμε να προσφέρουμε εμβολιασμό σε πολλούς πολίτες το συντομότερο δυνατό, το διάστημα μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου εμβολιασμού, το οποίο επιτρέπεται σύμφωνα με την αντίστοιχη έγκριση των εμβολίων, πρέπει να εξαντληθεί όσο το δυνατόν περισσότερο.

Με βάση τα αποτελέσματα της μελέτης από τη Μεγάλη Βρετανία, οι ομοσπονδιακές και πολιτειακές κυβερνήσεις αναμένουν επίσης μια βραχυπρόθεσμη απόφαση της Μόνιμης Επιτροπής Εμβολιασμών να συστήσει το εμβόλιο AstraZeneca σε πληθυσμό άνω των 65 ετών.

Περισσότερη ομαλότητα μέσω τακτικών τεστ

Οι ομοσπονδιακές και πολιτειακές κυβερνήσεις βλέπουν τακτικά τεστ κορωνοϊού ως σημαντικό μέσο για επιστροφή σε περισσότερη ομαλότητα.

Τα τεστ θα εφαρμοστούν βήμα προς βήμα μέχρι τις αρχές Απριλίου – σε σχολεία, κέντρα παιδικής μέριμνας και εταιρείες.

Σε όλους τους ασυμπτωματικούς πολίτες θα χορηγείται δωρεάν γρήγορο τεστ τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τα κρατίδια σχηματίζουν μια κοινή ομάδα ελέγχου για να διασφαλίσουν τη μεγαλύτερη δυνατή διαθεσιμότητα και ταχεία παράδοση γρήγορων τεστ, συμπεριλαμβανομένων των αυτοδιαγνωστικών.

Εκτεταμένες δυνατότητες για ιδιωτικές συγκεντρώσεις

Η δυνατότητα ιδιωτικών συγκεντρώσεων με φίλους, συγγενείς και γνωστούς θα επεκταθεί και πάλι από τις 8 Μαρτίου.

Οι ιδιωτικές συναντήσεις μεταξύ του δικού σας νοικοκυριού και ενός άλλου νοικοκυριού είναι τώρα δυνατές, αλλά περιορίζονται σε έως πέντε άτομα.

Τα παιδιά έως 14 ετών δεν υπολογίζονται. Τα (ανύπαντρα) ζευγάρια θεωρούνται ένα νοικοκυριό.

Σε περιοχές με συχνότητα 7 ημερών λιγότερων από 35 νέων λοιμώξεων την εβδομάδα, οι δυνατότητες για ιδιωτικές συγκεντρώσεις μπορούν να επεκταθούν ώστε να συμπεριλάβουν τα δικά σας και δύο άλλα νοικοκυριά με συνολικά δέκα άτομα το πολύ. Αυτό δεν ισχύει για παιδιά έως 14 ετών.

Εάν η επίπτωση 7 ημερών ανά 100.000 κατοίκους αυξηθεί σε πάνω από 100 σε τρεις συνεχόμενες ημέρες σε ένα κρατίδιο ή μία περιοχή, οι κανόνες που ίσχυαν μέχρι τις 7 Μαρτίου ισχύουν ξανά από τη δεύτερη επόμενη εργάσιμη ημέρα (φρένο έκτακτης ανάγκης).

Στη συνέχεια, η δυνατότητα ιδιωτικών συγκεντρώσεων περιορίζεται και πάλι στο δικό σας νοικοκυριό και σε ένα άλλο άτομο. Τα παιδιά έως 14 ετών δεν υπολογίζονται.

Και τώρα στα δύσκολα μαθηματικά

Η επίπτωση καθορίζει τα βήματα έναρξης

Καθοριστικά βήματα:

1. Μετά τα πρώτα ανοίγματα στον τομέα των σχολείων και στα κομμωτήρια στις αρχές του μήνα,

2. θα ακολουθήσει ένα δεύτερο άνοιγμα από τις 8 Μαρτίου: Τα βιβλιοπωλεία, τα ανθοπωλεία και τα καταστήματα ειδών κηπουρικής μπορούν να ανοίξουν με κανόνες υγιεινής και περιορισμούς εισόδου πελατών.

Το ίδιο ισχύει για τις επιχειρήσεις που εξακολουθούν να είναι κλειστές και έρχονται σε επαφή με το σώμα, καθώς και σχολές οδηγών.

Εάν δεν μπορεί να φορεθεί μάσκα κατά τη διάρκεια των υπηρεσιών – όπως σε θεραπείες προσώπου – πρέπει να προσκομίζεται αρνητικό γρήγορο τεστ.

Ανάλογα με τον αριθμό των νέων μολύνσεων, οι ομοσπονδιακές και πολιτειακές κυβερνήσεις συμφώνησαν σε τρία περαιτέρω βήματα έναρξης.

Αυτά λαμβάνουν επίσης υπόψη τα ανοίγματα σε καταστήματα λιανικής, πολιτιστικά ιδρύματα και τον αθλητικό τομέα.

3. Εάν επιτευχθεί σταθερή επίπτωση 7 ημερών με λιγότερες από 50 νέες μολύνσεις ανά 100.000 κατοίκους στο κρατίδιο ή την περιοχή, το εκάστοτε κρατίδιο μπορεί να προβλέψει τα ακόλουθα επιπλέον ανοίγματα σε εθνικό ή περιφερειακό επίπεδο:

 • το άνοιγμα του λιανικού εμπορίου με όριο ενός πελάτη ανά 10 τ.μ. για τα πρώτα 800 τ.μ. περιοχής πωλήσεων και ένας επιπλέον πελάτης για κάθε επιπλέον 20 τ.μ.
 • το άνοιγμα μουσείων, γκαλερί, ζωολογικών και βοτανικών κήπων και μνημείων.
 • αθλητισμός χωρίς επαφή σε μικρές ομάδες (έως 10 άτομα) σε εξωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων των υπαίθριων αθλητικών εγκαταστάσεων.

Εάν η επίπτωση 7 ημερών ανά 100.000 κατοίκους στο κρατίδιο ή την περιοχή αυξηθεί σε πάνω από 50 νέες λοιμώξεις για τρεις συνεχόμενες ημέρες, η διαδικασία από την δεύτερη επόμενη εργάσιμη ημέρα θα είναι η ακόλουθη:

Εάν επιτευχθεί σταθερή ή μειωμένη επίπτωση 7 ημερών με λιγότερες από 100 νέες μολύνσεις ανά 100.000 κατοίκους στη χώρα ή την περιοχή, το εκάστοτε κρατίδιο μπορεί να προβλέψει τα ακόλουθα επιπλέον ανοίγματα σε εθνικό ή περιφερειακό επίπεδο:

 • το άνοιγμα του λιανικού εμπορίου για τις λεγόμενες προσφορές αγορών ραντεβού (“Click & Meet”), σύμφωνα με την οποία ένας πελάτης ανά 40 τ.μ. περιοχής πωλήσεων ή μέρος αυτού μπορεί να γίνει δεκτός για καθορισμένο περιορισμένο χρονικό διάστημα στο κατάστημα κατόπιν ραντεβού.
 • το άνοιγμα μουσείων, γκαλερί, ζωολογικών και βοτανικών κήπων και μνημείων σε επισκέπτες κατόπιν ραντεβού.
 • ατομικός αθλητισμός με έως 5 άτομα από 2 νοικοκυριά και αθλητισμός σε ομάδες έως είκοσι παιδιά έως 14 ετών σε εξωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων των υπαίθριων αθλητικών εγκαταστάσεων.
  Εάν η επίπτωση 7 ημερών ανά 100.000 κατοίκους υπερβαίνει τους 100 σε τρεις συνεχόμενες ημέρες στο κρατίδιο ή την περιοχή, οι κανόνες που ίσχυαν έως τις 7 Μαρτίου ισχύουν ξανά από τη δεύτερη επόμενη εργάσιμη ημέρα (φρένο έκτακτης ανάγκης).

4. Το τέταρτο βήμα ανοίγματος μπορεί να πραγματοποιηθεί – και πάλι ανάλογα με το ποσοστό μόλυνσης – εάν η επίπτωση 7 ημερών δεν έχει επιδεινωθεί στο κρατίδιο ή την περιοχή για 14 ημέρες μετά το τρίτο βήμα έναρξης:

Εάν η επίπτωση παραμείνει σταθερή σε λιγότερες από 50 νέες λοιμώξεις ανά 100.000 κατοίκους σε εθνικό ή περιφερειακό επίπεδο για 14 ημέρες μετά την έναρξη του τρίτου σταδίου έναρξης, η χώρα μπορεί να προβλέψει τα ακόλουθα επιπλέον ανοίγματα σε εθνικό ή περιφερειακό επίπεδο:

 • το άνοιγμα της υπαίθριας εστίασης,
 • το άνοιγμα θεάτρων, συναυλιών και οπερών και κινηματογράφων
 • αθλήματα χωρίς επαφή σε εσωτερικούς χώρους, αθλήματα με επαφή σε εξωτερικούς χώρους

Εάν η επίπτωση 7 ημερών ανά 100.000 κατοίκους στο κρατίδιο ή την περιοχή ανέλθει σε πάνω από 50 νέες μολύνσεις για τρεις συνεχόμενες ημέρες, θα ακολουθείται μετά τη δεύτερη εργάσιμη ημέρα η εξής διαδικασία:

Εάν υπάρχει σταθερή ή μειωμένη επίπτωση 7 ημερών με λιγότερες από 100 νέες λοιμώξεις ανά 100.000 κατοίκους στο κρατίδιο ή την περιοχή, το κρατίδιο μπορεί να προβλέψει τα ακόλουθα περαιτέρω ανοίγματα σε εθνικό ή περιφερειακό επίπεδο 14 ημέρες μετά το τρίτο βήμα έναρξης:

 • το άνοιγμα της υπαίθριας εστίασης για επισκέπτες κατόπιν ραντεβού. Εάν άτομα από πολλά νοικοκυριά κάθονται σε ένα τραπέζι, απαιτείται καθημερινό γρήγορο τεστ COVID-19 ή αυτοδιαγνωστικό τεστ.
 • το άνοιγμα θεάτρων, συναυλιών και οπερών και κινηματογράφων στους επισκέπτες με καθημερινό γρήγορο τεστ COVID-19 ή αυτοδιαγνωστικό τεστ
 • αθλήματα χωρίς επαφή σε εσωτερικούς χώρους και αθλήματα με επαφή σε εξωτερικούς χώρους, υπό την προϋπόθεση ότι όλοι οι συμμετέχοντες έχουν καθημερινό γρήγορο τεστ COVID-19 ή αυτοδιαγνωστικό τεστ

Εάν η επίπτωση 7 ημερών ανά 100.000 κατοίκους αυξηθεί σε πάνω από 100 σε τρεις συνεχόμενες ημέρες στο κρατίδιο ή την περιοχή, οι κανόνες που ίσχυαν έως τις 7 Μαρτίου ισχύουν ξανά από τη δεύτερη επόμενη εργάσιμη ημέρα (φρένο έκτακτης ανάγκης).

5. Το πέμπτο βήμα ανοίγματος μπορεί να πραγματοποιηθεί – και πάλι ανάλογα με το ποσοστό μόλυνσης – εάν η επίπτωση 7 ημερών δεν έχει επιδεινωθεί στο κρατίδιο ή την περιοχή για 14 ημέρες μετά το τέταρτο βήμα έναρξης:

Εάν η επίπτωση παραμείνει σταθερή σε λιγότερη από 50 νέες μολύνσεις ανά 100.000 κατοίκους σε εθνικό ή περιφερειακό επίπεδο για 14 ημέρες μετά την έναρξη ισχύος του τέταρτου ανοίγματος, το κρατίδιο μπορεί να προβλέψει τα ακόλουθα περαιτέρω ανοίγματα σε εθνικό ή περιφερειακό επίπεδο:

 • υπαίθριες εκδηλώσεις αναψυχής με έως και 50 συμμετέχοντες.
 • αθλήματα με επαφή σε εσωτερικούς χώρους

Εάν η επίπτωση 7 ημερών ανά 100.000 κατοίκους στο κρατίδιο ή την περιοχή αυξηθεί σε πάνω από 50 νέες λοιμώξεις για τρεις συνεχόμενες ημέρες, θα ακολουθηθεί η εξής διαδικασία από τη δεύτερη εργάσιμη ημέρα:

Εάν υπάρχει σταθερή ή μειωμένη επίπτωση 7 ημερών με λιγότερες από 100 νέες λοιμώξεις ανά 100.000 κατοίκους στο κρατίδιο ή την περιοχή, το κρατίδιο μπορεί να προβλέψει τα ακόλουθα περαιτέρω ανοίγματα σε εθνικό ή περιφερειακό επίπεδο 14 ημέρες μετά το τέταρτο βήμα έναρξης:

 • το άνοιγμα του λιανικού εμπορίου με όριο ενός πελάτη ανά 10 τετραγωνικά μέτρα για τα πρώτα 800 τετραγωνικά μέτρα της περιοχής πωλήσεων και έναν άλλο για κάθε επιπλέον 20 τετραγωνικά μέτρα
 • αθλητισμός χωρίς επαφή σε εσωτερικούς χώρους, αθλητισμός με επαφή σε εξωτερικούς χώρους (δεν απαιτείται τεστ).

Εάν η επίπτωση 7 ημερών ανά 100.000 κατοίκους αυξηθεί σε πάνω από 100 σε τρεις συνεχόμενες ημέρες στη χώρα ή την περιοχή, οι κανόνες που ίσχυαν μέχρι τις 7 Μαρτίου αρχίζουν να ισχύουν τη δεύτερη επόμενη εργάσιμη ημέρα (φρένο έκτακτης ανάγκης).

Σε σχετικά απλά ελληνικά:

1ο βήμα: Ολοκληρώθηκε από 1η Μαρτίου με άνοιγμα σχολείων και κομμωτηρίων.

2ο βήμα: Ξεκινά από 8 Μαρτίου με βιβλιοπωλεία, ανθοπωλεία, καταστήματα ειδών κηπουρικής και επιχειρήσεις που έρχονται σε επαφή με το σώμα, καθώς και σχολές οδηγών. Επίσης, επιτρέπονται οι συναντήσεις 2 νοικοκυριών με έως 5 άτομα (παιδιά έως 14 ετών δεν συνυπολογίζονται)

3ο βήμα: Σταθερός 7ημερος δείκτης επίπτωσης 50 κρουσμάτων ανά 100.00 κατοίκους (βλ. άνω ανοίγματα)

4ο βήμα: Σταθερός 14ημερος δείκτης μετά από σταθερό 7ημερο δείκτη επίπτωσης του 3ου βήματος 50 κρουσμάτων ανά 100.00 κατοίκους (βλ. άνω ανοίγματα)

5ο βήμα: Σταθερός 14ημερος δείκτης μετά από σταθερό 7ημερο δείκτη επίπτωσης του 4ου βήματος 50 κρουσμάτων ανά 100.00 κατοίκους (βλ. άνω ανοίγματα)

Η καγκελάριος και οι αρχηγοί των κυβερνήσεων των ομοσπονδιακών κρατιδίων θα συζητήσουν στις 22 Μαρτίου 2021 για περαιτέρω βήματα ανοίγματος και την προοπτική για τους τομείς που δεν αναφέρονται ακόμη εδώ όπως αυτούς της γαστρονομίας, του πολιτισμού, των εκδηλώσεων, των ταξιδιών και των ξενοδοχείων ανάλογα με τα τρέχοντα κρούσματα, λαμβάνοντας υπόψη τη στρατηγική τεστ που έχει ξεκινήσει, τον εμβολιασμό, την εξάπλωση μεταλλαγμένων ιών και άλλους παράγοντες.

Διαβάστε το πλήρες κείμενο του PDF ανάλυσης ομοσπονδιακής πολιτείας σε γερμανική γλώσσα:

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.

Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Πως θα ακολουθήσεις το GRland.info στο Facebook; Πάτησε ΕΔΩ.

Διαβάστε ακόμα στο GRland.info:

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.