Τα σχολεία θα πρέπει να παραμείνουν ανοικτά στη Βάδη-Βυρτεμβέργη

Οι λοιμώξεις αυξάνονται. Η Βάδη-Βυρτεμβέργη βρίσκεται στα πρόθυρα συναγερμού. Αλλά αυτό έχει μικρή επίδραση στα σχολεία. Το κλείσιμο δεν αποτελεί επιλογή, λέει ο υπουργός Παιδείας.

Η λειτουργία των σχολείων στη Βάδη-Βυρτεμβέργη θα συνεχιστεί, ακόμη και αν το επίπεδο συναγερμού κηρυχθεί στο κρατίδιο τις επόμενες ημέρες.

Η εκπρόσωπος του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού, Theresa Schopper, τόνισε απαντώντας σε σχετική ερώτηση ότι το κλείσιμο σχολείων δεν θα πρέπει πλέον να αποτελεί επιλογή.

Ο πρωταρχικός στόχος, είπε, είναι να προσφερθεί όσο το δυνατόν περισσότερη δια ζώσης διδασκαλία – και ταυτόχρονα να προσαρμοστεί η προστασία της υγείας στα σχολεία στην επίπτωση των λοιμώξεων.

Το παρελθόν έχει δείξει πόσο σημαντική είναι η δια ζώσης διδασκαλία, τόσο για την εκμάθηση των μαθημάτων όσο και για την επαφή με τους άλλους και την κοινωνικοσυναισθηματική ανάπτυξη των μαθητών.

Τι γίνεται σε περιοχές με υψηλή επίπτωση;

Ακόμη και σε περιοχές με υψηλή συχνότητα μόλυνσης, όπως το Biberach επί του παρόντος, τα σχολεία παραμένουν ανοιχτά. Εκεί ισχύει ήδη η αυστηρότερη απαίτηση χρήσης μάσκας.

Τι ισχύει στο επίπεδο συναγερμού;

Στο στάδιο του συναγερμού, όλοι οι μαθητές θα πρέπει να φορούν και πάλι μάσκες, ακόμη και αν κάθονται στα θρανία τους στην τάξη. Αυτό επιβεβαίωσε και ο πρωθυπουργός Winfried Kretschmann. Μέχρι στιγμής, οι μάσκες πρέπει να φοριούνται μόνο στους λεγόμενους χώρους συνάντησης, όπως οι διάδρομοι.

Σε επίπεδο συναγερμού, δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στη διδασκαλία στην τάξη, αλλά σε εκδηλώσεις εκτός τάξης, όπου θα ισχύει κατά κανόνα ο κανόνας 2G.

Οι σχολικές εκδρομές μπορούν επίσης να επιβλέπονται μόνο από εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς και συνοδούς.

Πόσο σημαντικός είναι ο εμβολιασμός για τους μαθητές;

Σε ένα podcast που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός Kretschmann απηύθυνε έκκληση σε όλους τους νέους άνω των δώδεκα ετών να εμβολιαστούν. “Ο εμβολιασμός παραμένει το πιο δυνατό μας όπλο στη μάχη κατά του ιού”, δήλωσε ο επικεφαλής της κυβέρνησης.

Τι γίνεται με την ασφάλεια των σχολείων;

Σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας, στα σχολεία εξακολουθούν να ισχύουν αυστηροί κανονισμοί υγιεινής και ασφάλειας για την εφαρμογή της δια ζώσης διδασκαλίας. Οι επιφάνειες επαφής των χεριών πρέπει να καθαρίζονται τακτικά.

Απαιτείται αερισμός τουλάχιστον κάθε 20 λεπτά ή όταν το υποδεικνύει η φωτεινή ένδειξη CO2. Δύο φορές την εβδομάδα, οι μαθητές πρέπει να υποβάλονται σε μοριακό τεστ PCR ή τρεις φορές σε εξέταση αντιγόνων.

Τι γίνεται αν κάποιος μολυνθεί στο σχολείο;

Εάν υπάρξει μόλυνση στο σχολείο, η προσβεβλημένη τάξη ή ομάδα θα υποβάλλεται καθημερινά σε τεστ για πέντε συνεχόμενες ημέρες. Και πάλι, οι μάσκες είναι υποχρεωτικές στην τάξη.

Η επίβλεψη πρέπει να γίνεται μόνο σε όσο το δυνατόν πιο σταθερές ομάδες – η συγκεκριμένη ομάδα πρέπει επίσης να περνάει το διάλειμμα μαζί. Στην καφετέρια, η ομάδα πρέπει να απέχει τουλάχιστον 1,5 μέτρο από τους άλλους μαθητές.

Πότε μπορούν οι μαθητές να απαλλαγούν από την υποχρεωτική παρακολούθηση;

Εάν υπάρχει κίνδυνος να εκδηλωθεί ιδιαίτερα σοβαρή λοίμωξη σε μαθητή ή σε κάποιον από το νοικοκυριό του, οι ενδιαφερόμενοι μαθητές μπορούν να απαλλαγούν από την υποχρεωτική παρακολούθηση μαθημάτων. Στη συνέχεια, λαμβάνουν αυτόματα εξ αποστάσεως διδασκαλία, σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας.

Τι γίνεται με τους δασκάλους;

Οι εκπαιδευτικοί που δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν αναρρώσει πρέπει να υποβάλονται σε καθημερινά τεστ – όπως και το προσωπικό. Ωστόσο, το Υπουργείο Παιδείας τονίζει ότι υπάρχουν μόνο λίγοι εκπαιδευτικοί που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Επιπλέον, η εκπρόσωπος της υπουργού Πολιτισμού, Theresa Schopper, τονίζει ότι οι εκπαιδευτικοί ανήκουν γενικά σε εκείνους που μπορούν να κάνουν αναμνηστικό εμβολιασμό.

Για τους περισσότερους από αυτούς, ο εμβολιασμός έγινε πριν από έξι μήνες. “Το Υπουργείο Υγείας συνιστά σε όλες τις επαγγελματικές ομάδες, ιδίως στους εκπαιδευτικούς, που έχουν εμβολιαστεί πριν από έξι μήνες, να κάνουν αναμνηστικό εμβολιασμό”, τονίζει ο εκπρόσωπος.

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.