Επαναστατικά τατουάζ: Αλλάζουν χρώμα όταν αλλάζουν τα επίπεδα σακχάρου

Στην πλειονότητα των περιστάσεων, τα τατουάζ είναι συμβολισμοί που γίνονται για καθαρά αισθητικούς λόγους.

Ωστόσο, οι επιστήμονες στη Γερμανία δημιούργησαν ένα body art που μπορεί να αποδειχτεί σπουδαιότερο από το πιο σημαντικό μήνυμα, ακόμη και σωτήριο.

Η ομάδα, με επικεφαλής τον χημικό μηχανικό Αλί Γέτιζεν από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου, προτείνουν ενδοδερμικά τατουάζ που αλλάζουν χρώμα, προσαρμοζόμενα οπτικά στα μεταβαλλόμενα επίπεδα του pH, τη γλυκόζη και αλβουμίνη στο αίμα, επιτρέποντας στους ασθενείς να ελέγχουν την κατάστασή τους χωρίς καθυστερήσεις ή τη χρήση με μη πρακτικά εξαρτήματα.

Τα πρακτικά αυτά τατουάζ που παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά το 2019 στην επιστημονική επιθεώρηση της γερμανικής χημικής εταιρείας, Angewandte Chemie, θα επιτρέπουν στους ανθρώπους με διαβήτη ή νεφροπάθειες να τσεκάρουν τις τιμές τους χωρίς να παίρνουν διαρκώς δείγματα αίματος.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ιδέα βασίζεται σε ένα έθιμο χιλιετιών που αξιοποιεί την έγχυση χρωστικών ουσιών στο στρώμα του δέρματος με τους ιατρικούς σκοπούς.

Η ομάδα επέλεξε τους τρεις αυτούς δείκτες, pH, γλυκόζη και αλβουμίνη, γιατί αποτελούν συχνά ενδείξεις ακραίων σωματικών αλλαγών.

Για παράδειγμα μια ανισορροπία στο pH του σώματος, μπορεί να υποδεικνύει αδυναμία νεφρών και πνευμόνων να ελέγξουν την οξύτητα του σώματος. Ή τα μη φυσιολογικά επίπεδα αλβουμίνης μπορεί να υποδεικνύουν προβλήματα με νεφρά, ήπαρ ή καρδιά.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν για το δείκτη λευκωματίνης κίτρινη χρωστική που πρασινίζει όταν οι συγκεντρώσεις είναι υψηλότερες.

Για την ανιχνευση των αλλαγών στα επίπεδα γλυκόζης, χρησιμοποίησαν τατουάζ που από κίτρινο γίνεται σκούρο πράσινο. Ενώ για τον «αισθητήρα» του pH χρησιμοποιήθηκε μπλε και κόκκινο.

Η ομάδα μπορεί να αξιολογήσει τις χρωματικές μεταβολές και άρα τις αλλαγές στο αίμα μέσω μιας εφαρμογής σε smartphone που γλιτώνει τους ασθενείς από σημαντικό χρόνο και κόπο.

Πηγή: Lifo

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης