Τέλος στις ποινές με αναστολή για τους εμπρηστές δασών

Σε δημόσια διαβούλευση μέσα στον Αύγουστο θα βγει η νέα διάταξη για την τιμωρία των εμπρηστών δάσους. Όπως είναι γνωστό, η αυστηροποίηση των περιβαλλοντικών εγκλημάτων έχει ήδη περάσει από το υπουργικό Συμβούλιο.

Ως το 2019, ο εμπρησμός δάσους τιμωρείτο με ποινές από 5 ως 20 έτη φυλάκισης χωρίς αναστολή, αναλόγως με τα αποτελέσματα της φωτιάς

Κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι με τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που πέρασαν από τη Βουλή στην εκπνοή της κυβερνητικής θητείας της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο εμπρησμός δάσους έπαψε να θεωρείται κακούργημα στην βασική του μορφή και υποβιβάστηκε σε πλημμέλημα, που τιμωρείται με φυλάκιση 3 έως 5 ετών, ενώ προηγουμένως οι ποινές που προβλέπονταν ήταν από 5 έως 10 έτη χωρίς αναστολή.

Δείτε την σχετική ανάρτηση του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα

Με τον Ποινικό Κώδικα που ισχύει σήμερα (σ.σ του ΣΥΡΙΖΑ) για να φτάσει η ποινή στα 10 έτη κάθειρξης θα πρέπει να αποδειχθεί ότι κινδύνεψε άνθρωπος ή ότι σκόπευε σε προσωπικό όφελος ο εμπρηστής, αφήνοντας ουσιαστικά στο απυρόβλητο τις περιπτώσεις πρόκλησης πυρκαγιάς από εγκληματική αμέλεια.

Για να φτάσει η ποινή έως τα 10- 15 έτη θα πρέπει να έχει προκληθεί θάνατος, ενώ για να καταδικαστεί ο εμπρηστής σε ισόβια πρέπει να έχουν καεί μεγάλες εκτάσεις και πολλοί άνθρωποι.

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ διευκρίνιζαν πάντως ότι πυρκαγιές που έλαβαν μεγαλη εκταση, οπως συνέβη με τις συγκεκριμένες αυτών των ημερών, τιμωρούνταν και τιμωρούνται ως κακουργήματα.

Πρόσθεταν δε , ότι με το νεο ποινικό κώδικα η απειλούμενη ποινή κλιμακώνεται προς τα επάνω και ειναι πάντα κακουργηματική όταν υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή ή την υγεία ανθρώπου ή σημαντική βλάβη κοινωφελούς εγκατάστασης, ενω φτάνει μέχρι και την ισόβια κάθειρξη- κάτι που δεν συνέβαινε πριν – οταν υπάρξει μεγάλος αριθμός θυμάτων.

Εξάλλου, όπως αναφέρουν, πιο καθαρά από ό,τι με τον παλιο Κώδικα που έκανε χρήση αόριστων όρων οπως «κακοβουλία» τιμωρείται ως κακούργημα η πρόκληση πυρκαγιάς με σκοπό παράνομο περιουσιακό όφελος.

Μην μαθαίνεις τα νέα από τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.