Θα εξαφανιστούν τα αρχαία ελληνικά από τα γερμανικά σχολεία;

To ενδιαφέρον για την τεχνολογία και τις φυσικές επιστήμες θέτουν στο περιθώριο τις ανθρωπιστικές επιστήμες και συγκεκριμένα τα μαθήματα λατινικών και αρχαίων ελληνικών στα σχολεία στη Γερμανία.

Γεγονός είναι ότι το διαρκώς αυξανόμενο ενδιαφέρον για τις τεχνολογικές επιστήμες φαίνεται να επισκιάζει τις ανθρωπιστικές σπουδές, δημιουργώντας ερωτηματικά για το αν είναι σε θέση να επιβιώσουν στις σχολικές κατευθύνσεις.

Δημοσίευμα στην Süddeutsche Zeitung επισημαίνει πως στα σχολεία της Βαυαρίας οι μαθητές μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε έξι διαφορετικές κατευθύνσεις: ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες, τέχνη, οικονομία, γλώσσες, φυσικές επιστήμες και τεχνολογία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα του Μονάχου βέβαια, κατά τη διάρκεια της τελευταίας σχολικής χρονιάς περίπου οι μισοί μαθητές από την όγδοη τάξη και μετά, ηλικίας δηλαδή περίπου 14 χρονών, επέλεξαν την κατεύθυνση φυσικών επιστημών και τεχνολογίας.

Στο γυμνάσιο Τερέζιεν στο Μόναχο, το οποίο προσφέρει στους μαθητές τη γλωσσική και ανθρωπιστική κατεύθυνση, μόλις επτά παιδιά φέτος μαθαίνουν αρχαία ελληνικά – από τους 680 εγγεγραμμένους μαθητές.

Σύμφωνα ωστόσο με τη διευθύντρια του σχολείου αυτό οφείλεται κυρίως στην πανδημία, καθώς επί δύο χρόνια το μάθημα γινόταν εξ αποστάσεως και δεν κατάφερε να πείσει τους μαθητές για την αξία των αρχαίων ελληνικών και οι καθηγητές να τους μεταδώσουν τον ενθουσιασμό τους για τις αρχαίες γλώσσες.

O ενθουσιασμός για τις ανθρωπιστικές επιστήμες είναι κάτι το οποίο δεν λείπει και από τον Μίχαελ Χοτς, ο οποίος διευθύνει εδώ και πάνω από μία δεκαετία το Γυμνάσιο Βίλχελμ στο Μόναχο.

Μιλώντας στη δημοσιογράφο της Süddeutsche Zeitung, τονίζει ότι όταν κάποιος μαθαίνει λατινικά ή αρχαία ελληνικά «δεν σημαίνει ότι πρέπει να γίνει απαραίτητα αρχαιολόγος ή φιλόσοφος».

Στο ερώτημα μάλιστα που θέτουν πολλοί «για ποιο λόγο χρειάζεται κανείς τις συγκεκριμένες γλώσσες» απαντά πως ίσως η απάντηση να γίνεται ξεκάθαρη με μία δεύτερη ή ακόμη και τρίτη ματιά:

Διευκολύνουν την πρόσβαση σε άλλες ξένες γλώσσες ενώ θέτουν και τις βάσεις για την πνευματική λειτουργία και την αντίληψη, των μαθητών.

Πηγή: Χρύσα Βαχτσεβάνου | DW

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.