Θα θέσει η Γερμανία ανώτατο όριο τιμών φυσικού αερίου;

8 απλοί τρόποι εξοικονόμησης του κόστους θέρμανσης στη Γερμανία

Καθώς το ενεργειακό κόστος αυξάνεται περαιτέρω, όλο και περισσότεροι Γερμανοί πολιτικοί τάσσονται υπέρ της θέσπισης ανώτατου ορίου στις τιμές του φυσικού αερίου – και η κυβέρνηση φέρεται να εξετάζει το θέμα.

Με τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος να έχουν διπλασιαστεί σε ορισμένες περιπτώσεις και τον γερμανικό πληθωρισμό να σημειώνει μεταπολεμικά ρεκόρ 7-8% κάθε μήνα, η γερμανική κυβέρνηση έχει διαθέσει πολλά χρήματα για να βοηθήσει να ανακουφιστούν οι άνθρωποι που παλεύουν με τους λογαριασμούς τους.

Ορισμένα από αυτά τα χρήματα έχουν σχεδιαστεί για να στοχεύσουν ειδικά στην οικονομική πίεση που προκαλεί η αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου – το οποίο χρησιμοποιούν περίπου τα μισά γερμανικά νοικοκυριά για θέρμανση.

Το φυσικό αέριο παρέχει επίσης περίπου το ένα τέταρτο της γερμανικής ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά η τιμή του έχει σχεδόν πενταπλασιαστεί.

Τα μέτρα ανακούφισης της κυβέρνησης περιλαμβάνουν εφάπαξ πληρωμές και μείωση του ΦΠΑ που επιβάλλεται στο φυσικό αέριο από το 19% στο 7%.

Όμως περισσότεροι πολιτικοί και εμπειρογνώμονες λένε ότι αυτό δεν είναι αρκετό και ζητούν από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να ψηφίσει ένα Gaspreisdeckel – ένα ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου.

Το Κόμμα της Αριστεράς υποστηρίζει ένα τέτοιο ανώτατο όριο εδώ και μήνες. Αλλά αυτή την εβδομάδα, ο ηγέτης του CSU) Μάρκους Ζέντερ, το κόμμα του οποίου στη Βαυαρία είναι αδελφό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών στην υπόλοιπη χώρα, ζήτησε επίσης ένα ανώτατο όριο τιμών φυσικού αερίου.

“Βιώνουμε μια άνευ προηγουμένου αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου και είναι απαραίτητο να αποτρέψουμε τους κανονικά κερδίζοντες να γίνουν χαμηλόμισθοι”, δήλωσε.

Λέει ότι ο ομοσπονδιακός συνασπισμός θα πρέπει επίσης να εγκαταλείψει τα σχέδια για την εισφορά φυσικού αερίου, η οποία μετακυλύει μέρος του υψηλότερου κόστους εισαγωγής φυσικού αερίου στους καταναλωτές, και να αναστείλει το φρένο του παγγερμανικού χρέους. Αυτό θα επέτρεπε να δαπανηθούν περισσότερα κυβερνητικά χρήματα για την ανακούφιση.

Τι κάνει η Ομοσπονδιακή κυβέρνηση γι’ αυτό;

Ο υπουργός Ενέργειας και Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ απέκλεισε την επιβολή ανώτατου ορίου στις τιμές του φυσικού αερίου νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, αλλά ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ έχει συστήσει μια ομάδα εργασίας που θα εξετάσει το ενδεχόμενο καθορισμού ανώτατου ορίου στις τιμές του φυσικού αερίου.

Η ομάδα εμπειρογνωμόνων θα εξετάσει κατά πόσον είναι δυνατή η θέσπιση ανώτατου ορίου στις τιμές του φυσικού αερίου, πώς θα μπορούσε να τεθεί σε εφαρμογή και πώς θα πληρωνόταν ένα τέτοιο ανώτατο όριο, ενόψει των διαβουλεύσεων με τους επικεφαλής των ομοσπονδιακών κρατιδίων την επόμενη εβδομάδα.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης