Θέμα γερμανικών αποζημιώσεων έθεσε ο Ν. Δένδιας στην Ανναλένα Μπέρμποκ

Ζήτημα γερμανικών αποζημιώσεων, αλλά και των εξαγωγών των γερμανικών υποβρυχίων στην Τουρκία έθεσε ξεκάθαρα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κατά τη συνάντησή του με τη Γερμανίδα υπουργό Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ, η οποία πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αθήνα.

«Για την ελληνική κυβέρνηση και την ελληνική κοινωνία το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων παραμένει ανοιχτό», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας.

Σημείωσε δε πως η ρύθμισή του είναι ζήτημα αρχής, θα είναι αμοιβαία επωφελής και για τις δύο χώρες και θα βελτιώσει σημαντικά τις ελληνογερμανικές σχέσεις.

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, ξεκαθάρισε ότι για την κυβέρνηση το θέμα θεωρείται λήξαν για να αναγνωρίσει ότι «κατανοεί» πως για την ελληνική κυβέρνηση και κοινωνία το θέμα παραμένει ανοιχτό.

Έσπευσε δε να επισημάνει ότι η δική της κυβέρνηση θα κάνει ενέργειες προκειμένου να υπάρξουν επενδύσεις σε περιοχές που επλήγησαν από τις ναζιστικές θηριωδίες.

Αίσθηση προκάλεσε και η αναφορά της Γερμανίδας υπουργού Εξωτερικών ότι στόχος της είναι να βελτιωθεί η εικόνα της χώρας της στο εξωτερικό και στην Ελλάδα.

Παραδέχθηκε, μάλιστα, κατόπιν εορτής, ότι στην περίοδο των μνημονίων η χώρα της έκανε λάθη στο ελληνικό ζήτημα, άκουγε λιγότερο την άλλη πλευρά και θεωρούσε ότι ήξερε καλύτερα τις λύσεις για τα προβλήματα της δικής μας χώρας.

Ακόμη ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι έθεσε το ζήτημα των εξαγωγών γερμανικού πολεμικού υλικού και κυρίως των υποβρυχίων.

Σημείωσε πως η ελληνική θέση είναι σαφής: «Τα υποβρύχια αυτά κινδυνεύουν να αλλάξουν την ισορροπία δυνάμεων».

Υπενθύμισε δε πως η Τουρκία παρότι μέλος του ΝΑΤΟ απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο, παραβιάζει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, κατέχει παράνομα έδαφος κράτους μέλους ΕΕ, της Κύπρου.

Ανέφερε δε πως η Ελλάδα έχει τα ίδια υποβρύχια, αλλά δεν απειλεί τους γείτονές της και δεν είναι αναθεωρητική δύναμη.

«Τα νησιά του Αιγαίου είναι ελληνικό έδαφος και κανένας δεν έχει δικαίωμα να το αμφισβητήσει αυτό», ξεκαθάρισε από την πλευρά της η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών.

«Η δική μου κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει να υπάρξει καμία αμφιβολία ότι στεκόμαστε αλληλέγγυοι», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών είχε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές συζήτησαν για όλα τα θέματα της ατζέντας.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε τις ελληνικές θέσεις για τα ενεργειακά ζητήματα, επαναλαμβάνοντας ότι πρόκειται για ευρωπαϊκό πρόβλημα που απαιτεί ευρωπαϊκή λύση.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι οι τουρκικές προκλήσεις και αμφισβητήσεις κυριαρχίας αποτελούν απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα και δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές ούτε από την Ελλάδα, ούτε από την Ε.Ε.

Κυβερνητικές πηγές διαρρέουν ότι ο πρωθυπουργός έκανε τοποθέτηση για το μεταναστευτικό υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα φυλάσσει τα σύνορά της που είναι και ευρωπαϊκά σύνορα με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η διαρροή αυτή αποκτά ξεχωριστό ενδιαφέρον, καθώς γίνεται στη σκιά της αποκάλυψης του πορίσματος της OLAF για τις επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο, ενώ, χθες, δημοσίευμα του Spiegel ανέφερε ότι η Αναλένα Μπέρμποκ ζήτησε από την Αθήνα διερεύνηση των περιστατικών αυτών.

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών αναχωρεί από τη χώρα μας και θα μεταβεί στη γειτονική Τουρκία, όπου θα έχει συνάντηση με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Πηγή: politicus.gr

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.