Τι θα αλλάξει στο γερμανικό διαβατήριο στο μέλλον;

Τι θα αλλάξει στο γερμανικό διαβατήριο στο μέλλον;

Μέχρι τώρα, όποιος ήθελε να ταξιδέψει με τα παιδιά του σε άλλες χώρες της ΕΕ χρειαζόταν παιδικό διαβατήριο. Αυτό πρόκειται να αλλάξει – και υπάρχουν επίσης αλλαγές για τους ενήλικες…

Το παιδικό διαβατήριο πρόκειται να καταργηθεί. Η Μπούντεσταγκ ψήφισε σχετικό νομοσχέδιο.

Το έγγραφο, το οποίο διατίθεται σήμερα για παιδιά κάτω των δώδεκα ετών, πρόκειται να αντικατασταθεί από ένα ηλεκτρονικό διαβατήριο με μεγαλύτερη διάρκεια ισχύος και τη δυνατότητα χρήσης του για ταξίδια σε όλο τον κόσμο.

Η μεταρρύθμιση του νόμου περί διαβατηρίων και δελτίων ταυτότητας περιλαμβάνει περαιτέρω αλλαγές που θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2024.

Τι θα αλλάξει για το παιδικό διαβατήριο στη Γερμανία;

Οι γονείς μπορούν ακόμη να υποβάλουν αίτηση για παιδικό διαβατήριο μέχρι το τέλος του έτους, μετά το οποίο η αίτηση δεν θα είναι πλέον δυνατή.

Μέχρι τώρα, τα παιδικά διαβατήρια είχαν περιορισμένη χρήση και η ισχύς τους περιορίζεται σε ένα έτος.

Σε αντίθεση με το διαβατήριο για ενήλικες, η έκδοση για παιδιά δεν περιέχει τσιπ στο οποίο αποθηκεύονται, για παράδειγμα, δακτυλικά αποτυπώματα.

Ως εκ τούτου, ορισμένες χώρες αρνούνται την είσοδο και απαιτούν πρόσθετη θεώρηση για το παιδί.

Ωστόσο, τα παιδικά διαβατήρια είναι σημαντικά φθηνότερα, μόλις 13 ευρώ, και μπορούν επίσης να εκδοθούν άμεσα.

Ωστόσο, ο νέος νόμος αναφέρει επίσης ότι τα τέλη για την πολλαπλή έκδοση παιδικού διαβατηρίου είναι συνολικά σημαντικά υψηλότερα από ένα “κανονικό διαβατήριο με εξαετή ισχύ”, το οποίο πρόκειται τώρα να έρθει για τα παιδιά.

Στο μέλλον, τα παιδικά διαβατήρια θα είναι επίσης εξοπλισμένα με ένα ηλεκτρονικό τσιπ στο οποίο θα αποθηκεύονται τα δακτυλικά αποτυπώματα των παιδιών. Ωστόσο, μόνο από την ηλικία των έξι ετών.

Οι βιομετρικές φωτογραφίες των διαβατηρίων θα υπόκεινται επίσης σε κάπως λιγότερο αυστηρούς κανονισμούς.

Τα παιδιά ηλικίας έως δέκα ετών πρέπει να φωτογραφίζονται μετωπικά και η φωτογραφία πρέπει να ακολουθεί πρότυπο που παρέχεται από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Για τα παιδιά κάτω των πέντε ετών, αρκεί μια μετωπική φωτογραφία καλής ποιότητας.

Το διαβατήριο κοστίζει 37,50 ευρώ αντί 60 ευρώ για άτομα ηλικίας έως 24 ετών, αλλά είναι ήδη σημαντικά ακριβότερο από το προηγούμενο παιδικό διαβατήριο.

Υπηκοότητα Γερμανία: Ισχύουσα νομοθεσία και μελλοντικές αλλαγές
Τι θα αλλάξει για το παιδικό διαβατήριο στη Γερμανία;

Η μεταρρύθμιση αποτρέπει την έξοδο εγκληματιών και εξτρεμιστών από τη χώρα

Η μεταρρύθμιση του νόμου περί διαβατηρίων και ταυτοτήτων αποσκοπεί επίσης στο να διευκολύνει τις αρχές να εμποδίζουν τους Γερμανούς σεξουαλικούς εγκληματίες και εξτρεμιστές να εγκαταλείψουν τη χώρα – συγκεκριμένα εάν υπάρχει λόγος να φοβούνται ότι θα διαπράξουν εγκλήματα στο εξωτερικό.

Εάν ορισμένα γεγονότα δικαιολογούν αυτή την υπόθεση, τα εν λόγω πρόσωπα είτε δεν θα λαμβάνουν διαβατήριο, είτε το διαβατήριό τους θα μπορεί να ανακληθεί, είτε θα τους απαγορεύεται η έξοδος από τη χώρα.

Οι επίσημοι δίαυλοι θα μειωθούν – ταυτότητες με το ταχυδρομείο;

Προβλέπεται επίσης να δημιουργηθεί η δυνατότητα, μέσω αντίστοιχων διαταγμάτων, να παραδίδονται διαβατήρια, ταυτότητες και ηλεκτρονικές άδειες παραμονής ταχυδρομικώς κατόπιν αιτήματος του αιτούντος.

Οι πολίτες θα πρέπει τότε να πηγαίνουν στο γραφείο μόνο μία φορά για ένα νέο διαβατήριο. Κατ’ αρχήν, πρόκειται για μια καλή ιδέα, δήλωσε ο Josef Oster, βουλευτής του CDU/CSU. Αλλά “δεν θα λειτουργήσει με τον τρόπο που έχει σχεδιαστεί”. Γι’ αυτό και μάλλον δεν θα έχει ευρεία υποστήριξη από τον πληθυσμό.

Ο νόμος πρέπει ακόμη να εγκριθεί από το Bundesrat. Σε μια πρώτη δήλωση, το Bundesrat είχε ζητήσει, μεταξύ άλλων, να αναβληθεί η κατάργηση του παιδικού διαβατηρίου μέχρι τον Νοέμβριο του 2025. Αυτό απορρίφθηκε από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.