Τι εξελίχθηκε θετικά ως αποτέλεσμα της Covid στη Γερμανία;

Τι εξελίχθηκε θετικά ως αποτέλεσμα της Covid στη Γερμανία; Περιορισμοί, βάσανα, υπαρξιακές κρίσεις. Εδώ και περίπου δύο χρόνια, η πανδημία μας προκαλεί και βάζει εμπόδια. Υπάρχουν όμως και θετικές πτυχές. Μια ματιά στις ευκαιρίες που έχει προσφέρει μέχρι στιγμής η κρίση.

Δράσεις αλληλεγγύης, ενίσχυση της ψηφιοποίησης, ανάσα της φύσης: Αυτές είναι τρεις από τις αχτίδες ελπίδας από τα σχεδόν δύο χρόνια πανδημίας. Θα παραμείνει όμως κάτι από αυτά μετά την κρίση της πανδημίας;

Συνειδητοποίηση: πολλά είναι δυνατά – αν το θέλουμε

“Μάθαμε ότι μπορούμε να αλλάξουμε ριζικά τη συμπεριφορά μας και τη ζωή μας, αν το θελήσουμε”. Αυτό είναι το θετικό αποτέλεσμα που αποκομίζει ο Christoph Thomas από το Πανεπιστήμιο του Bayreuth από την πανδημία.

Είναι μετεωρολόγος και πιστεύει ότι κάτι μπορεί να διδαχθεί από την πανδημία για την προστασία του κλίματος. Η τάση για περισσότερη άσκηση, περισσότερο περπάτημα ή περισσότερη ποδηλασία, όλα αυτά θα μπορούσαν να είναι βιώσιμα. Οι εταιρείες έχουν επίσης αποδείξει ότι μπορούν να αλλάζουν ευέλικτα τις διαδικασίες παραγωγής τους.

Η φύση παίρνει μια σύντομη ανάσα

Σύμφωνα με μελέτη στην οποία συμμετείχε το Ινστιτούτο του Potsdam για την Έρευνα των Επιπτώσεων του Κλίματος (PIK), περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο τόνοι CO2 λιγότεροι διοχετεύθηκαν στην ατμόσφαιρα παγκοσμίως το 2020 σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Το 2021, ωστόσο, οι εκπομπές αυξήθηκαν ήδη και πάλι σημαντικά. Σύμφωνα με προκαταρκτικούς υπολογισμούς, κατά 33 εκατομμύρια τόνους μόνο στη Γερμανία.

Ο μετεωρολόγος Thomas δεν βλέπει καμία επίδραση στο κλίμα, το πολύ στον καιρό, δηλαδή βραχυπρόθεσμα. Ορίζει το κλίμα για μια περίοδο 30 ετών. Κατά καιρούς, ωστόσο, η ποιότητα του αέρα βελτιώθηκε ως αποτέλεσμα της πανδημίας, για παράδειγμα στις μεγάλες πόλεις.

Αλληλεγγύη κατά την πανδημία

Πολλοί άνθρωποι σκέφτονταν επίσης μια ευρύτερη κοινότητα και όχι μόνο το προσωπικό τους περιβάλλον, λέει ο επιστήμονας του Bayreuth.

Αυτό ήταν εμφανές, για παράδειγμα, σε πολυάριθμες γειτονικές εκστρατείες: Οι νεότεροι ψώνιζαν για τους ηλικιωμένους, οι άνθρωποι έπαιζαν μουσική στα μπαλκόνια ή τα παιδιά ζωγράφιζαν ουράνια τόξα και τα κολλούσαν στα παράθυρά τους για να δείξουν στα άλλα παιδιά ότι δεν είναι τα μόνα που πρέπει να μείνουν στο σπίτι.

Η κυβέρνηση επιβεβαίωσε επίσης την ανάγκη για τέτοιες δράσεις και το έργο πολλών εθελοντών. Ως αποτέλεσμα, αύξησε την τιμητική κατ’ αποκοπήν αποζημίωση κατά 120 ευρώ σε 840 ευρώ το 2021.

Παρόλο που, σύμφωνα με έρευνα της Caritas, σχεδόν τα τρία τέταρτα των πολιτών είναι της γνώμης ότι η κοινωνική συνοχή έχει υποφέρει από την κρίση: Οι δράσεις αλληλεγγύης δείχνουν ότι υπάρχει και άλλη οδός.

Ώθηση για την ψηφιοποίηση

Η κλασική εικόνα του παλιού προβολέα που μεταφέρεται στην τάξη έπρεπε να επανεξεταστεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Πολλοί μαθητές και ιδιαίτερα οι εκπαιδευτικοί έμαθαν πώς τα μαθήματα μπορούν επίσης να λειτουργήσουν ψηφιακά και από το σπίτι.

Το Υπουργείο Παιδείας της Βαυαρίας κλήθηκε να βελτιστοποιήσει την ψηφιακή πλατφόρμα μάθησης “Mebis”.

Η εργασία από το σπίτι θα παραμείνει καθημερινή ρουτίνα για ορισμένους ακόμη και μετά την πανδημία. Πριν από την πανδημία, μόνο ένας στους δέκα ανθρώπους εργαζόταν από το σπίτι. Τώρα είναι υπερδιπλάσιοι. Παρόλο που το Ινστιτούτο Ifo του Μονάχου έχει ήδη παρατηρήσει μια μείωση.

Στη Siemens, για παράδειγμα, η κουλτούρα της παρουσίας ήταν ισχυρή για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τώρα οι εργαζόμενοι έχουν τη δυνατότητα να εργάζονται από το σπίτι τους δύο έως τρεις ημέρες την εβδομάδα. Άλλες εταιρείες βασίζονται επίσης σε αυτό το διπλό μοντέλο.

Η τηλεργασία έχει πολύ περισσότερες δυνατότητες

Σύμφωνα με τον καθηγητή Oliver Falck του Ινστιτούτου Ifo, το home office έχει πολύ περισσότερες δυνατότητες. Για την εκμετάλλευσή της, συμβουλεύει φορολογικά κίνητρα και επιδοτήσεις για οικιακούς υπολογιστές.

Πολλές μικρές επιχειρήσεις θα επωφεληθούν επίσης από την ταχύτερη ευρυζωνική επέκταση. Ορισμένοι από αυτούς έχουν βρει δημιουργικές λύσεις για να διατηρήσουν την επιχείρησή τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Για παράδειγμα, δημιούργησαν τις λεγόμενες προσφορές click-and-collect και έφεραν τα εμπορεύματά τους στο διαδίκτυο.

Άρθρο από την Βαυαρική Ραδιοφωνία Τηλεόραση (BR.de)

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.