Τι γίνονται και πού πάνε τα παλιά ποδήλατα στη Γερμανία;

Γερμανία: «Κυριακή χωρίς αυτοκίνητο» λόγω κρίσης

Οι ποδηλάτες στη Γερμανία το γνωρίζουν: Οι ετικέτες που κρέμονται σε ποδήλατα που έχουν μείνει αχρησιμοποίητα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Εάν ο ιδιοκτήτης δεν απομακρύνει το ποδήλατό του, αυτό αποσύρεται. Επιτρέπεται όμως στις πόλεις να το κάνουν αυτό τόσο εύκολα; Και τι συμβαίνει με τα παλιά ποδήλατα όταν αποσύρονται;

Ο Luigi Molinari εφαρμόζει το Akku-Flex και σπάει την κλειδαριά ποδηλάτου σε λίγα δευτερόλεπτα. Είναι εξαιρετικά γρήγορο.

Ο Molinari το κάνει αυτό για λογαριασμό της πόλης: εργάζεται για την Park & Ride GmbH München.

Ελέγχουν όλους τους χώρους στάθμευσης στην πόλη για ποδήλατα που προφανώς δεν χρειάζονται πλέον.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης επιθεώρησης, τοποθετούν μια ετικέτα με μια ειδοποίηση. Τέσσερις εβδομάδες αργότερα φτάνει ο Molinari. Αν είναι ακόμα εκεί, παίρνει το ποδήλατο – ακόμη και αν είναι κλειδωμένο.

Στενή νομική γραμμή στη Γερμανία

Το Park & Ride διαθέτει τα ποδήλατα για λογαριασμό της πόλης του Μονάχου – διαφορετικά τα ποδήλατα που δεν χρησιμοποιούνται πλέον θα μπλοκάριζαν σύντομα τις θέσεις στάθμευσης.

Μόνο στο Μόναχο, το Park & Ride συλλέγει κατά μέσο όρο 5.000 ποδήλατα κάθε χρόνο.

Αλλά η νομική βάση είναι δύσκολη: Γιατί στην πραγματικότητα, ακόμη και τα παλιά ποδήλατα ανήκουν σε κάποιον.

Έτσι, οι υποψήφιοι για περισυλλογή δεν έχουν μόνο σκασμένο λάστιχο- συχνά τους λείπει η σέλα, η αλυσίδα είναι σκουριασμένη κτλ.

Στη συνέχεια, ο Molinari και οι συνάδελφοί του υποθέτουν ότι αυτό το ποδήλατο δεν χρησιμοποιείται πλέον – γίνεται ένα είδος χαμένης ιδιοκτησίας.

Οι περισσότεροι βαυαρικοί δήμοι κάνουν το ίδιο: Ρέγκενσμπουργκ, Μπάμπεργκ, Λάντσχουτ, Βούρτσμπουργκ – παντού, τα εμφανή ποδήλατα λαμβάνουν πρώτα μια γραπτή ειδοποίηση και στη συνέχεια συλλέγονται.

Το Μπαϊρόιτ, το Έρλανγκεν και το Μπάμπεργκ αποθηκεύουν τα ποδήλατα για άλλους έξι μήνες. Εάν δεν εμφανιστεί κανένας ιδιοκτήτης κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού διαστήματος, τα ποδήλατα είτε δημοπρατούνται είτε δίνονται σε φιλανθρωπικές οργανώσεις ή για ανακύκλωση.

Σύμφωνα με την πόλη του Ρέγκενσμπουργκ, ο αριθμός των ποδηλάτων που ανακτώνται κυμαίνεται μεταξύ 50 και 150 ετησίως.

Η ανακύκλωση ποδηλάτων αξίζει τον κόπο – υπό ορισμένες συνθήκες

Ο Josef Müller διατηρεί ένα κατάστημα ανακύκλωσης ποδηλάτων, το ReCycle, στο Μόναχο. Ο Müller είτε παίρνει τα ποδήλατά του ως δώρα είτε τα αγοράζει, τα ανακαινίζει και στη συνέχεια τα πουλάει σε τιμές κάτω από 100 ευρώ και πάνω.

Ο Müller λέει για τους πελάτες του ότι δεν χρειάζονται πανάκριβα ποδήλατα. Μερικές φορές αφήνουν τα ποδήλατά τους έξω για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ή είναι φοιτητές που ζουν στο Μόναχο μόνο για μερικά εξάμηνα και χρειάζονται ένα ποδήλατο για την πόλη.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης