Τι πρέπει να ξέρετε για την εφαρμογή πιστοληπτικής ικανότητας;

Νικόλαος Σκριτλής

Updated on:

Γερμανία: Τι πρέπει να ξέρετε για την εφαρμογή πιστοληπτικής ικανότητας;

Μια νέα εφαρμογή απέκτησε ο γερμανικός οργανισμός πιστοληπτικής ικανότητας Schufa και υπόσχεται άμεσους πιστωτικούς ελέγχους και ειδοποιήσεις όταν οι συναλλαγές βλάπτουν το πιστωτικό σας σκορ – αλλά οι ακτιβιστές για τα δικαιώματα των καταναλωτών έχουν ανησυχίες για την προστασία των δεδομένων.

Όποιος έχει ψάξει για διαμέρισμα, έχει αναζητήσει ένα νέο συμβόλαιο κοινής ωφέλειας ή τηλεφώνου ή έχει προσπαθήσει να πάρει δάνειο στη Γερμανία, θα γνωρίζει τι είναι η Schufa.

Το πιστωτικό γραφείο εξετάζει το οικονομικό σας ιστορικό, συγκεντρώνει τις πληροφορίες που διαθέτει και σας δίνει ένα σκορ που καθορίζει πόσο πιθανό είναι να σας εγκριθεί – ή να σας αρνηθεί – πίστωση.

Αυτού του είδους οι πληροφορίες υποβάλλονται γενικά αυτόματα στις εταιρείες όταν αυτές διενεργούν πιστωτικό έλεγχο, αλλά μπορείτε επίσης να υποβάλετε αίτηση για να σας αποσταλεί μια πλήρης έκθεση πιστοληπτικής ικανότητας ταχυδρομικώς ή ψηφιακά.

Μέχρι πρόσφατα, ωστόσο, η γρήγορη πρόσβαση σε ένα πιστωτικό σκορ μέσω του Schufa απαιτούσε την εγγραφή σε μια ειδική συνδρομή που κοστίζει σήμερα περίπου 4 ευρώ το μήνα.

Χωρίς αυτό, πρέπει γενικά να κάνετε αίτηση για την έκθεση πιστοληπτικής ικανότητας μέσω του ιστότοπου – και δικαιούστε μόνο μία δωρεάν ανά έτος.

Ωστόσο, αφού η Schufa απέκτησε ως θυγατρική την εφαρμογή Bonify για την αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας στα τέλη του 2022, εργάζεται για τη διάθεση επίσημου πιστωτικού ελέγχου και πιστωτικών ειδοποιήσεων μέσω της εφαρμογής.

Τώρα που ξεκίνησε η λειτουργία άμεσης βαθμολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της Schufa, είναι πιθανό ότι πολύ περισσότεροι άνθρωποι στη Γερμανία θα φτάνουν σύντομα στα smartphones τους για να παρακολουθούν την πιστοληπτική τους ικανότητα σε πραγματικό χρόνο.

Τι είναι το Bonify στη Γερμανία και πώς λειτουργεί;

Το Bonify είναι μια δωρεάν εφαρμογή που προσφέρει μια υπηρεσία πιστωτικού ελέγχου και οικονομικής διαχείρισης.

Προς το παρόν, οι χρήστες μπορούν να λάβουν μια βαθμολογία που καθορίζεται από τον ιδιωτικό οργανισμό ελέγχου πιστοληπτικής ικανότητας Boniversum για να αποκτήσουν μια αίσθηση του πόσο αξιόχρεοι είναι, και μπορούν επίσης να συνδέσουν τους υπάρχοντες τραπεζικούς λογαριασμούς τους για να έχουν μια επισκόπηση των εσόδων, των αποταμιεύσεων και των εξόδων τους κάθε μήνα.

Αν και η εφαρμογή είναι δωρεάν, η Bonify φαίνεται να την εκμεταλλεύεται με την πώληση διαφόρων συμβάσεων ή πιστωτικών συμφωνιών στους χρήστες της βάσει των δεδομένων τους.

Για παράδειγμα, οι άνθρωποι μπορεί να λάβουν μια προσφορά για μια πιστωτική κάρτα της Santander που έχει “προεγκριθεί” γι’ αυτούς χρησιμοποιώντας τα πιστωτικά τους στοιχεία. Επί του παρόντος, η εφαρμογή έχει περίπου 1,1 εκατομμύρια χρήστες.

Από τότε που η Schufa εξαγόρασε την εφαρμογή στα τέλη του περασμένου έτους, υπάρχουν σχέδια για τη στενότερη σύνδεση του Bonify με το επίσημο σύστημα αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας και του πιστωτικού πυρήνα.

Τώρα, οι χρήστες μπορούν να χρησιμοποιούν την εφαρμογή για να βλέπουν σε πραγματικό χρόνο την πιστωτική τους βαθμολογία Schufa στο smartphone τους, ενώ στο μέλλον θα λαμβάνουν επίσης ειδοποιήσεις από τη Schufa εάν συμβεί κάτι που θα μπορούσε να βλάψει την πίστωσή τους.

Το 2024, μια νέα λειτουργία προσομοίωσης της βαθμολογίας Schufa πρόκειται να ξεκινήσει στην εφαρμογή: με αυτήν, οι χρήστες μπορούν να παίζουν με πιθανά οικονομικά σενάρια για να δουν τι αντίκτυπο θα μπορούσε να έχει ένα συγκεκριμένο δάνειο ή μια πιστωτική απόφαση στη βαθμολογία τους.

Πώς λειτουργεί η διαδικασία εγγραφής;

Τα άτομα που θέλουν να χρησιμοποιήσουν το Bonify πρέπει να εγγραφούν για λογαριασμό χρησιμοποιώντας την προσωπική τους ταυτότητα ή την άδεια διαμονής τους.

Εναλλακτικά, μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον τραπεζικό τους λογαριασμό ως ταυτοποίηση – αν και με αυτόν τον τρόπο το Bonify αποκτά αυτόματα πρόσβαση 90 ημερών στα οικονομικά σας δεδομένα, εκτός εάν καταργήσετε τον λογαριασμό αμέσως μετά την εγγραφή σας.

Στο μέλλον, η Schufa δηλώνει ότι θέλει να προσθέσει περισσότερες επιλογές για την επαλήθευση της ταυτότητάς σας, όπως η λειτουργία ηλεκτρονικής ταυτότητας και τις άδειες διαμονής.

Θέλουν επίσης να προσφέρουν στους χρήστες έναν τρόπο να χρησιμοποιούν τον τραπεζικό τους λογαριασμό αποκλειστικά για ταυτοποίηση – χωρίς να επιτρέπουν την πρόσβαση στις πληροφορίες του λογαριασμού.

Γιατί οι ομάδες για τα δικαιώματα των καταναλωτών ανησυχούν για το Bonify;

Με την απορρόφηση της τρίτης εταιρείας από τη Schufa, φαίνεται πιθανό ότι η εφαρμογή θα έχει πολύ μεγαλύτερη αποδοχή από ό,τι είχε προηγουμένως – ιδίως αν τους προσφέρει έναν γρήγορο και δωρεάν τρόπο να ελέγχουν το επίσημο πιστωτικό τους σκορ.

Ωστόσο, ομάδες καταναλωτών, όπως το Κέντρο Προστασίας των Δικαιωμάτων των Καταναλωτών (VBZ), προτρέπουν τους χρήστες να είναι προσεκτικοί όσον αφορά τον όγκο των δεδομένων που μοιράζονται.

“Δεν αποτελεί πρόβλημα η χρήση της εφαρμογής για την απόκτηση μιας δωρεάν έκθεσης Schufa”, δήλωσε στο RND η Dorothea Mohn του VBZ. “Ωστόσο, δεν θα συνιστούσα σε κανέναν να συμφωνήσει με την πρόσβαση στον τραπεζικό λογαριασμό”.

Παρόλο που η παροχή πρόσβασης στο Bonify στον τραπεζικό σας λογαριασμό είναι τεχνικά εθελοντική, η Mohn ανησυχεί ότι οι άνθρωποι θα αισθάνονται ότι πιέζονται να το κάνουν, αν πιστεύουν ότι αυξάνει τις πιθανότητές τους να λάβουν πίστωση.

Αυτό θα μπορούσε να δώσει στην Schufa την ευκαιρία να συγκεντρώσει ακόμη περισσότερα δεδομένα για τα άτομα με βάση τα στοιχεία του λογαριασμού τους και τις συναλλαγές τους.

Ωστόσο, ο ίδιος ο πιστωτικός οργανισμός επιμένει ότι οι καταναλωτές δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα από την ευκολότερη διάθεση των δεδομένων τους.

“Οι περισσότερες πληροφορίες οδηγούν σε δικαιότερη και για τους περισσότερους ανθρώπους καλύτερη βαθμολογία”, δηλώνει ο ιστότοπός του.

Πόσες πληροφορίες έχει η Schufa για μένα – και θα αλλάξει αυτό;

Προς το παρόν, η Schufa είναι σε θέση να δει πόσες πιστωτικές κάρτες και τραπεζικούς λογαριασμούς έχετε, και συλλέγει επίσης αναφορές από τις εταιρείες σχετικά με τυχόν καθυστερημένες πληρωμές ή αθετήσεις πληρωμών, για παράδειγμα.

Αυτό στο οποίο δεν έχουν επί του παρόντος πρόσβαση είναι πιο λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τις οικονομικές σας συνήθειες – όπως πόσα χρήματα έχετε πραγματικά στους λογαριασμούς σας και σε τι τα ξοδεύετε.

Υπό το φως της κριτικής από ομάδες προστασίας των καταναλωτών, η Schufa τόνισε ότι η Bonify παραμένει μια ξεχωριστή εταιρεία και ότι οι πληροφορίες που μοιράζονται μέσω της εφαρμογής Bonify δεν θα κοινοποιούνται στη Schufa, εκτός εάν οι χρήστες συμφωνήσουν ρητά σε αυτό.

Λένε επίσης ότι πολύ λίγες πληροφορίες σχετικά με τις καταναλωτικές σας συνήθειες θα είναι σχετικές με το πιστωτικό σας σκορ.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.