Τι παροχές δικαιούστε αν έχετε παιδιά στη Γερμανία;

Η απόκτηση παιδιών μπορεί να είναι μία δαπανηρή υπόθεση, αλλά ευτυχώς στη Γερμανία υπάρχει βοήθεια. Εκτός από την οικονομικά προσιτή φροντίδα των παιδιών, υπάρχουν και άλλες παροχές που μπορείτε να διεκδικήσετε αν έχετε παιδιά στη Γερμανία. Ακολουθούν οι λεπτομέρειες.

Κάθε γονέας στη Γερμανία δικαιούται να λάβει επιδόματα τέκνων (Kindergeld) για τους απογόνους του, σε ορισμένες περιπτώσεις μέχρι την ηλικία των 25 ετών.

Αυτές οι μηνιαίες πληρωμές αυξάνονται επίσης ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών που έχει κάποιος. Το πλησιέστερο περιφερειακό Familienkasee τις καταθέτει στον τραπεζικό λογαριασμό του ενός γονέα.

Πόσα ακριβώς μπορούν να περιμένουν οι γονείς στη Γερμανία να λάβουν;

Από το 2021, οι γονείς λαμβάνουν 219 ευρώ μηνιαίως για κάθε παιδί μέχρι δύο παιδιά, 225 ευρώ για το τρίτο παιδί και 250 ευρώ για το τέταρτο παιδί.

Από την 1η Ιανουαρίου 2023, το ποσό αυτό θα αυξηθεί σε 237 ευρώ ανά παιδί για τα τρία πρώτα παιδιά. Το ποσό που δίνεται για τέσσερα ή περισσότερα παιδιά θα παραμείνει το ίδιο.

Οι πληρωμές συνήθως εκτείνονται μέχρι τα 18α γενέθλια του παιδιού, και μερικές φορές ακόμη και μέχρι τα 25α γενέθλιά του, εάν υπάρχουν επιπλέον εκπαιδευτικά έξοδα για σπουδές σε πανεπιστήμιο ή επαγγελματική σχολή.

Μπορείτε να διεκδικήσετε αναδρομικά αυτές τις πληρωμές, αλλά μόνο για έξι μήνες.

Kinderfreibetrag στη Γερμανία

Εάν οι γονείς λαμβάνουν επίδομα Kindergeld, μπορείτε επίσης να διεκδικήσετε ένα Kinderfreibetrag (επίδομα τέκνων), το οποίο εγγυάται ότι το εισόδημα των γονέων παραμένει αφορολόγητο μέχρι ένα ορισμένο ποσό.

Σε αντίθεση με το Kindergeld, δεν απαιτείται υποβολή αίτησης – αντίθετα, το Finanzamt ελέγχει με τη λεγόμενη Günstigerprüfung αν ένα άτομο ή ένα παντρεμένο ζευγάρι δικαιούται να συμπληρώσει το Kindergeld που λαμβάνει.

Για τα έτη 2021 και 2022, το ποσό που μπορεί να εκπέσει από τον φόρο ανέρχεται σε 5.460 ευρώ, το οποίο εκτιμάται είτε για τα παντρεμένα ζευγάρια που υποβάλλουν μαζί τη φορολογική τους δήλωση είτε για τους άγαμους.

Τι παροχές δικαιούστε αν έχετε παιδιά στη Γερμανία;
Τι είναι το Kinderfreibetrag στη Γερμανία | By Pusteflower9024

Παιδικός σταθμός στη Γερμανία

Από το 2013, κάθε παιδί στη Γερμανία δικαιούται μια επιδοτούμενη θέση ημερήσιας φροντίδας για κάθε παιδί άνω του ενός έτους. Αυτό ισχύει τουλάχιστον για όσους είναι αρκετά τυχεροί για να αρπάξουν μία, καθώς η Γερμανία αντιμετωπίζει έλλειψη 384.000 θέσεων μέχρι το 2023.

Ωστόσο, οι επιλογές ημερήσιας φροντίδας δεν είναι μόνο στην Kita (συντομογραφία για Kindertagesstätte), μια λέξη που περιλαμβάνει τα πάντα και η οποία στη Γερμανία αναφέρεται τόσο στην Krippe (ηλικίες ενός έως τριών ετών) όσο και στον παιδικό σταθμό (ηλικίες τριών έως έξι ετών).

Οι γονείς μπορούν επίσης να επιλέξουν να τοποθετήσουν το παιδί τους σε μια μικρή ομάδα με μια Tagesmutter (κυριολεκτικά, “ημερήσια μητέρα”) ή Tagesvater, συνήθως μέχρι την ηλικία των τριών ετών.

Όλες αυτές οι τιμές επιδοτούνται από κρατίδιο σε κρατίδιο, και κυμαίνονται από 23 ευρώ μηνιαίως, συμπεριλαμβανομένης της διατροφής.. Ορισμένα κρατίδια χρεώνουν επίσης διαφορετικές τιμές για μισή ή πλήρη ημερήσια φροντίδα ή με βάση την ηλικία του παιδιού.

Σχολικές παροχές στη Γερμανία

Τα σχολεία δευτεροβάθμιας και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι επίσης δωρεάν, ενώ σε κάθε κρατίδιο υπάρχει ένας αριθμός επιδοτούμενων ιδιωτικών σχολείων. Για πολλά από αυτά οι γονείς πληρώνουν ανάλογα με το εισόδημά τους.

Όποιο και αν είναι το κόστος, όταν πληρώνουν από την τσέπη τους, μπορούν να ζητήσουν πίσω στη φορολογική τους δήλωση έως και το 30% των δαπανών για τα δίδακτρα, με ανώτατο όριο τα 5.000 ευρώ ανά παιδί ετησίως.

Μονογονεϊκές οικογένειες στη Γερμανία

Υπάρχουν περίπου δύο εκατομμύρια Alleinerziehende (όσοι μεγαλώνουν παιδιά μόνοι τους ή μονογονείς) στη Γερμανία

Η κυβέρνηση αναγνωρίζει το ιδιαίτερα υψηλό οικονομικό βάρος που επωμίζονται με μια ειδική έκπτωση φόρου (Entlastungsbetrag).

Από το 2021, οι μονογονείς μπορούν να αφαιρούν 4.008 ευρώ από το εισόδημά τους συν 280 ευρώ μηνιαίως για κάθε επιπλέον παιδί.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι μονογονεϊκές οικογένειες μπορούν επίσης να εκπέσουν Unterhaltszahlungen (πληρωμές διατροφής) ύψους έως και 8.820 ευρώ ετησίως. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει, για παράδειγμα, το κόστος ενός δωματίου για τη διαμονή του παιδιού, εάν μετακινείται μεταξύ δύο διαφορετικών κατοικιών.

Ωστόσο, η μέγιστη έκπτωση μπορεί να ζητηθεί μόνο εάν ο γονέας δεν λαμβάνει επίσης Kindergeld ή Kinderfreibetrag.

Τι παροχές δικαιούστε αν έχετε παιδιά στη Γερμανία;
Μονογονεϊκές οικογένειες στη Γερμανία | By miodrag ignjatovic

Λογαριασμός ταμιευτηρίου στη Γερμανία

Στη Γερμανία, περίπου τα πρώτα 10.000 ευρώ εισοδήματος είναι εντελώς αφορολόγητα. Οι περισσότεροι γονείς, ωστόσο, υποθέτουν ότι αυτό μπορεί να ωφελήσει μόνο τους ίδιους άμεσα και όχι τους απογόνους τους.

Ωστόσο, ξεκινώντας από τη γέννηση, οι γονείς μπορούν πράγματι να δημιουργήσουν έναν αποταμιευτικό λογαριασμό στο όνομα του παιδιού τους.

Έως και 10.000 ευρώ από τους τόκους – για παράδειγμα, που παράγει ένα χαρτοφυλάκιο μετοχών στο οποίο είναι εγγεγραμμένο το παιδί τους – είναι στη συνέχεια εντελώς αφορολόγητο.

Στην καλύτερη περίπτωση, το ποσό αυτό μπορεί να ανέλθει σε 180.000 ευρώ μέχρι τα 18α γενέθλια του παιδιού τους.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.