Τι περιλαμβάνει η δέσμη μέτρων ανακούφισης στη Γερμανία;

Τι περιλαμβάνει η δέσμη μέτρων ανακούφισης στη Γερμανία; Ενόψει της αύξησης των τιμών της ενέργειας, οι εκκλήσεις για ανακούφιση των πολιτών γίνονται όλο και πιο δυνατές.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θέλει να συγκροτήσει ένα πρόσθετο πακέτο για τον σκοπό αυτό. Ακολουθεί επισκόπηση των μέτρων που θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν.

Ενόψει της δραστικής αύξησης των τιμών της ενέργειας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση επιθυμεί να αμβλύνει γρήγορα το υψηλότερο κόστος για τους καταναλωτές με πρόσθετα μέτρα ανακούφισης. Ένα από τα σημεία συζήτησης είναι η τιμή των καυσίμων.

Ο πρωθυπουργός του Σάαρλαντ βγάζει selfie μπροστά από ένα πρατήριο καυσίμων. Οι τιμές των καυσίμων έχουν τρελαθεί, λέει ο Tobias Hans στην κάμερα. Το κράτος πλουτίζει από αυτές τις δαπάνες των χαμηλόμισθων, δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση τονίζει ότι τα υπουργεία συνεργάζονται στενά. Παραμένει ανοιχτό το πότε θα είναι έτοιμο το πακέτο. Ο γενικός γραμματέας του SPD αναμένει ότι θα είναι έτοιμο αυτή την εβδομάδα. Σύμφωνα με κυβερνητικό εκπρόσωπο, θα πρόκειται για ένα “καλό και αποτελεσματικό πακέτο”.

Τι περιλαμβάνει η δέσμη μέτρων ανακούφισης στη Γερμανία;
Τι περιλαμβάνει η δέσμη μέτρων ανακούφισης στη Γερμανία;

Έκπτωση καυσίμων στη Γερμανία για όλους και αμέσως

Πιθανώς η πιο δημοφιλής πρόταση μεταξύ των οδηγών προέρχεται από τον ομοσπονδιακό υπουργό Οικονομικών Christian Lindner. Ο επικεφαλής του FDP τάσσεται υπέρ μιας έκπτωσης στα καύσιμα ύψους 20 λεπτών ανά λίτρο, η οποία θα αφαιρείται απευθείας στο ταμείο κατά την πληρωμή.

Η CDU/CSU έχει παρόμοια άποψη και προτείνει ένα φρένο στις τιμές των καυσίμων. Το κράτος θα πρέπει να απαιτήσει τουλάχιστον 40 σεντς λιγότερα ανά λίτρο σε φόρους. Οι οδηγοί πληρώνουν σήμερα περίπου ένα ευρώ σε φόρους και εισφορές για ένα λίτρο βενζίνης.

Κριτική: Μια τέτοια πρόταση θα ωφελούσε όλους τους οδηγούς, οι οποίοι θα μπορούσαν επιπλέον να ανακουφιστούν μέσω του επιδόματος μετακινούμενων.

Ωστόσο, αυτό θα τεθεί σε ισχύ με την επόμενη φορολογική δήλωση – δηλαδή σε ένα χρόνο – και επομένως δεν βοηθάει άμεσα.

Επίδομα θέρμανσης στη Γερμανία και έκκληση για εξοικονόμηση ενέργειας

Οι χαμηλόμισθοι αισθάνονται περισσότερο την απότομη αύξηση των τιμών. Ως εκ τούτου, ο υπουργός Οικονομίας Robert Habec είναι πολύ πρόθυμος να ανακουφίσει τις οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα.

Υπολογίζει ότι μια οικογένεια σε ένα μη ανακαινισμένο σπίτι πρέπει να πληρώσει περίπου 2.000 ευρώ περισσότερα για το φυσικό αέριο. Ο Habec ζητά αλλαγή πορείας, αλλά θέλει να τη συνδέσει με την εξοικονόμηση ενέργειας. Ο υπουργός Οικονομίας δεν έχει υποβάλλει συγκεκριμένες προτάσεις.

Ακόμη και πριν από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είχε ήδη αποφασίσει να αυξήσει την επιδότηση θέρμανσης για τα φτωχότερα νοικοκυριά.

Αρχικά, επρόκειτο να είναι 135 ευρώ ετησίως. Είναι πολύ πιθανό ότι η κυβέρνηση θα αυξήσει και πάλι το ποσό αυτό.

Κριτική: Οι αμιγείς επιδοτήσεις μπορεί να ανακουφίζουν το πορτοφόλι, αλλά δεν ενθαρρύνουν τους πολίτες να εξοικονομήσουν ενέργεια.

Η εθελοντική μείωση της θέρμανσης, ωστόσο, δεν μπορεί να γίνει με πολιτικό διάταγμα. Επιπλέον, η αντικατάσταση των συστημάτων θέρμανσης με ορυκτά καύσιμα δεν μπορεί να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη.

Ακόμη και τώρα, οι έμποροι συχνά έχουν μήνες αναμονής και μεγάλους χρόνους παράδοσης. Εκτός αυτού, η φιλική προς το κλίμα μετατροπή ενός σπιτιού είναι ακριβή – παρά τις κρατικές επιδοτήσεις.

Όριο ταχύτητας και απαγόρευση οδήγησης στη Γερμανία την Κυριακή

Το όριο ταχύτητας δεν συμπεριλήφθηκε στη συμφωνία του συνασπισμού επειδή το FDP άσκησε βέτο. Τώρα το Υπουργείο Οικονομίας υπό την ηγεσία των Πρασίνων το επανέφερε στη συζήτηση.

Σύμφωνα με υπολογισμούς της περιβαλλοντικής οργάνωσης Greenpeace, ένα όριο ταχύτητας 100 χιλιομέτρων την ώρα στους αυτοκινητόδρομους και 80 χιλιομέτρων την ώρα στους αγροτικούς δρόμους θα μπορούσε να μειώσει τις εισαγωγές πετρελαίου κατά 2,5%.

Εάν, επιπλέον, οι Κυριακές ήταν ελεύθερες από αυτοκίνητα, όπως ήταν κάποτε στη δεκαετία του 1970, αυτό θα επέφερε περαιτέρω εξοικονόμηση 3,1%.

Εναλλακτικές λύσεις για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο στη Γερμανία

Η κυβέρνηση είχε στην πραγματικότητα ένα ακριβές σχέδιο για το πώς θα μπορούσε να πετύχει η μετατροπή σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στη Γερμανία.

Αυτό είχε μελετηθεί πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία και, κυρίως, μακροπρόθεσμα.

Η απαίτηση ορισμένων πολιτικών, όπως ο ειδικός σε θέματα εξωτερικών υποθέσεων του CDU Norbert Röttgen, να επιβληθεί εμπάργκο και να σταματήσει η αγορά ενέργειας από τη Ρωσία, αυξάνει στην πραγματικότητα τις τιμές βραχυπρόθεσμα, σύμφωνα με τους οικονομολόγους.

Το Ινστιτούτο Ifo προβλέπει ότι οι ιδιαίτερα πληγείσες βιομηχανίες και κοινωνικές ομάδες θα πρέπει στη συνέχεια να λάβουν στοχευμένη στήριξη.

Η Γερμανία εξακολουθεί να εξαρτάται από τις ρωσικές εισαγωγές.

Εναλλακτικές λύσεις, όπως φιλικές προς το περιβάλλον πηγές ενέργειας ή εισαγωγές από άλλα κράτη, δεν είναι ακόμη επαρκώς διαθέσιμες. Η ασφάλεια του εφοδιασμού δεν είναι εγγυημένη.

Τι περιλαμβάνει η δέσμη μέτρων ανακούφισης στη Γερμανία;

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.