Τι σημαίνει για εσάς η μείωση του ΦΠΑ στο φυσικό αέριο στη Γερμανία;

Η Γερμανία πρόκειται να μειώσει τον φόρο κατανάλωσης φυσικού αερίου στο επτά τοις εκατό αντί του σημερινού 19 τοις εκατό. Αλλά υπάρχουν και επιπλέον επιβαρύνσεις. Εξετάζουμε τι σημαίνουν όλα αυτά για τους πελάτες.

Τι συμβαίνει;

Η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ο φόρος προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) στην κατανάλωση φυσικού αερίου πρόκειται να μειωθεί σε μια προσπάθεια να ελαφρύνει την επιβάρυνση των πελατών.

Σύμφωνα με τα σχέδια, ο ΦΠΑ σε όλους τους λογαριασμούς φυσικού αερίου -δηλαδή όχι μόνο η εισφορά- θα μειωθεί από 19 σε επτά τοις εκατό έως το τέλος Μαρτίου 2024.

Αυτός ο μειωμένος φορολογικός συντελεστής ισχύει κανονικά για ορισμένα βασικά αγαθά, όπως τα τρόφιμα.

Η κυβέρνηση ήθελε αρχικά να καταργήσει εντελώς την υποχρέωση καταβολής ΦΠΑ, αλλά αυτό δεν επιτρεπόταν βάσει των αυστηρών κανόνων της ΕΕ.

Ωστόσο, η Γερμανία δήλωσε επίσης την περασμένη εβδομάδα ότι οι προμηθευτές φυσικού αερίου θα έχουν τη δυνατότητα να προσθέσουν 2,419 λεπτά ανά κιλοβατώρα στην τιμή του φυσικού αερίου από τον Οκτώβριο και μετά, ώστε να τους βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν το εξαιρετικά αυξημένο κόστος προμήθειας.

Περίπου τα μισά από όλα τα νοικοκυριά στη Γερμανία έχουν θέρμανση με φυσικό αέριο.

Πώς επηρεάζει η μείωση του ΦΠΑ την προσαύξηση στη Γερμανία;

Δυστυχώς, φαίνεται ότι οι λογαριασμοί θα εξακολουθήσουν να αυξάνονται – ακόμη και με τη μείωση του ΦΠΑ. Εκτός από την εισφορά, οι προμηθευτές φυσικού αερίου αυξάνουν γενικά το κόστος τους, οπότε και αυτό θα προκαλέσει δυστυχία στα νοικοκυριά της Γερμανίας.

Ας δούμε όμως πώς η περικοπή του ΦΠΑ επηρεάζει την προσαύξηση του φυσικού αερίου.

Το παρακάτω tweet του ραδιοτηλεοπτικού φορέα του Βερολίνου-Βρανδεμβούργου RBB αναφέρει: “Από τον Οκτώβριο θα καταβάλλεται εισφορά φυσικού αερίου ύψους 2,419 λεπτών ανά κιλοβατώρα.


Αυτό αποσκοπεί στη διασφάλιση του εφοδιασμού με φυσικό αέριο και στη στήριξη του κόστους εισαγωγής. Ακόμη και με τη μείωση του ΦΠΑ στο φυσικό αέριο, αυτό σημαίνει πρόσθετο κόστος για πολλά νοικοκυριά”.

Για παράδειγμα, ένα άτομο σε ένα σπίτι 40 τετραγωνικών μέτρων που χρησιμοποιεί κατά μέσο όρο 5.600 κιλοβατώρες ετησίως για θέρμανση και ζεστό νερό χρήσης θα πρέπει να πληρώσει 144,95 ευρώ επιπλέον ετησίως ή 12,08 ευρώ επιπλέον το μήνα.

Οι καταναλωτές σε ένα σπίτι 70 τετραγωνικών μέτρων που χρησιμοποιούν περίπου 9.800 kWh ετησίως μπορεί να χρειαστεί να πληρώσουν 253,66 ευρώ επιπλέον ετησίως.

Μια οικογένεια που ζει σε ένα σπίτι 120 τετραγωνικών μέτρων που χρησιμοποιεί περίπου 16.800 kWh ετησίως μπορεί να χρειαστεί να πληρώσει 434,84 € επιπλέον ετησίως.

Τι σημαίνει για εσάς η μείωση του ΦΠΑ στο φυσικό αέριο στη Γερμανία;
Πώς επηρεάζει η μείωση του ΦΠΑ την προσαύξηση στη Γερμανία; | By igoriss

Αλλά δεν υπάρχει εξοικονόμηση στον υπόλοιπο λογαριασμό;

Ναι. Εδώ είναι που όλα γίνονται λίγο περίπλοκα. Η μείωση του ΦΠΑ ισχύει για ολόκληρο το λογαριασμό φυσικού αερίου, όχι μόνο για την εισφορά. Αλλά οι άνθρωποι θα εξακολουθήσουν να πληρώνουν περισσότερα για το φυσικό αέριο γενικά.

Επί του παρόντος, ένα παράδειγμα νοικοκυριού με κατανάλωση φυσικού αερίου 20.000 kWh ετησίως πληρώνει συνολικά 3.717 ευρώ, σύμφωνα με την πύλη σύγκρισης Check24.

Εάν ο ΦΠΑ μειωθεί στο επτά τοις εκατό, το κόστος αυτό μειώνεται κατά 375 ευρώ σε συνολικά 3.342 ευρώ.

Υπάρχουν όμως και πρόσθετα κόστη. Από την 1η Οκτωβρίου ισχύει η νέα χρέωση φυσικού αερίου ύψους 2,419 λεπτών ανά κιλοβατώρα. Για το νοικοκυριό του δείγματος – στον λογαριασμό του προστίθενται επιπλέον 518 ευρώ – που περιλαμβάνουν τον ΦΠΑ επτά τοις εκατό.

Χωρίς τη μείωση του ΦΠΑ, το επιπλέον κόστος θα ήταν 576 ευρώ. Με τη μείωση του ΦΠΑ στο φυσικό αέριο το νοικοκυριό θα ανακουφιζόταν συνολικά κατά περίπου 433 ευρώ.

Στο παράδειγμα του άνω νοικοκυριού, ο καταναλωτής θα πληρώσει περισσότερα από τον Οκτώβριο και μετά – παρόλο που μειώνεται ο ΦΠΑ σε όλο το φυσικό αέριο.

Σύμφωνα με υπολογισμούς του γερμανικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα Tagesschau, προκύπτει ότι η οικογένεια θα πλήρωνε επιπλέον 143 ευρώ ετησίως. Ωστόσο, αυτό βασίζεται στις τρέχουσες τιμές του φυσικού αερίου, οι οποίες είναι πιθανό να αυξηθούν.

Πού βρίσκεται σήμερα η τιμή του φυσικού αερίου;

Στη χονδρική πώληση, μια μεγαβατώρα φυσικού αερίου για παράδοση τον Σεπτέμβριο κοστίζει 235 ευρώ – αυτό είναι σύμφωνα με τη σύμβαση για το ολλανδικό φυσικό αέριο TTF. Τον Αύγουστο πριν από ένα χρόνο, η τιμή ήταν περίπου 26 ευρώ.

Ένα γερμανικό νοικοκυριό με ετήσια κατανάλωση 20.000 kWh πλήρωσε κατά μέσο όρο 1.306 ευρώ τον Αύγουστο του 2021 – ενώ σήμερα είναι 3.717 ευρώ.

Ανεξάρτητα από την περαιτέρω εξέλιξη των τιμών της αγοράς, οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι τιμές καταναλωτή για το φυσικό αέριο θα συνεχίσουν να αυξάνονται.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι τιμές χονδρικής είναι σε ορισμένες περιπτώσεις σημαντικά υψηλότερες από αυτές που πληρώνουν σήμερα οι πελάτες φυσικού αερίου.

Οι υψηλότερες τιμές θα επηρεάσουν ιδιαίτερα όσους δεν έχουν συμβόλαιο εγγύησης τιμών ή πλησιάζει η λήξη ενός συμβολαίου.

Για τι άλλο πληρώνουμε;

Σύμφωνα με την Tagesschau, εκτός από την προσαύξηση του φυσικού αερίου και την εκτόξευση των τιμών του φυσικού αερίου, οι καταναλωτές θα πρέπει να πληρώσουν δύο ακόμη προσαυξήσεις από τον Οκτώβριο: η προσαύξηση της ενέργειας ελέγχου θα είναι 0,57 λεπτά ανά κιλοβατώρα και η προσαύξηση της αποθήκευσης φυσικού αερίου θα είναι 0,059 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Η ενέργεια ελέγχου χρησιμοποιείται για να διατηρείται σταθερό το δίκτυο φυσικού αερίου. Ένα νοικοκυριό με ετήσια κατανάλωση 20.000 κιλοβατώρες θα πρέπει τότε να υπολογίζει πρόσθετο κόστος λίγο κάτω από 135 ευρώ ετησίως για την ενέργεια εξισορρόπησης και την πλήρωση της αποθήκευσης αερίου, με ΦΠΑ επτά τοις εκατό.

Οι προσαυξήσεις προστίθενται στην εισφορά φυσικού αερίου ύψους 2,419 λεπτών (χωρίς ΦΠΑ) ανά κιλοβατώρα.

Τι σημαίνει για εσάς η μείωση του ΦΠΑ στο φυσικό αέριο στη Γερμανία;
Μείωση του ΦΠΑ στο φυσικό αέριο στη Γερμανία | By francescoridolficom

Ποια οικονομική στήριξη υπάρχει;

Όλοι οι εργαζόμενοι στη Γερμανία θα λάβουν από τον Σεπτέμβριο εφάπαξ φορολογητέα ενίσχυση ύψους 300 ευρώ. Όσοι εργάζονται θα λάβουν το ενεργειακό επίδομα μέσω του εργοδότη τους. Οι αυτοαπασχολούμενοι μπορούν να το λάβουν μέσω της προκαταβολής φόρου για το τρίτο τρίμηνο.

Προκειμένου να ανακουφιστούν τα νοικοκυριά με χαμηλότερο εισόδημα, οι δικαιούχοι επιδόματος στέγασης θα λάβουν εφάπαξ επιδότηση των δαπανών θέρμανσης. Όσοι ζουν μόνοι τους θα λάβουν 270 ευρώ, σύμφωνα με σχέδιο νόμου της γερμανικής κυβέρνησης.

Τα νοικοκυριά με δύο άτομα θα λάβουν 350 ευρώ, με 70 ευρώ περισσότερα για κάθε επιπλέον άτομο στο νοικοκυριό. Οι φοιτητές, οι εκπαιδευόμενοι και άλλα άτομα που πληρούν τις προϋποθέσεις θα λάβουν εφάπαξ επίδομα θέρμανσης ύψους 230 ευρώ.

Προβλέπονται άλλα μέτρα βοήθειας;

Η γερμανική κυβέρνηση προετοιμάζει επί του παρόντος ένα τρίτο πακέτο βοήθειας. Υπάρχουν σχέδια για βοήθεια με επιδοτήσεις στέγασης και φορολογικές ελαφρύνσεις. Στα σκαριά βρίσκεται επίσης ένα μόνιμο επίδομα θέρμανσης για νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.