Τι σημαίνει ο νέος νόμος για τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία;

Το ενιαίο φρένο έκτακτης ανάγκης αποφασίστηκε σήμερα στο Bundestag. Τι σημαίνει όμως ο νέος νόμος για τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία;

Μια επισκόπηση

Το Bundestag αποφάσισε σήμερα Τετάρτη το εθνικό φρένο έκτακτης ανάγκης ενάντια στο τρίτο κύμα κορωνοϊού. Οι κανονισμοί μπορούν να τεθούν σε ισχύ από το Σάββατο το νωρίτερο.

Προτού συμβεί αυτό, πρέπει να περάσουν το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο την Πέμπτη.

Επιπλέον, ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος Frank-Walter Steinmeier δεν έχει ακόμη υπογράψει το νόμο. Ο νόμος αναμένεται να τεθεί σε ισχύ στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Τα μέτρα περιορίζονται έως τις 30 Ιουνίου.

Αλλά τι ακριβώς προβλέπει ο νέος νόμος για την προστασία των λοιμώξεων; Και τι σημαίνει αυτό για τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία;

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΟ ΦΡΕΝΟ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ

Το φρένο έκτακτης ανάγκης πρέπει να εφαρμοστεί εάν ο αριθμός των νέων μολύνσεων ανά 100.000 κατοίκους σε μια περιοχή είναι πάνω από 100 για τρεις συνεχόμενες ημέρες εντός επτά ημερών.

Οι κανόνες του φρένου έκτακτης ανάγκης πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ έως ότου ο δείκτης επίπτωσης επτά ημερών πέσει κάτω από το όριο των 100 για πέντε συνεχόμενες ημέρες – τότε οι επιπλέον απαιτήσεις παύουν να ισχύουν την επόμενη μέρα.

Το Landeszentrum Gesundheit NRW και το Robert Koch Institut (RKI) ανέφεραν έναν δείκτη επίπτωσης 170,5 για το κρατίδιο την Τετάρτη.

Αυτό είναι σημαντικά περισσότερο από ό,τι μια εβδομάδα πριν. Την περασμένη Τετάρτη, ο αριθμός ήταν στο 148,4. Το RKI δείχνει τον αριθμό των νέων μολύνσεων στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία ως 6016 την Τετάρτη.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του RKI, το νέο ποσοστό μόλυνσης είναι πάνω από 200 σε 16 πόλεις και περιφέρειες της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας.

Οι ακόλουθοι κανόνες πρέπει να ισχύουν όταν εφαρμόζεται το φρένο έκτακτης ανάγκης:

ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΕΠΑΦΕΣ

Οι συναντήσεις σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους παραμένουν περιορισμένες.

Όπως συνέβη τελευταία στο κρατίδιο, με δείκτη επίπτωσης άνω του 100: Οι συναντήσεις σε δημόσιους χώρους είναι δυνατές με το πολύ ένα άτομο από ένα άλλο νοικοκυριό.

Δεν υπολογίζονται τα παιδιά έως και 14 ετών. Τα ζευγάρια, ανεξάρτητα από τις συνθήκες διαβίωσης, υπολογίζονται ως ένα νοικοκυριό.

Ο περιορισμός επαφής δεν ισχύει για συναντήσεις μεταξύ συζύγων και συντρόφων ή για την άσκηση δικαιωμάτων επιμέλειας. Μέχρι 30 άτομα μπορούν να συγκεντρωθούν σε κηδεία.

ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΕΞΟΔΟΥ

Σε ορισμένες περιοχές στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία ισχύουν ήδη περιορισμοί όταν θέλει κάποιος να βγει από το σπίτι τη νύχτα – αλλά ήταν πολύ διαφορετικοί.

Τώρα ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας σε εθνικό επίπεδο από τις 10 μ.μ. έως τις 5 π.μ.

Εξαιρέσεις είναι η αποτροπή κινδύνου για τη ζωή ή την περιουσία του ανθρώπου, όπως καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για ανθρώπους και ζώα ή επείγουσα ιατρική περίθαλψη.

Η άσκηση στον καθαρό αέρα επιτρέπεται έως τα μεσάνυχτα, αλλά όχι σε αθλητικές εγκαταστάσεις.

Εξαιρούνται η άσκηση επαγγέλματος και η δημοσιογραφική εργασία.

Το ίδιο ισχύει και για την άσκηση των δικαιωμάτων επιμέλειας, την επείγουσα φροντίδα εκείνων που χρειάζονται υποστήριξη ή ανηλίκων ή τη συνοδεία σε περίπτωση θανάτου, τη φροντίδα των ζώων ή εξίσου σημαντικούς λόγους.

ΣΧΟΛΕΙΑ

Οι μαθητές και οι καθηγητές πρέπει να εξετάζονται δύο φορές την εβδομάδα σε διά ζώσης διδασκαλία.

Επιπλέον, εδώ ισχύει ξεχωριστό φρένο έκτακτης ανάγκης: Εάν ο επταήμερος δείκτης επίπτωσης υπερβαίνει το 100 για τρεις συνεχόμενες ημέρες, η εκ περιτροπής διδασκαλία καθίσταται υποχρεωτική από την μεθεπόμενη μέρα.

Από τον δείκτη 165 και άνω, απαγορεύεται η διά ζώσης διδασκαλία σε σχολεία, επαγγελματικά σχολεία, πανεπιστήμια, ιδρύματα εκπαίδευσης ενηλίκων και παρόμοια ιδρύματα από την μεθεπόμενη μέρα.

Είναι δυνατές εξαιρέσεις για τελικές τάξεις και σχολεία για άτομα με ειδικές ανάγκες. Αυτό το φρένο ισχύει επίσης για κέντρα φύλαξης παιδιών, αλλά τα ομοσπονδιακά κρατίδια μπορούν να επιτρέψουν την επείγουσα φροντίδα.

Το φρένο για τα σχολεία λήγει εάν ο δείκτης επίπτωσης επτά ημερών πέσει κάτω από το 165 για πέντε συνεχόμενες ημέρες.

Στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, ορισμένοι δήμοι είχαν αρχίσει πρόσφατα με εκ περιτροπής διδασκαλία, αλλά το κρίσιμο όριο ήταν το 200.

ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ

Καταστήματα για την κάλυψη καθημερινών αναγκών όπως σούπερ μάρκετ ή καταστήματα καλλυντικών θα παραμείνουν ανοιχτά ανεξάρτητα από τον δείκτη επίπτωσης – όλα τα άλλα θα είναι κλειστά.

Εάν ο δείκτης είναι μεταξύ 100 και 150, ωστόσο, τα ψώνια είναι δυνατά μετά την κράτηση ραντεβού (Click & Meet). Ένα από τα προαπαιτούμενα είναι ένα αρνητικό τεστ κορωνοϊού.

Ανεξάρτητα από τον δείκτη, τα παραγγελθέντα προϊόντα μπορούν να παραληφθούν στο κατάστημα (Click & Collect).

Στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, το φρένο έκτακτης ανάγκης παρεκκλίνει από αυτόν τον κανόνα.

Οι δήμοι με δείκτη άνω του 100 μπορούσαν να επιλέξουν μια δυνατότητα εισόδου κατόπιν τεστ με περισσότερα ανοίγματα.

Τα καταστήματα πώλησης τροφίμων, τα καταστήματα ποτών, τα παιδικά καταστήματα, τα καταστήματα καλλυντικών, τα καταστήματα ιατρικών ειδών, τα φαρμακεία, οι οπτικοί, τα καταστήματα με ακουστικά, τα βενζινάδικα, οι πωλητές εφημερίδων, τα βιβλιοπωλεία, τα ανθοπωλεία, τα καταστήματα κατοικίδιων ζώων και ζωοτροφών, τα φυτώρια και οι χονδρέμποροι εξακολουθούν να αποκλείονται από το κλείσιμο ή τους αυστηρούς περιορισμούς.

Ωστόσο, επιτρέπεται μόνο να πουλήσουν το συνηθισμένο εύρος των προϊόντων τους.

Υπάρχουν όρια στον επιτρεπόμενο αριθμό πελατών ανάλογα με την περιοχή πωλήσεων.

Σε κλειστούς χώρους, οι πελάτες πρέπει να φορούν μάσκα FFP2 ή ιατρική μάσκα.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Επιτρέπεται μόνο η ανέπαφη άσκηση συγκεκριμένων αθλημάτων – ατομικά, σε ζευγάρια ή με μέλη του νοικοκυριού. Ισχύει ένα ανώτατο όριο πέντε για τα παιδιά.

Επιτρέπεται επίσης η προπόνηση για επαγγελματίες αθλητές και ανταγωνιστικούς αθλητές στις εθνικές και περιφερειακές ομάδες – αλλά μόνο χωρίς θεατές και με κανόνες υγιεινής.

Τα λούνα παρκ, οι εσωτερικές παιδικές χαρές, οι πισίνες, οι ντίσκο, τα κλαμπ, οι ψυχαγωγικές εγκαταστάσεις, τα καζίνο, τα καταστήματα στοιχημάτων και οι οίκοι ανοχής παραμένουν κλειστά, όπως και τα θέατρα, οι όπερες, οι αίθουσες συναυλιών, οι σκηνές, τα μουσικά κλαμπ, οι κινηματογράφοι, τα μουσεία, οι εκθέσεις και τα μνημεία. Και σε αυτούς τους τομείς, πρόσφατα υπήρξαν πιο χαλαροί κανόνες στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας.

Οι εξωτερικοί χώροι ζωολογικών ή βοτανικών κήπων θα πρέπει να μπορούν να ανοίγουν εάν τηρούνται τα μέτρα προστασίας και υγιεινής.

Σύμφωνα με τους κανονισμούς του φρένου έκτακτης ανάγκης, οι επισκέπτες από την ηλικία των έξι πρέπει να παρουσιάσουν αρνητικό τεστ κορωνοϊού.

Στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, μερικοί ζωολογικοί κήποι που επί του παρόντος εξακολουθούν να επιτρέπουν την πρόσβαση χωρίς τεστ, όπως ο ζωολογικός κήπος Krefeld, που πιθανότατα θα επηρεαστούν επίσης.

Ο ζωολογικός κήπος στο Wuppertal παραμένει εντελώς κλειστός και οι εξωτερικοί χώροι δεν είναι ανοιχτοί για το κοινό.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Δεν προβλέπεται κάποιο άνοιγμα στον τομέα αυτό. Εστιατόρια, παμπ, ξενοδοχεία και παραθεριστικά καταλύματα πρέπει να παραμείνουν κλειστά.

Απαγορεύεται η λειτουργία εστιατορίων και κυλικείων.

Ωστόσο, υπάρχουν εξαιρέσεις, για παράδειγμα, για τραπεζαρίες σε κέντρα αποκατάστασης ή γηροκομεία, για τη φροντίδα των αστέγων ή για οδηγούς μεγάλων αποστάσεων.

Επιτρέπεται η παραλαβή φαγητού και ποτών σε πακέτο, όπως και η παράδοσή τους.

ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

Οι μάσκες FFP2 είναι υποχρεωτικές για επιβάτες σε λεωφορεία, τρένα και ταξί, καθώς και ιατρικές μάσκες για προσωπικό σε περίπτωση που έρχονται σε επαφή με τους πελάτες. Εάν είναι δυνατόν, μόνο οι μισοί από τους τακτικούς επιβάτες θα πρέπει να ταξιδεύουν.

ΧΩΡΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Οι εταιρείες πρέπει να παρέχουν δύο τεστ κορωνοϊού την εβδομάδα. Εάν είναι δυνατόν, ο εργοδότης θα πρέπει να επιτρέπει στους υπαλλήλους του να εργάζονται από το σπίτι και οι εργαζόμενοι να το αποδέχονται επίσης.

Από την Τετάρτη 21 Απριλίου, οι εργοδότες στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία ήταν ήδη υποχρεωμένοι να προσφέρουν στους υπαλλήλους τους τουλάχιστον δύο γρήγορα ή αυτοδιαγνωστικά τεστ την εβδομάδα, υπό την προϋπόθεση ότι ζουν σε περιοχές με υψηλό δείκτη επίπτωσης, αλλά εργάζονται στη Γερμανία, ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας , Υγείας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΜΕ ΣΩΜΑ

Απαγορεύονται οι υπηρεσίες που έρχονται σε φυσική επαφή με τον πελάτη. Εξαιρέσεις αποτελούν υπηρεσίες “που εξυπηρετούν ιατρικούς, θεραπευτικούς ή νοσηλευτικούς σκοπούς, καθώς και κομμωτήρια και η περιποίηση ποδιών”.

Κατά κανόνα, πρέπει να φοριούνται μάσκες FFP2 ή μάσκες με το ίδιο προστατευτικό αποτέλεσμα. Όποιος θέλει να πάει στο κομμωτήριο ή για φροντίδα ποδιών θα πρέπει να επιδείξει ένα αρνητικό αποτέλεσμα τεστ 24 ωρών.

ΙΣΧΥΣ

Τα μέτρα ισχύουν αρχικά έως τις 30 Ιουνίου.

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.

Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Πώς θα ακολουθήσεις το GRland.info στο Facebook; Πάτησε ΕΔΩ

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.