Τι συμβαίνει αν δεν πληρώσετε έναν λογαριασμό στη Γερμανία;

Τι συμβαίνει αν δεν πληρώσετε έναν λογαριασμό στη Γερμανία;

Είτε λόγω οικονομικών περιορισμών, είτε λόγω αβλεψίας, είτε λόγω απροσδόκητων γεγονότων, η μη πληρωμή ενός λογαριασμού στη Γερμανία μπορεί να έχει σημαντικές συνέπειες.

Εάν πρέπει να πληρώσετε για μια υπηρεσία ή ένα προϊόν στη Γερμανία, συχνά θα λάβετε ένα τιμολόγιο (Rechnung) ταχυδρομικώς ή μέσω E-Mail.

Το τιμολόγιο θα περιλαμβάνει λεπτομέρειες όπως το οφειλόμενο ποσό, τον πληρωτή και την ημερομηνία πληρωμής (Fälligkeitsdatum).

Εάν δεν πληρώσετε το λογαριασμό πριν από την ημερομηνία λήξης, το πρώτο πράγμα που θα λάβετε είναι μια Mahnung ή μια “υπενθύμιση” από όποιον οφείλετε τα χρήματα, η οποία χρησιμεύει ως επίσημη αίτηση πληρωμής και τις περισσότερες φορές χωρίς πρόσθετα τέλη.

Ωστόσο, εάν δεν ανταποκριθείτε στην αρχική υπενθύμιση, ενδέχεται να σας σταλεί και δεύτερη υπενθύμιση.

Από τη δεύτερη υπενθύμιση, οι έμποροι μπορούν να προσθέσουν επιπλέον χρεώσεις που ονομάζονται τέλη υπενθύμισης (Mahnungsgebühren) και τόκοι (Zinsen).

Εάν εξακολουθείτε να μην έχετε εξοφλήσει το τιμολόγιο μετά τις υπενθυμίσεις, η εταιρεία μπορεί να αναθέσει σε μια εταιρεία είσπραξης (Inkassobüro) την είσπραξη της οφειλής για λογαριασμό της.

Η εισπρακτική εταιρεία θα επικοινωνήσει στη συνέχεια απευθείας μαζί σας, συνήθως ταχυδρομικώς, για να σας ζητήσει την πληρωμή.

Τέτοιες επιστολές μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση στην αρχή, καθώς προέρχονται από μια εταιρεία της οποίας το όνομα μπορεί να μην αναγνωρίζετε.

Εάν λάβετε μια τέτοια επιστολή, είναι σημαντικό να ελέγξετε το ποσό που σας ζητούν με τυχόν ανεξόφλητα τιμολόγια που μπορεί να έχετε.

Νομικές διαδικασίες ανεξόφλητου λογαριασμού στη Γερμανία

Εάν, αφού επικοινωνήσει μαζί σας η εισπρακτική εταιρεία, εξακολουθείτε να μην έχετε εξοφλήσει το τιμολόγιο, τότε μπορεί να κινήσει νομική διαδικασία εναντίον σας (Rechtsverfahren).

Αυτό μπορεί να συνεπάγεται την παραπομπή της υπόθεσης στο δικαστήριο, όπου μπορεί να εκδοθεί εις βάρος σας δικαστική απόφαση (Gerichtsurteil).

Εάν το δικαστήριο κρίνει ότι οφείλετε το χρέος, μπορεί να εκδώσει δικαστική απόφαση που να σας υποχρεώνει να πληρώσετε μέσω μιας Zwangsvollstreckung ή “διαδικασίας εκτέλεσης”.

Η εν λόγω διαταγή μπορεί να εκτελεστεί με διάφορα μέσα, συμπεριλαμβανομένων ενεργειών όπως η λήψη χρημάτων απευθείας από τον μισθό σας, η δέσμευση του τραπεζικού σας λογαριασμού ή η πώληση της περιουσίας σας για να διασφαλιστεί η πληρωμή του χρέους.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα συγκεκριμένα βήματα και η ορολογία ενδέχεται να διαφέρουν ανάλογα με τον τύπο του λογαριασμού, τον πιστωτή και το οφειλόμενο ποσό.

Εάν βρεθείτε σε κατάσταση αδυναμίας πληρωμής ενός λογαριασμού, είναι γενικά σκόπιμο να επικοινωνήσετε με τον πιστωτή το συντομότερο δυνατό για να συζητήσετε πιθανές εναλλακτικές λύσεις ή ρυθμίσεις πληρωμής.

Τι συμβαίνει με την πιστοληπτική σας ικανότητα;

Η αδυναμία πληρωμής ενός λογαριασμού μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την πιστοληπτική σας ικανότητα στη Γερμανία, γεγονός που μπορεί να σας δυσκολέψει να λάβετε πίστωση, δάνεια ή ακόμη και να βρείτε διαμέρισμα στο μέλλον.

Η πιστοληπτική ικανότητα ενός ατόμου (Schufa), γνωστή και ως Bonität στα γερμανικά, είναι ένα μέτρο της πιστοληπτικής ικανότητας ενός ατόμου και της ικανότητάς του να εκπληρώνει τις οικονομικές του υποχρεώσεις.

Όταν δεν πληρώνετε έναν λογαριασμό, μπορεί να αναφερθεί σε πιστωτικά γραφεία ή οργανισμούς αναφοράς πιστώσεων στη Γερμανία, οι οποίοι συλλέγουν και διατηρούν πληροφορίες σχετικά με το πιστωτικό ιστορικό και τη συμπεριφορά πληρωμών των ατόμων.

Η μη πληρωμή ή η αθέτηση πληρωμής ενός λογαριασμού μπορεί να καταγραφεί ως αρνητική εγγραφή.

Μια αρνητική εγγραφή  μπορεί να καταστήσει πιο δύσκολη τη λήψη πιστώσεων, δανείων ή άλλων χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στο μέλλον, καθώς οι δανειστές και οι πιστωτές συχνά εξετάζουν τις αναφορές για να αξιολογήσουν την πιστοληπτική ικανότητα ενός ατόμου και να καθορίσουν τον κίνδυνο δανεισμού του.

Ένα ιστορικό μη πληρωμών μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερη βαθμολογία και μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα υψηλότερα επιτόκια ή να σας αρνηθούν εντελώς την πίστωση.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.