Τι θα συμβεί αν ο δείκτης στο Μόναχο ξεπεράσει το 1.000;

Ο δείκτης επίπτωσης στο Μόναχο είναι σήμερα λίγο πάνω από 700. Εάν ξεπεραστεί η τιμή 1.000, το σύστημα μπαίνει και πάλι σε κατάσταση lockdown. Επί του παρόντος, ο δείκτης μειώνεται και πάλι. Ωστόσο, αυτό δεν αποτελεί (ακόμη) ένδειξη ότι η κατάσταση ηρεμεί.

Ο επταήμερος δείκτης επίπτωσης, τον οποίο εκδίδει καθημερινά το Ινστιτούτο Robert Koch (RKI), μειώνεται και πάλι ελαφρώς στο Μόναχο. Ενώ η τιμή το περασμένο Σάββατο ήταν 756,3, την Κυριακή ήταν 727,2. Στην αρχή της εβδομάδας, ο δείκτης για τη βαυαρική πρωτεύουσα ήταν 705,3.

Παρόλο που ο δήμος φαίνεται να έχει καταφέρει να ελέγξει το πρόβλημα των καθυστερημένων εκπρόθεσμων εγγραφών και των λανθασμένων αριθμών της πανδημίας, οι τελευταίοι μήνες έδειξαν ότι τα στοιχεία πέφτουν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και στις αρχές της εβδομάδας.

Αυτό οφείλεται αφενός στο γεγονός ότι διενεργούνται συνήθως λιγότερα τεστ και αφετέρου στο γεγονός ότι μερικές φορές αναφέρονται λιγότερα κρούσματα στις υγειονομικές αρχές.

Έτσι, δεν αποκλείεται το ποσοστό να αυξηθεί εκ νέου κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Πρόσφατα, ο δείκτης ξεχάστηκε στον τομέα της εστίασης – αντίθετα, το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στα πράσινα, κίτρινα ή ακόμη και κόκκινα φανάρια των νοσοκομείων, τα οποία συνδέονταν με (αυστηρότερους) κανόνες στη Βαυαρία.

Αλλά από την περασμένη Παρασκευή, ο δείκτης έγινε και πάλι πολύ πιο σημαντικός: Αυτό συνδέεται με τα αυστηρότερα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Markus Söder μετά από διαβουλεύσεις με τον συνασπισμό CSU-Ελεύθεροι ψηφοφόροι.

Lockdown στο Μόναχο αν ξεπεραστεί το 1.000

Σύμφωνα με αυτό, η τιμή 1.000 είναι πλέον καθοριστική: αν η συχνότητα κρουσμάτων σε μια περιοχή είναι τόσο υψηλή, ονομάζεται επίσημα hotspot κορωνοϊού.

Στη Βαυαρία, υπάρχουν από χθες Δευτέρα εννέα περιφέρειες που είναι hotspot κορωνοϊού, με την περιφέρεια Freyung-Grafenau (δείκτης 1.569,8) να βρίσκεται στην κορυφή.

Ο πρωθυπουργός Söder ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι τα hotspot θα μπαίνουν σε lockdown όσο το δυνατόν περισσότερο. Η δημόσια ζωή θα κλείνει εντελώς στο μεγαλύτερο μέρος της – όπως γνωρίζουμε ήδη από το πρώτο κύμα της πανδημίας πέρυσι.

Μεταξύ άλλων, θα κλείνουν εστιατόρια και ξενοδοχεία, καθώς και υπηρεσίες που έρχονται σε επαφή με το σώμα, όπως κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής, καθώς και αθλητικοί και πολιτιστικοί χώροι. Όλες οι εκδηλώσεις θα απαγορεύονται.

Τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί θα παραμένουν ανοιχτά σε περίπτωση lockdown, όπως και το λιανικό εμπόριο.

Πώς εξελίσσεται η κατάσταση στο Μόναχο;

Παρόλο που η συχνότητα κρουσμάτων μειώθηκε το Σαββατοκύριακο, το Μόναχο θα μπορούσε να κινηθεί ξανά προς το 1.000 τις επόμενες ημέρες.

“Έχουμε υψηλό δείκτη επίπτωσης. Στο Μόναχο υπάρχουν περίπου 700 με 1.000 νέα κρούσματα τη μέρα”, δήλωσε ανησυχητικά ο δήμαρχος του Μονάχου Dieter Reiter στην εκπομπή “Sonntags-Stammtisch” του BR.

Συνεπώς, η πρωτεύουσα του κρατιδίου της Βαυαρίας απειλείται από ένα lockdown, αν η κατάσταση συνεχίσει να επιδεινώνεται. Οι κάτοικοι του Μονάχου θα πρέπει να παρακολουθούν την εξέλιξη του δείκτη επίπτωσης προσεκτικότερα τις επόμενες ημέρες.

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.