Το διαφορετικό μοντέλο απορριμμάτων στη Νυρεμβέργη

Σε πολλούς δήμους, τα τέλη για τα απορρίμματα είναι δύσκολο να κατανοηθούν. Η μεγαλύτερη πόλη της Φραγκονίας λειτουργεί διαφορετικά – και αποτελεσματικά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι πολίτες της Νυρεμβέργης πληρώνουν τα λιγότερα για τη διάθεση των απορριμμάτων στη Γερμανία.

Οι διαφορές στις τιμές των δημοτικών τελών είναι τεράστιες και συχνά ούτε κατανοητές ούτε συγκρίσιμες για τους πολίτες. Αυτό είναι το αποτέλεσμα μελέτης του Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας (IW) της Κολωνίας, η οποία ανατέθηκε από την ένωση ιδιοκτητών ακινήτων “Haus & Grund”.

Ξεκάθαρος νικητής, με τα χαμηλότερα τέλη και το καλύτερο πακέτο υπηρεσιών, είναι η Νυρεμβέργη. Συνολικά, συγκρίθηκαν τα τέλη 125 μεγάλων και μεσαίων πόλεων σε ολόκληρη τη Γερμανία. Οι περισσότεροι βαυαρικοί δήμοι βρίσκονται στη μέση της κατάταξης όσον αφορά το κόστος.

Στη Νυρεμβέργη, το εβδομαδιαίο άδειασμα ενός τυπικού κάδου απορριμμάτων 60 λίτρων κοστίζει μόνο 140 ευρώ ετησίως. Οι πολίτες του Μονάχου ή του γειτονικού Fürth πρέπει να πληρώσουν σχεδόν τρεις φορές περισσότερο.

Στο Erlangen, ο ίδιος κάδος κοστίζει 349 ευρώ, αλλά αδειάζει μόνο κάθε 14 ημέρες. Και το γιατί κοστίζει 345 ευρώ το άδειασμα ενός κάδου κάθε 14 ημέρες στο Kempten, αλλά μόνο 220 ευρώ το χρόνο στο Ρέγκενσμπουργκ, δεν είναι επίσης ξεκάθαρο στους πολίτες.

Τι κάνει διαφορετικά η Νυρεμβέργη;

Οι εργαζόμενοι στη Νυρεμβέργη δεν πληρώνονται λιγότερο απ’ ό,τι αλλού, προκειμένου να είναι δυνατή η καταβολή ευνοϊκών ετήσιων τελών για τη διάθεση των απορριμμάτων στους πολίτες, διαβεβαιώνει ο Hans-Peter Kauppert, υποδιευθυντής της εταιρείας διαχείρισης απορριμμάτων της πόλης της Νυρεμβέργης (ASN):

“Φυσικά, πληρώνουμε τους εργαζόμενους σύμφωνα με τη συλλογική σύμβαση. Αυτό δεν κάνει καμία διαφορά”.

Τουλάχιστον η μεγαλύτερη πόλη της Φραγκονίας έχει ένα υλικοτεχνικό πλεονέκτημα. Η μονάδα απορριμμάτων βρίσκεται σε πολύ κεντρική τοποθεσία, σχεδόν στο κέντρο της πόλης, και επιτρέπει έτσι στα οχήματα να διανύουν μικρές αποστάσεις.

“Επιπλέον, έχουμε επίσης καθιερώσει μια λιτή διοίκηση”, λέει ο Hans-Peter Kauppert από την AWN, “και προσπαθούμε επίσης να είμαστε πολύ οικονομικοί και να διατηρούμε ένα ελάχιστο κόστος προσωπικού. Και νομίζω ότι τα καταφέρνουμε αρκετά καλά”.

Όσο το δυνατόν πιο απλά μοντέλα τιμολόγησης

Για να μπορέσει να καταστήσει συγκρίσιμες τις εντελώς διαφορετικές δομές τιμών στη Γερμανία, το IW της Κολωνίας υπολόγισε το κόστος για μια τετραμελή οικογένεια με σταθερή κατανάλωση απορριμμάτων.

Ένα πράγμα είναι σαφές για τη Vanessa Hünnemeyer, η οποία εργάστηκε για τη μελέτη: “Δεν έχει σημασία πόσα νοικοκυριά και σε ποια ακτίνα εξυπηρετούνται από τις εταιρείες διάθεσης απορριμμάτων. Εν ολίγοις, το αν και κατά πόσο οι εταιρείες διάθεσης απορριμμάτων και οι δήμοι ενεργούν οικονομικά είναι τελικά καθοριστικό για την τιμολόγηση”.

Η μόνη κριτική που ασκούν οι επιστήμονες στον κανονισμό της Νυρεμβέργης για το τέλος των απορριμμάτων είναι ότι θα μπορούσε να διατυπωθεί με πιο φιλικό προς τους πολίτες τρόπο.

Κατά τα άλλα, η Vanessa Hünnemeyer επαινεί το συγκριτικά απλό καταστατικό της μητρόπολης της Φραγκονίας: “Στη Νυρεμβέργη, πληρώνετε μια σταθερή τιμή ανά λίτρο όγκου δοχείου που παρέχεται.

Αν τοποθετήσετε μόνοι σας τον κάδο στην άκρη του δρόμου, το πάγιο αυτό ποσό μειώνεται και περιλαμβάνεται ήδη ένας βιολογικός κάδος “.

Σύμφωνα με τη μελέτη, τα περίπλοκα καταστατικά δεν είναι μόνο δύσκολο να κατανοηθούν από τους πολίτες, αλλά είναι επίσης πιθανό να προκαλέσουν υψηλότερο διοικητικό κόστος.

Τα τέλη είναι πολύπλοκα και μη συγκρίσιμα

Τα τέλη για την αποκομιδή των απορριμμάτων δεν ρυθμίζονται ομοιόμορφα στη Γερμανία. Για τους καταναλωτές, αυτό σημαίνει ότι τα καταστατικά των δημοτικών τελών δεν μπορούν να συγκριθούν όσον αφορά το κόστος, την τιμολόγηση και τις υπηρεσίες.

“Το εύρος που βρήκαμε κυμαίνεται από πολύ απλά έως πολύ σύνθετα μοντέλα τιμολόγησης”, λέει η Vanessa Hünnemeyer από το IW της Κολωνίας.

Αυτή η έλλειψη συγκρισιμότητας επικρίνεται επίσης από την ένωση ιδιοκτητών “Haus & Grund”. “Σε ορισμένες περιφέρειες ή δήμους, για κάθε υπηρεσία επιβάλλεται επιπλέον χρέωση.

Αλλού παίρνεις κάποια πράγματα ή μπορείς να διαλέξεις τι θέλεις”, παραπονιέται η Ulrike Kirchhoff, διευθύνουσα σύμβουλος του “Haus & Grund” στη Βαυαρία, “δεν μπορεί να αποφασίσει κανείς για τον εαυτό του αν είναι φτηνό ή ακριβό αυτό που πρέπει να πληρώσει στην περιοχή του”.

Ενιαίο πακέτο υπηρεσιών στη Βαυαρία;

Μόνο στη Βαυαρία, 71 περιφερειακές αρχές και 25 δήμοι οργανώνουν την τακτική αποκομιδή των απορριμμάτων μέσω των αντίστοιχων εταιρειών διαχείρισης απορριμμάτων ή ενώσεων απορριμμάτων. Το κόστος, η συχνότητα αδειάσματος των κάδων, οι παρεχόμενες υπηρεσίες και οι κάδοι ποικίλλουν εντελώς.

Η Ulrike Kirchhoff της Haus & Grund Bayern, ωστόσο, πιστεύει ότι είναι δυνατό ένα ενιαίο πακέτο υπηρεσιών για τα τέλη: “Αυτό σημαίνει ότι τρεις ή τέσσερις υπηρεσίες – δηλαδή τα απορρίμματα, τα οργανικά απόβλητα και το χαρτί συμπεριλαμβάνονται στα τέλη.

Και τα ογκώδη απορρίμματα τιμολογούνται ξεχωριστά – με την αποκομιδή ή με την απομάκρυνσή τους ή όπως αλλιώς το οργανώνει ο δήμος”.

Διότι οι χαμηλές αμοιβές από μόνες τους δεν ήταν ο καθοριστικός παράγοντας για την κορυφαία θέση της Νυρεμβέργης σε εθνική σύγκριση.

Η πρόσθετη υπηρεσία παίζει επίσης ρόλο, λέει ο Hans-Peter Kauppert από την AWN: “Στην περίπτωσή μας, η χρήση των κέντρων ανακύκλωσης ή η ετήσια αποκομιδή ογκωδών απορριμμάτων περιλαμβάνεται επίσης στο τέλος. Και από αυτή την άποψη, νομίζω ότι διαθέτουμε ήδη ένα καλό και πολύ ολοκληρωμένο πακέτο υπηρεσιών”.

Τα κίνητρα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε λιγότερα υπολειμματικά απορρίμματα

Και η μελέτη έδειξε ένα ακόμη πράγμα: Όσο καλύτερο είναι το σύστημα διαχωρισμού απορριμμάτων που προσφέρει ο δήμος, όσο περισσότεροι ατομικοί κάδοι ανακύκλωσης περιλαμβάνονται στο συνολικό πακέτο, τόσο λιγότερα υπολειμματικά απορρίμματα παράγονται. Αυτό μπορεί, φυσικά, να έχει θετική επίδραση στο μέγεθος των κάδων και, συνεπώς, τελικά και στο τέλος των απορριμμάτων.

Ειδικά αν τα δημοτικά τιμολόγια είναι ευέλικτα και καλούν τον καταναλωτή να εξοικονομήσει χρήματα, κατά κάποιο τρόπο, λέει η Ulrike Kirchhoff: “Αυτό μπορεί στη συνέχεια να ανταμείβεται από το μέγεθος του κάδου ή από τη συχνότητα συλλογής.

Φυσικά, είναι καλό αν μπορείτε να επιλέξετε τι θέλετε να κάνετε και να πληρώσετε λιγότερα τέλη επειδή είστε οικονομικοί με τα απορρίμματά σας. Αυτό αξίζει τον κόπο”.

Τα τέλη στη Γερμανία θα αυξηθούν

Ακόμη και χωρίς την πρόσφατη ακραία αύξηση των τιμών της ενέργειας, τα τέλη για τα απορρίμματα στη Γερμανία αυξήθηκαν απότομα τα τελευταία τρία χρόνια.

Κατά οκτώ τοις εκατό κατά μέσο όρο. Μόνο το ένα πέμπτο των πόλεων μπόρεσε να μειώσει τα τέλη – ενάντια στην τάση. Κυρίως λόγω των υψηλών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, οι περισσότερες εταιρείες διαχείρισης ή ενώσεις απορριμμάτων θα αναγκαστούν πιθανότατα να αυξήσουν τις τιμές σύντομα.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.