Το ελληνικό αλφάβητο και η μετάλλαξη Όμικρον

Την περασμένη εβδομάδα ένας ακόμα όρος μπήκε στις ζωές μας, επαναφέροντας τα σενάρια για lockdown, βυθίζοντας τις αγορές και ενισχύοντας την ανησυχία για την εξέλιξη της πανδημίας: μετάλλαξη Όμικρον .

Η παραλλαγή της Covid-19 που εμφανίστηκε στη Νότια Αφρική πήρε το όνομά της από το 15ο γράμμα του ελληνικού αλφαβήτου, σύμφωνα με το σύστημα που ανακοινώθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας τον Μάιο.

Οι ελληνικοί χαρακτήρες δεν υποκατέστησαν την περίπλοκη επιστημονική ορολογία, αλλά χρησιμοποιούνται «για να απλοποιήσουν την ορολογία στη δημόσια συζήτηση»

Με το νέο σύστημα η αποκαλούμενη «βρετανική μετάλλαξη» Β.1.1.7. ονομάζεται πλέον «Άλφα», η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη Β.1351 «Βήτα», η βραζιλιανική P.1 αποκαλείται «Γάμα» και η ινδική παραλλαγή B.1.617 «Δέλτα».

Υπάρχουν πλέον επτά «παραλλαγές ενδιαφέροντος» ή «παραλλαγές ανησυχίας» και η καθεμία έχει ένα ελληνικό γράμμα.

Ορισμένες άλλες παραλλαγές με ελληνικά γράμματα δεν φτάνουν σε αυτά τα επίπεδα ταξινόμησης και ο ΠΟΥ, αλλά παρόλα αυτά στην τελευταία μετάλλαξη ο ΠΟΥ επέλεξε να παραλείψει τα δύο γράμματα πριν από όμικρον… το νι (Nu, όπως το ονομάζουν) και το ξι (Xi).

Για το τελευταίο μάλιστα η New York Times γράφουν ότι ο ΠΟΥ αναγκάστηκε να το εξαιρέσει καθώς η λατινική γραφή γράμματος «Ξι» ταυτίζεται με το επίθετο του Κινέζου προέδρου Xi Jinping (Σι Ζινπίνγκ).

Μπορεί να προφέρεται διαφορετικά, ωστόσο στο σύστημα γραφής pinyin προφέρεται το Xi προφέρεται Σι…

Το pinyin είναι ένας τρόπος να αποδοθεί ο ήχος των κινέζικων χαρακτήρων (ιδεογραμμάτων) στη δυτική γραφή με βάση το λατινικό αλφάβητο.

Ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ, Tarik Jasarevic αρκέστηκε να πει ότι το “Xi” δεν χρησιμοποιήθηκε επειδή είναι ένα κοινό επίθετο και το «Nu» εξαιρέθηκε επειδή συγχέεται πολύ εύκολα με το «νέο».

Πρόσθεσε επίσης, ότι οι βέλτιστες πρακτικές του οργανισμού για την ονομασία ασθενειών προτείνουν την αποφυγή «προσβολής σε οποιαδήποτε πολιτιστική, κοινωνική, εθνική, περιφερειακή, επαγγελματική ή εθνοτική ομάδα».

Μερικές από τις πιο γνωστές παραλλαγές, όπως η Δέλτα, έφτασαν σε επίπεδο «ανησυχίας» όπως η Άλφα, η Βήτα και η Γάμα.

Άλλες που προέκυψαν, που ήταν παραλλαγές ενδιαφέροντος, ονομάστηκαν Λάμδα και Μι (Mou).

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Υποστήριξε το GRland.info

Βοήθησε την συντακτική μας ομάδα να προσφέρει έγκαιρα και έγκυρα ενημερωτικά άρθρα στην ελληνική γλώσσα. Γίνε συνδρομητής με 4,99 τον μήνα! Περισσότερα, ΕΔΩ

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.