Το πιστεύετε; Το καλοκαίρι του 23 έχει ήδη συμβεί στη Γερμανία

Newsroom

Updated on:

Καιρός: Το χαλάζι κάνει λευκό το Μόναχο!

Γερμανία – Το καλοκαίρι του 2023 θα μείνει στην ιστορία ως ένα καλοκαίρι των ακραίων φαινομένων – καταρρακτώδεις βροχές, καταιγίδες που βροντούν και καυτή ζέστη. Ένα καλοκαίρι που πολλοί δεν έχουν ξαναζήσει ποτέ στο παρελθόν. Ένα καλοκαίρι που μπορεί να γίνει τρομακτικό. Επειδή οι ακραίες καιρικές μεταβολές αποδίδονται στην κλιματική αλλαγή. Αλλά έχει ήδη υπάρξει ένα καλοκαίρι ακραίων φαινομένων στη Γερμανία: πριν από 50 χρόνια…

Λοιπόν;

Θυμόμαστε: το 1972 και το 1973 ήταν δραματικά χρόνια. Και τότε, επίσης, υπήρχε ενεργειακή κρίση επειδή το πετρέλαιο είχε εξαντληθεί στην Ευρώπη, Παλαιστίνιοι τρομοκράτες προκάλεσαν λουτρό αίματος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου, ο δεξιός δικτάτορας Αουγκούστο Πινοσέτ κατέλαβε την εξουσία στη Χιλή και το Ισραήλ δέχθηκε επίθεση από τους Άραβες γείτονές του στο Γιομ Κιπούρ, την ύψιστη εβραϊκή γιορτή.

Αυτό που μάλλον δεν θυμόμαστε: το 1973 το καλοκαίρι τρελάθηκε! Και το 1972 σημειώθηκαν επίσης ακραία καιρικά φαινόμενα. Οι εικόνες είναι εκπληκτικά παρόμοιες με αυτές του 2023!

Υπήρξαν ακραίες τοπικές πλημμύρες, ισχυρές βροχές και καταιγίδες χάλασαν τις διακοπές και τη διάθεση των ανθρώπων και το 1973.

Ο εμπειρογνώμονας καιρού Karsten Brandt: “Το καλοκαίρι του 1973 είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον επειδή προσέφερε μεγάλες αντιθέσεις.

Οι αντιθέσεις ήταν κάτι το ιδιαίτερο τότε: έναρξη με μπούμερανγκ τον Ιούνιο (εν μέρει παγετός στο έδαφος), διπλάσια βροχή από ό,τι συνήθως καθ’ όλη τη διάρκεια του μήνα.

Σε δύο ημέρες, η Γερμανία έλαβε ακόμη και 20 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο (έντονη βροχόπτωση).

Ο Ιούλιος ήταν επίσης ασυνήθιστα δροσερός κατά τόπους. Μόνο στη νότια Γερμανία σημειώθηκαν συνολικά 15 ημέρες καταιγίδων τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.

Τον Αύγουστο, στη συνέχεια, σημειώθηκε στροφή 180 μοιρών. 290 ώρες ηλιοφάνειας, καμία βροχή.

Συγκριτικά: Τον Ιούλιο του 2023 υπήρχαν κατά μέσο όρο 230 ώρες ηλιοφάνειας.

Το ακραίο καλοκαίρι του 2023 δεν είναι επομένως το πρώτο του είδους του.

Ο μετεωρολόγος Μπραντ συμβουλεύει, λοιπόν, να αντιμετωπίζουμε τις ακραίες καιρικές διακυμάνσεις με μεγαλύτερη ψυχραιμία:

“Πάντα υπήρχαν πλημμύρες από αιφνίδια κύματα.  Ο αριθμός των ημερών καταιγίδων δεν έχει αυξηθεί τα τελευταία 500 χρόνια.

Το ίδιο ισχύει και για τη συχνότητα των καταιγίδων. Δεν πρέπει να κάνουμε τεράστιο θέμα κάθε καταιγίδα.

Το γεγονός ότι σήμερα υπάρχουν περισσότερες πλημμύρες μετά από έντονες βροχοπτώσεις οφείλεται επίσης, για παράδειγμα, στο γεγονός ότι σήμερα σφραγίζεται περισσότερη γη απ’ ό,τι στο παρελθόν.

Η κλιματική αλλαγή αποτελεί αναμφίβολα μια μεγάλη πρόκληση, αλλά έχουμε ακόμη μπροστά μας ένα μέλλον που αξίζει να ζήσουμε”.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης