To μεγάλo ερώτημα για τον Covid: Μεταδίδουν οι εμβολιασμένοι τον ιό;

Ο αυξανόμενος αριθμός εγκεκριμένων εμβολίων κατά του κορωνοϊού δίνει ελπίδες πως η πανδημία θα σταματήσει. Ωστόσο, ένα σημαντικό ερώτημα δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί.

Η πανδημία του κορωνοϊού συνεχίζεται. Με τους εμβολιασμούς που έχουν ήδη ξεκινήσει, αναμένεται η καταπολέμηση του ιού. Και υπάρχουν επίσης καλά νέα. Πιο πρόσφατα, η Moderna, μια δεύτερη φαρμακευτική εταιρεία στην ΕΕ, έλαβε έγκριση για το εμβόλιό της.

Και στο μέλλον, περισσότερα άτομα θα μπορούν να εμβολιαστούν με εμβόλιο της Biontech / Pfizer.

Τα κεφάλαια υπόσχονται έως και 95 τοις εκατό προστατευτικό αποτέλεσμα κατά του Sars-CoV-2. Μελέτες έχουν δείξει ότι μπορούν να αποφευχθούν σοβαρές εξελίξεις της νόσου COVID-19.

Ένα ερώτημα που δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί πλήρως όμως είναι:

Μπορούν τα εμβολιασμένα άτομα να μολύνουν άλλους ανθρώπους; Είναι πιθανό τα εμβολιασμένα άτομα να μεταφέρουν τον ιό στις βλεννογόνους του στόματος και της μύτης τους και να τον μεταδώσουν πριν καταστραφεί από το ανοσοποιητικό σύστημα που ενεργοποιείται από τον εμβολιασμό;

Υπάρχουν ήδη αρχικές μελέτες σχετικά με αυτό. Ωστόσο, οι δοκιμές σε πιθήκους δείχνουν ότι ο εμβολιασμός δεν μπορεί να αποτρέψει τη μολυσματικότητα. “Δεν υπάρχει καλή ένδειξη από πειράματα σε ζώα ότι μπορούμε πραγματικά να επιτύχουμε ανοσία“, δήλωσε ο Klaus Cichutek,

Πρόεδρος του Ινστιτούτου Paul Ehrlich, το οποίο είναι υπεύθυνο για την παρακολούθηση μελετών σχετικά με τα εμβόλια στη Γερμανία. Ανοσία σημαίνει ότι η μετάδοση ιών είναι αδύνατη.

Ο Cichutek αναφέρεται σε μελέτες για το εμβόλιο AZD1222 από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και την Astra-Zeneca. Το φάρμακο είχε χορηγηθεί σε πιθήκους. Όπως γράφουν οι επιστήμονες στο Nature, η βλάβη στους πνεύμονες των ζώων μπορούσε να προληφθεί εντελώς.

Ωστόσο, ο κορωνοϊός εκπνεύστηκε από τους πιθήκους μέσω της μύτης. Στη μύτη των εμβολιασμένων ζώων βρέθηκαν τόσα παθογόνα όσα και στων μη εμβολιασμένων ζώων.

Οι ερευνητές έγραψαν επίσης ότι είναι πιθανό να μην εμποδιστεί η μετάδοση του Sars-CoV-2. Ο γιατρός Thomas Assmann κάνει μία παρόμοια εκτίμηση. “Δυστυχώς, δεν υπάρχει εκατό τοις εκατό ασφάλεια εδώ. Δεν έχουμε αρκετή εμπειρία πάνω σε αυτό. Θεωρητικά, θα μπορούσατε να είστε φορέας, ακόμα κι αν έχετε εμβολιαστεί και δεν αρρωσταίνετε οι ίδιοι“, δήλωσε στην εφημερίδα Bild.

Σύμφωνα με το Robert Koch Institut, δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί εάν άτομα που έχουν εμβολιαστεί μπορούν να μεταδώσουν τον κορωνοϊό. Η νέα μετάλλαξη του ιού προκαλεί επίσης μεγάλη ανησυχία.

Στήριξε την προσπάθεια μας, μπορείς!

Εσύ, το ελληνικό κοινό της Ομογένειας, είσαι η δύναμή μας. Αρκεί ένα μονάχα κλικ για να στηρίξεις την προσπάθεια μας. Γίνε μέλος στην σελίδα μας στο Facebook, κάνε Like και ενημερώσου.

Μείνε συντονισμένος σε εμάς για έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο GRland.info.

 

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.