To τέταρτο κύμα κορωνοϊού πλήττει σφοδρά τη Γερμανία

Όποιος ταξιδεύει στη Γερμανία για τα Χριστούγεννα πρέπει να επιλέξει πολύ προσεκτικά τους προορισμούς του.

Οι φημισμένες χριστουγεννιάτικες αγορές σε πολλές περιοχές έχουν ακυρωθεί.

Η Βαυαρία, η Βάδη-Βυρτεμβέργη, η Σαξονία, το Βρανδεμβούργο και η Θουριγγία τις έχουν ακυρώσει ήδη.

Το τέταρτο κύμα της πανδημίας είναι εδώ και πλήττει σφοδρά τη Γερμανία.

Ο δείκτης θετικότητας επτά ημερών κινείται σε επίπεδα ρεκόρ. Οι ΗΠΑ προειδοποιούν για τα ταξίδια στη Γερμανία.

To νέο κύμα ουσιαστικά «φούντωσε» μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Πρώτη προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης συνασπισμού Σοσιαδημοκρατών-Φιλελευθέρων-Πρασίνων είναι η άμεση διαχείριση της πανδημίας.

Αυστηρότερα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας

Στις 25 Νοεμβρίου έληξε τυπικά η νομική βάση για την αντιμετώπιση της πανδημίας που είχε θέσει η γερμανική βουλή τον Μάρτιο του 2020.

Σύμφωνα με τη διάδοχη νομική βάση, θα είναι πιο δύσκολο να επιβληθεί λοκντάουν εθνικής εμβέλειας από δω και πέρα στη Γερμανία, δεδομένου ότι δίνεται στα κρατίδια μεγαλύτερο περιθώριο ευελιξίας να αποφασίζουν αυτόνομα για την λήψη περιοριστικών μέτρων.

Eπίσης ορισμένα μέτρα που είχαν επιβληθεί στην αρχή της πανδημίας πλέον θεωρούνται ακατάλληλα για λόγους συνταγματικότητας -όπως η γενική απαγόρευση κυκλοφορίας ή το κλείσιμο καταστημάτων σε όλη τη χώρα.

Η επιβολή σε ομοσπονδιακό επίπεδο μέτρων, όπως η τήρηση αποστάσεων, η υποχρεωτική χρήση μάσκα ή η επιβολή ανώτατου ορίου θεατών σε πολιτιστικές εκδηλώσεις εξακολουθεί ωστόσο να είναι εφικτή.

Η γερμανική βουλή αποφάσισε ακόμη ότι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να μπορούν να συνεχίσουν την τηλεργασία όσο το δυνατόν περισσότερο.

Σε νοσοκομεία, γηροκομεία και κέντρα αποκατάστασης απαιτείται υποχρεωτικό αρνητικό τεστ για εργαζομένους και επισκέπτες.

Επίσης στα μέσα μαζικής μεταφοράς επιτρέπεται πλέον η είσοδος μόνο σε εμβολιασμένους, όσους έχουν αναρρώσει και όσους διαθέτουν αρνητικό ράπιντ τεστ 24 ωρών ή PCR 48 ωρών.

Η κατάσταση πάντως αναμένεται να επαναξιολογηθεί από τη γερμανική κυβέρνηση στις 9 Ιανουαρίου.

Την ίδια ώρα, ορισμένα κρατίδια, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων που διαθέτουν και βάσει της αξιολόγησης της επιδημιολογικής κατάστασης, έχουν προχωρήσει ήδη στην επιβολή αυστηρότερων μέτρων, όπως τοπικά λοκντάουν (Βαυαρία).

Αυξάνεται η πίεση στους μη εμβολιασμένους

Η ελπίδα πάντως να μπει η Γερμανία στον χειμώνα με χαμηλό αριθμό κρουσμάτων έχει ήδη εξανεμιστεί.

Ο αριθμός των εμβολιασμένων στο τελος του χρόνου δεν είναι αυτός που ήλπιζε η απερχόμενη γερμανική κυβέρνηση.

Το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων είναι 70%, το οποίο δεν κρίνεται επαρκές για την επίτευξη της λεγόμενης «ανοσίας αγέλης».

Η άκρως μεταδοτική μετάλλαξη δέλτα καλπάζει, ενώ η προστασία που παρέχουν τα εμβόλια φαίνεται να μειώνεται μετά από μερικούς μήνες.

Ανησυχία επίσης προκαλεί και το γεγονός ότι και οι πλήρως εμβολιασμένοι δεν αποκλείεται να προσβληθούν από τον κορωνοϊό ή να τον μεταδώσουν.

Πηγή: Δήμητρα Κυρανούδη | DW

Υποστήριξε το GRland.info

Βοήθησε την συντακτική μας ομάδα να προσφέρει έγκαιρα και έγκυρα ενημερωτικά άρθρα στην ελληνική γλώσσα. Γίνε συνδρομητής με 4,99 τον μήνα! Περισσότερα, ΕΔΩ

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.