TU: Καινοτομία για φοιτητές σε πανεπιστήμιο του Μονάχου

ΗΠΑ, κλινική, Εμβόλιο

Πόσα μιτοχόνδρια έχει ένα κύτταρο; Ποια είναι τα συστατικά του κυτταροσκελετού; Και πώς λειτουργεί πάλι η μέθοδος CRISPR-Cas;

Περίπου 20 μαθητές μελετούν αυτά τα ερωτήματα στην αίθουσα διαλέξεων Emil Erlenmeyer στο κτίριο χημείας της πανεπιστημιούπολης TUM στο Garching.

Γερμανία: Προετοιμασίες για άλλο ένα φθινόπωρο πανδημίας

Στόχος τους: να συγκεντρώσουν την καλύτερη δυνατή βαθμολογία στο τελικό κουίζ του προγράμματος “Go Biochem” – και, φυσικά, να βεβαιωθούν ότι οι σπουδές βιοχημείας είναι κατάλληλες γι’ αυτούς. Γιατί αυτό ακριβώς επιδιώκει το πρόγραμμα προσανατολισμού “Go Biochem”.

Από τον Οκτώβριο του 2021 έχουν βυθιστεί στις σπουδές βιοχημείας τις Παρασκευές: στην αίθουσα διαλέξεων και στο εργαστήριο.

Η βιοχημεία μελετά την οργάνωση των κυττάρων και των οργανισμών σε μοριακό επίπεδο. Πρόκειται για ένα ευρύ πρόγραμμα σπουδών που περιλαμβάνει πολλή βασική έρευνα.

Ο αριθμός των φοιτητών αυξάνεται εδώ και μερικά χρόνια. Οι διοργανωτές του “Go Biochem” έλαβαν επίσης πέρυσι περισσότερες αιτήσεις από ποτέ.

Υψηλό ποσοστό γυναικών στο TU του Μονάχου

Εξακολουθεί να επικρατεί η αντίληψη ότι λίγες γυναίκες επιλέγουν να σπουδάσουν φυσικές επιστήμες, παρόλο που παίρνουν καλούς βαθμούς στο σχολείο σε μαθήματα όπως η βιολογία, η χημεία, τα μαθηματικά ή η φυσική.

Στο “Go Biochem”, ωστόσο, υπάρχει ένας εντυπωσιακά μεγάλος αριθμός φοιτητριών. Η ομάδα περιλαμβάνει επίσης περισσότερες γυναίκες από άνδρες. “Για μένα προσωπικά, είναι σημαντικό να ενθαρρύνουμε ιδιαίτερα τα νεαρά κορίτσια να σπουδάσουν”, λέει η Anne Neubig.

Εξοικείωση με την πανεπιστημιούπολη στο Μόναχο

Οι φοιτητές των ανώτερων εξαμήνων όχι μόνο δίνουν συμβουλές για την υποβολή αιτήσεων και μιλούν για ιδιαίτερα δύσκολες εξετάσεις, αλλά και μιλούν συγκεκριμένα για τις προοπτικές σταδιοδρομίας.

Όσοι ξεκινούν ένα πτυχίο βιοχημείας είναι πολύ πιθανό να συνεχίσουν να κάνουν μεταπτυχιακό ή διδακτορικό. Στη συνέχεια, ορισμένοι παραμένουν στην έδρα ή ασχολούνται με τη φαρμακευτική βιομηχανία.

Σχεδόν καμία αποχώρηση

Το πρόγραμμα προσανατολισμού στις σπουδές φαίνεται να αποδίδει: Η Βιοχημεία έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά αποχώρησης φοιτητών στο TUM.

Αυτοί που κάθονται δίπλα-δίπλα στην πρώτη διάλεξη του πτυχιακού προγράμματος σπουδών πιθανότατα θα ξανασυναντηθούν στις εργαστηριακές ασκήσεις ή στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών.

Ωστόσο, το πρόγραμμα “Go Biochem” απαιτεί μεγάλες αντοχές: οι διαλέξεις περιλαμβάνουν πολλές τεχνικές εισηγήσεις και επιτρέπονται μόνο τρεις ημέρες απουσίας.

Σε αντάλλαγμα, οι σπουδαστές αποκτούν μια ρεαλιστική εικόνα του προγράμματος σπουδών και βρίσκονται ταυτόχρονα στην πανεπιστημιούπολη. Με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να αισθάνονται λιγότερο χαμένοι όταν ξεκινήσουν τις σπουδές τους τον Οκτώβριο και έχουν ήδη βρει συμφοιτητές.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης