“Τυφώνας”: Η ελληνική πυροσβεστική πατέντα που εντυπωσιάζει!

Πίσω στο 2016, ο κ. Γιάννης Κρεκούκης βρισκόταν σε ένα συνέδριο δασοπροστασίας και πυρόσβεσης στο Παρίσι και παρουσίαζει για τον «Τυφώνα» του για πρώτη φορά στο εξωτερικό.

Πάνω από 300 εκπρόσωποι από χώρες όλου του κόσμου έβλεπαν ένα όχημα που θα μπορούσε να αυξήσει την αποτελεσματικότητα της πυροσβεστικής αντίδρασης σε ένα πύρινο μέτωπο στο απόλυτο.

«Τα οχήματα της πυροσβεστικής έχουν ένα 30 με 40% αποτελεσματικότητα. Ο Τυφώνας έχει 100%» λέει με σιγουριά ο κ. Κρεκούκης στο menshouse.gr. Είναι μια σιγουριά που την απέκτησε από αυτά που έχει δει σε αυτή την πενταετία να κάνει το σύστημα του.

Σε ηλικία 63 ετών και με 3 δεκαετίες εμπειρίας στο πυροσβεστικό σώμα και την πυρόσβεση, ο κ. Κρεκούκης είχε όλες τις γνώσεις για να ξέρει ποια προβλήματα αντιμετωπίζει ένας πυροσβέστης όταν στέκεται απέναντι από τη φωτιά και τι απαιτείται για να την εμποδίσει από το να αναπτυχθεί ανεξέλεγκτα.

«Η φωτιά μιλάει, αφήνει σημάδια πίσω της. Με εμπειρία και γνώση μπορείς να καταλάβεις γρήγορα με ποιο τρόπο θα νικήσεις αυτό που έχεις απέναντι σου» υπερθεματίζει.

Το 2016 ο Τυφώνας του ήταν απλά μια παρουσίαση, το θεωρητικό αποτέλεσμα μιας έρευνας. Εντυπωσίασε τους Αυστραλούς, εντυπωσίασε Γάλλους, Αμερικάνους, Ινδούς και Καναδούς. Ο κ. Κρεκούκης όμως είναι ένας άνθρωπος μόνο. Μπορούσε να τους δείξει τον τρόπο, δε μπορούσε να κατασκευάσει μόνος του 50 Τυφώνες που του παρήγγειλαν Γάλλοι και Αυστραλοί, οι οποίοι έριζαν για το ποιος θα έχει δικαίωμα πρώτος σε αυτό το εξελιγμένο όχημα.

Από το 2016 πέρασαν 5 χρόνια και ο κ. Κρεκούκης έχει βρεθεί σε αρκετά μέτωπα με τον Τυφώνα του. Στις φωτιές που ξεκίνησαν πριν 10 ημέρες στη Βαρυμπόμπη και τους Θρακομακεδόνες, βρέθηκε με τον Τυφώνα και αν δεν υπήρχε η εθελοντική ομάδα Προτέκτα Ιλίου, δε θα είχε μπορέσει να προσφέρει τις τόσο πολύτιμες υπηρεσίες, μιας και όπως μας καταγγέλει «οι δυνάμεις της πυροσβεστικής δε μου επέτρεπαν».

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από @typhoon_fire_fighting_system

Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που είχε να αντιμετωπίσει μια αναίτια και ύποπτη αντίσταση. Το ίδιο του συνέβη πίσω στο 2019 όταν είχε πάει σε γραφεία γνωστής πετρελαϊκής, λίγο καιρό πριν γίνει ένα δυστύχημα, ώστε να τους δείξει πως μπορεί να τους προστατεύσει σε επίπεδο πρόληψης για μια φωτιά. Κι εκεί παρατήρησε συμπεριφορές που δεν έβγαζαν νόημα.

«Για να ξέρετε, στην πυρόσβεση για κάθε 100 λίτρα νερού, μόνο τα 30 λίτρα χρησιμεύουν για να σβήσει η φωτιά. Τα υπόλοιπα πέφτουν στο έδαφος και στην ουσία χάνονται» αναφέρει και εξηγεί ότι ο Τυφώνας ρίχνει άμεσα το θερμικό φορτίο σε ένα πύρινο μέτωπο και δημιουργεί καλύτερες συνθήκες για την επέμβαση της πυροσβεστικής.

Το μεγάλο πλεονέκτημα είναι πως με την τεράστια μάνικα που διαθέτει και με την ταχύτητα που ξεπερνά τα 600 χλμ./ώρα, επιτρέπει στους πυροσβέστες να αντιμετωπίσουν μια φωτιά από απόσταση ασφαλείας μέχρι να την ελέγξουν. Στη σελίδα του στο Instagram μπορεί να δει κανείς ότι χειρίζεται με τηλεχειριστήριο τον Τυφώνα και η ένταση κι η απόσταση που καλύπτουν οι ρίψεις νερού, μπορούν να αντισταθμίσουν οποιαδήποτε τακτική έλλειψη.

Ο κ. Κρεκούκης βρέθηκε και στο μέτωπο της Ανατολικής Αττικής και στη Μεσσηνία και στην Εύβοια, στο χωριό Ελληνικά.

«Αυτά που είδα εκεί ήταν ένα έγκλημα. Έστειλαν 850 αστυνομικούς και 500 πυροσβέστες. Άφησαν τις περιοχές να καούν. Έστελναν 5-6 πυροσβεστικά οχήματα για να τα δείξουν οι κάμερες να επιχειρούν και μετά σταματούσαν και καθόντουσαν. Στη Βαρυμπόμπη υπήρχε άπνοια, δε μπορεί να εξηγηθεί η έκταση της φωτιάς» περιγράφει εμφανώς θυμωμένος και για την καταστροφή, αλλά και για την επί της ουσίας επίθεση που δέχεται.

«Θέλουν να με εξαφανίσουν. Αυτά που σου λέω, θέλω να τα γράψεις. Στα λέω με το όνομα μου, δεν κρύβομαι. Είμαι 63 ετών και αν αύριο κλείσω τα μάτια μου, θα φύγω χαρούμενος. Το θέμα είναι εσείς η νέα γενιά να μπορείτε να είστε χαρούμενοι όταν φτάσετε στην ηλικία μου» λέει με εκνευρισμό.

Το τι συνέβη στη Βαρυμπόμπη, τη Γορτυνία και την Εύβοια μπορούν να το ξέρουν μόνον όσοι το έζησαν από κοντά. Αυτό που μπορούμε να πούμε με σιγουριά και με τις ελάχιστες γνώσεις που προσφέρει η κουβέντα με τον κ. Κρεκούκη είναι πως ο Τυφώνας του, αν μπορούσε να υπάρξει σε μεγαλύτερους αριθμούς, θα μπορούσε να έχει σώσει δεκάδες χιλιάδες από τα στρέμματα που κάηκαν, για να μην πούμε εκατοντάδες.

Είναι τουλάχιστον σοκαριστικό να βλέπεις ένα τέτοιο όχημα να κερδίζει τον σεβασμό των ξένων πυροσβεστών, αλλά τη χλεύη της ελληνικής πλευράς και να απαιτείται εθελοντική δράση για να προσεγγίσει τις φωτιές και να συμβάλλει με τρομερή αποτελεσματικότητα στα πύρινα μέτωπα…

Πηγή: menshouse.gr

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.