UniCredit – Commerzbank: Στον πάγο η ενοποίηση δυνάμεων στη Γερμανία

Πριν ακόμα ξεκινήσουν οι συνομιλίες ανάμεσα στην ιταλική UniCredit κα τη γερμανική Commerzbank για το ενδεχόμενο μιας μεταξύ τους συγχώνευσης, τα σχέδια ματαιώθηκαν.

Η εισβολή που ενορχήστρωσε η Μόσχα στην Ουκρανία έθεσε νέες προτεραιότητες για τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Σήμερα, οι διοικήσεις των τραπεζών αξιολογούν το μέγεθος της έκθεσής τους στη ρωσική οικονομία ύστερα από τις κυρώσεις της Δύσης και διαχειρίζονται την αβεβαιότητα που τροφοδοτείται από την ενεργειακή ανασφάλεια στην Ε.Ε λόγω των τεταμένων σχέσεων με το Κρεμλίνο.

Γερμανία: Για 9 ευρώ μηνιαίως απεριόριστες διαδρομές με όλα τα ΜΜΜ

Από τα τέλη Φεβρουαρίου, όταν η Μόσχα κήρυξε πόλεμο στην Ουκρανία, οι μετοχές των UniCredit και Commerzbank έχουν καταγράψει απώλειες άνω του 30% και 26%, αντίστοιχα.

Αμερικανικές εταιρείες έχουν ρευστοποιήσει επενδύσεις σε ευρωπαϊκές τράπεζες. Ειδικότερα, η Capital Group περιόρισε αρκετά το μερίδιο της στο μετοχικό κεφάλαιο των Deutsche Bank, Commerzbank και Barclays. Στην περίπτωση της UniCredit, η Capital Group μείωσε το μερίδιο της από το 6,8% στο 4%.

Οπότε οι συζητήσεις για μια συγχώνευση ανάμεσα στη Unicredit και την Commerzbank πάγωσαν εκ των πραγμάτων προς τη δυσάρεστη έκπληξη των διοικήσεων τους αλλά και των εποπτικών αρχών στην Ευρώπη που ενθαρρύνουν τη σύναψη διασυνοριακών συμφωνιών.

Πηγές των Financial Times αποκάλυψαν πως ο διευθύνων σύμβουλος της UniCredit, Αντρέα Ορσέλ στόχευε στην έναρξη ανεπίσημων συνομιλιών για το ενδεχόμενο μιας συγχώνευσης ανάμεσα στην θυγατρική της HypoVereinsbank και την Commerzbank.

Αλλά τα σχέδια του Ορσέλ να συναντήσει τον επικεφαλής της Commerzbank, Μάνφρεντ Νοφ, πάγωσαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Το ιστορικό της ιδέας για συγχώνευση UniCredit – Commerzbank

Δεν είναι η πρώτη φορά που έχει εξερευνηθεί η ιδέα μιας συγχώνευσης μεταξύ των δυο τραπεζών, καθώς αλληλοσυμπληρώνονται στη γερμανική τραπεζική αγορά.

Η HypoVereinsbank, την οποία απέκτησε το 2005 η UniCredit, έχει ισχυρή παρουσία στην ευρύτερη περιοχή της Βαυαρίας και του Αμβούργου, ενώ η Commerzbank είναι απλωμένη στο υπόλοιπο της χώρας.

Η ενοποίηση των δυο τραπεζών θα οδηγούσε στον δεύτερο μεγαλύτερο όμιλο της χώρας, με ενεργητικό 785 εκατ. ευρώ, 1.000 υποκαταστήματα και 48.000 εργαζομένους.

Το ενδεχόμενο μιας συγχώνευσης είχε συζητηθεί το 2017 για πρώτη φορά. Η UniCredit επανήλθε προ τριετίας όσο η Commerzbank συζητούσε μια συγχώνευση με την Deutsche Bank.

Τελικά, όμως, δεν ευοδώθηκε μια συμφωνία ανάμεσα στην Deutsche Bank και την Commerzbank λόγω των επιφυλάξεων των μετόχων και των αντιδράσεων από τους εργαζομένους.

Ας μην λησμονείται πως το γερμανικό κράτος είναι μέτοχος της Commerzbank από το 2008, όταν είχε διοχετεύσει 23 δισ ευρώ για τη στήριξή της εν μέσω της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Μετά από μια μακρά πορεία με υποτονικές επιδόσεις, τα ηνία της Commerzbank ανέλαβε ο Μάνφρεντ Κοφ πέρσι τον Ιανουάριο και κατάφερε να υπερδιπλασιάσει τα κέρδη της στα 298 εκατ. ευρώ μέσα στο α’ τρίμηνο του 2022.

Ο ίδιος είχε δηλώσει θα ήταν καλό να αποδεσμευτεί η τράπεζα από το μερίδιο που διατηρεί το γερμανικό κράτος στο μετοχικό της κεφάλαιο.

Οπότε μια τέτοια εξέλιξη θα άνοιγε το δρόμο σε μια σειρά συμφωνιών στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο, επισημαίνουν αναλυτές της αγοράς.

Σήμερα, όμως, οι συνθήκες δεν είναι κατάλληλες, με την έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία να παραμένει εξαιρετικά αβέβαιη.

Πηγή: THE POWER GAME

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.