Βάδη-Βυρτεμβέργη: Ένα στα πέντε παιδιά στα όρια της φτώχειας

Στη Βάδη-Βυρτεμβέργη σχεδόν ένα στα πέντε παιδιά βρίσκεται στα όρια της φτώχειας, στη Στουτγάρδη ένα στα τέσσερα.

Η πανδημία του κορωνοϊού θα μπορούσε να επιδεινώσει τις ανισότητες στον τομέα της εκπαίδευσης, σύμφωνα με την έκθεση του Υπουργείου Κοινωνικών Υποθέσεων.

Στη Βάδη-Βυρτεμβέργη, τα άτομα κάτω των 18 ετών είναι πιο εκτεθειμένα από τον συνολικό πληθυσμό: 19 τοις εκατό από αυτά βρίσκεται στα όρια της φτώχειας.

Αυτό προκύπτει από την έκθεση σχετικά με τις ευκαιρίες συμμετοχής παιδιών και εφήβων, την οποία παρουσίασε το Σάββατο ο Υπουργός Υγείας και Ενσωμάτωσης Manfred Lucha.

Προσδιορίσιμοι παράγοντες για τον υψηλό κίνδυνο

Τα παιδιά των μακροχρόνια ανέργων γονέων (77%) και των μονογονεϊκών οικογενειών (41%) έχουν ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο.

Σχεδόν το ένα τρίτο των παιδιών σε μεγάλα νοικοκυριά (32%) και τα παιδιά με μεταναστευτικό υπόβαθρο (30%) θεωρείται επίσης ότι κινδυνεύουν.

Περίπου το 14% των νοικοκυριών με παιδιά που βρίσκονται στα όρια της φτώχειας δήλωσαν ότι δεν μπόρεσαν να θερμάνουν τα σπίτια τους επαρκώς.

Σε περισσότερο από το ένα τρίτο των περιπτώσεων, τα φθαρμένα έπιπλα δεν μπορούν να αντικατασταθούν.

Πολύ λίγα χρήματα για δραστηριότητες αναψυχής

Όσον αφορά την κοινωνική ένταξη και συμμετοχή των νέων, η έκθεση αναφέρει ότι το 16% των νέων δηλώνουν ότι έχουν πολύ λίγα χρήματα για να επωφεληθούν από τις δραστηριότητες αναψυχής που θέλουν.

Πολλοί νέοι δεν γνωρίζουν δωρεάν τοπικές προσφορές.

Στον τομέα της υγείας, η έκθεση σημείωσε ότι κατά τις εξετάσεις εγγραφής στο σχολείο το 2019, πάνω από το ένα τέταρτο (27%) των 5χρονων παιδιών στη Βάδη-Βυρτεμβέργη είχαν ανεπαρκείς κινητικές δεξιότητες.

Περιφερειακές διαφορές

Σύμφωνα με το υπουργείο, υπάρχουν σημαντικές περιφερειακές διαφορές μεταξύ παιδιών και νέων στο κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης.

Το ποσοστό είναι υψηλότερο στην πρωτεύουσα του κρατιδίου: Στη Στουτγάρδη είναι 23,7%. Το χαμηλότερο εντοπίζεται στην περιοχή Schwarzwald-Baar-Heuberg (19,9%).

Σε μια εθνική σύγκριση, το ποσοστό της Βάδης-Βυρτεμβέργης για άτομα κάτω των 18 ετών είναι ελαφρώς χαμηλότερο από τον εθνικό μέσο όρο (20,5%).

Το ποσοστό είναι υψηλότερο στη Βρέμη (31,5%) και το χαμηλότερο στη Σαξονία (15%).

Η πανδημία θα μπορούσε να επιδεινώσει την ανισότητα

Η έκθεση προειδοποιεί επίσης για πιθανές μακροπρόθεσμες αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας στις ευκαιρίες συμμετοχής παιδιών και νέων.

Οι εκπαιδευτικές ανισότητες θα μπορούσαν να επιδεινωθούν. Τα παιδιά και οι έφηβοι θα μπορούσαν να υποφέρουν περισσότερο από ψυχικές ασθένειες.

Προκειμένου τα παιδιά να μεγαλώσουν καλά, εκτός από την οικονομική βοήθεια, είναι απαραίτητη μια δημόσια υποδομή, “η οποία επιτρέπει σε όλα τα παιδιά να συμμετέχουν ισότιμα”, δήλωσε ο υπουργός Lucha.

Προκειμένου να αποφευχθεί ο στιγματισμός και να περιοριστούν οι συνέπειες της φτώχειας, οι ειδικευμένοι εργαζόμενοι σε κέντρα παιδικής μέριμνας και σχολεία πρέπει να είναι ευαισθητοποιημένοι.

Σύμφωνα με την έκθεση, τα τρέχοντα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν επίσης ότι οι περιορισμοί κατά τη διάρκεια της πανδημίας ενέχουν κίνδυνο για την υγεία των παιδιών.

Σύμφωνα με την έκθεση, τα δημοτικά δίκτυα πρόληψης αποτελούν σημαντικό μέσο για την καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας. Στόχος τους είναι να αποτρέψουν τον κίνδυνο στην παιδική ηλικία να έχει αρνητικό αντίκτυπο καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους.

Ως εκ τούτου, το κρατίδιο παρέχει ένα τρέχον πρόγραμμα χρηματοδότησης 600.000 ευρώ για τη στήριξη της δημιουργίας και επέκτασης τέτοιων δικτύων.

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Βάδη-Βυρτεμβέργη τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.

Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Πώς θα ακολουθήσεις το GRland.info στο Facebook; Πάτησε ΕΔΩ

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.