Βάδη-Βυρτεμβέργη: Λιανική και γαστρονομία σε κρίση

Βραχυπρόθεσμα, 100.000 θέσεις εργασίας στον τομέα λιανικής στο κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης βρίσκονται στο χείλος, προειδοποιεί η εμπορική ένωση. Και η γαστρονομία στα νοτιοδυτικά κάνει έκκληση για περισσότερη βοήθεια.

Βάδη-Βυρτεμβέργη: ΔΕΝ επιβάλλεται ο περιορισμός κίνησης 15 χλμ

Η επέκταση του lockdown από τις ομοσπονδιακές και πολιτειακές κυβερνήσεις είναι “πραγματικά καταστροφική” για την οικονομική κατάσταση της βιομηχανίας λιανικής στα νοτιοδυτικά, δήλωσε η Sabine Hagmann, διευθύνουσα σύμβουλος της εμπορικής ένωσης στο κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης.

Όσο περισσότερο διαρκεί το lockdown, τόσο περισσότερες εταιρείες φτάνουν στα όρια των δυνατοτήτων τους και τόσο πιο πιθανόν είναι να χρεοκοπήσουν“, δήλωσε η Hagmann.

Βραχυπρόθεσμα, 100.000 θέσεις εργασίας στο λιανικό εμπόριο στα νοτιοδυτικά θα είναι στο χείλος της ύπαρξής τους, μακροπρόθεσμα έως 200 000.

Η βοήθεια δεν ικανοποιεί την κατάσταση των καταστημάτων μόδας

Η βιομηχανία αισθάνεται ότι μένει μόνη της στην κρίση, λέει η σύμβουλος: “Παρόλο που οι πολιτικοί ανακοινώνουν πάντα δισεκατομμύρια ενισχύσεις, η ενίσχυση στην πραγματικότητα δεν καταβάλλεται στον τομέα της λιανικής, επειδή τα εμπόδια στην πρόσβαση είναι πολύ υψηλά“.

Υπολογίστηκαν μόνο με βάση την επιστροφή των λειτουργικών δαπανών, ιδίως οι ανάγκες του κλάδου λιανικής μόδας δεν συνυπολογίστηκαν. “Στο λιανικό εμπόριο μόδας, οι λιανοπωλητές πρέπει να παραγγείλουν τα προϊόντα τους ένα χρόνο νωρίτερα, στη συνέχεια παραδίδονται αρκετές εβδομάδες πριν από την έναρξη της σεζόν, οπότε αυτα πρέπει επίσης να πληρωθούν“, λέει η Hagmann.

Καταργείται η απαγόρευση του “Click & Collect”

Ως εκ τούτου, ζήτησε επαρκή οικονομική ενίσχυση: “Πολλές εταιρείες που επηρεάζονται από την επέκταση του lockdown έχουν εξαντλήσει σε μεγάλο βαθμό τα ίδια τους τα κεφάλαια και χρειάζονται οικονομική υποστήριξη“.

Απαιτούν για τον τομέα λιανικής “επιχορηγήσεις με βάση το παράδειγμα της έκτακτης βοήθειας Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου“.

Ο σύλλογος βλέπει τη χαλάρωση της απαγόρευσης του “Click & Collect” στο κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης ως τη μόνη ακτίνα ελπίδας και ανακούφισης. “Οι τεράστιες απαιτήσεις μας επιτέλους επιτεύχθηκαν σε αυτό το σημείο“, δήλωσε η Hagmann.

Στη Βάδη-Βυρτεμβέργη, στους μεσαίους λιανοπωλητές είχε απαγορευτεί να επιτρέπουν στους πελάτες τους να παραγγέλνουν προϊόντα στο διαδίκτυο και στη συνέχεια να τα παραλαμβάνουν στο κατάστημα από τις 16 Δεκεμβρίου. “Ακόμη και πριν ξεκινήσει το δεύτερο lockdown στα μέσα Δεκεμβρίου, υποθέσαμε ότι το Click & Collect θα ήταν δυνατό στο λιανικό εμπόριο. Το γεγονός ότι δεν επετράπη, ήταν καταστροφή για τους εμπόρους“, λέει η Hagmann. Η άρση της απαγόρευσης είναι “απαραίτητη για την επιβίωση”.

Το σωματείο Verdi ζητά μεγαλύτερη οφέλη για εργασία μικρής διάρκειας

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει “να ευχόμαστε” το lockdown να λήξει σύντομα, σύμφωνα με την Hagmann. Ο αριθμός των ασθενειών μεταξύ των εργαζομένων στο λιανικό εμπόριο βρίσκεται σε ασήμαντο επίπεδο.

Η εμπορική ένωση αντιπροσωπεύει τα συμφέροντα περισσότερων από 40.000 εμπορικών εταιρειών στο κρατίδιο.

Ο Bernhard Franke, επικεφαλής του εμπορίου στο σωματείο Verdi στη Βάδη-Βυρτεμβέργη, εξέφρασε επίσης την ανησυχία του: “Είναι σπάνιο για τις εταιρείες να συμπληρώνουν το επίδομα βραχυπρόθεσμης εργασίας τους στο εμπόριο, καθώς οι εργαζόμενοι εξαρτώνται από τη βοήθεια του κράτους. Το κράτος πρέπει επειγόντως να βελτιώσει το επίδομα εργασίας μικρής διάρκειας. Η βραχυπρόθεσμη εργασία είναι ένα σοβαρό πρόβλημα για αυτούς“.

Οι ξενοδόχοι και οι ιδιοκτήτες παραπονιούνται για καθυστερημένες πληρωμές ενίσχυσης

Οι νέοι κανόνες του lockdown πυροδοτούν επίσης μια ανησυχητική διάθεση στο σωματείο ξενοδοχείων και εστιατορίων της χώρας (Dehoga). Ο εκπρόσωπος της Dehoga, Daniel Ohl, δήλωσε: “Προτρέπουμε το κράτος να επιτρέψει στις εταιρείες να επιβιώσουν οικονομικά εάν πρέπει να παραμείνουν κλειστές ώστε να καταπολεμήσουν την πανδημία“.

Ωστόσο, οι υποσχέσεις των ομοσπονδιακών πληρωμών βοήθειας έφτασαν πολύ αργά και δεν ήταν ακόμη “όπως υποσχέθηκαν “, επέκρινε ο Ohl.

Αυτό ισχύει επίσης για τις ενισχύσεις του Δεκεμβρίου. “Η Dehoga καλεί τη βιομηχανία φιλοξενίας να ανοίξει προοπτικές το συντομότερο δυνατόν, ειδικά από την άποψη της πολιτικής υγείας.

Εάν αυτό δεν είναι δυνατό, το κράτος πρέπει να επιτρέψει στις εταιρείες να επιβιώσουν οικονομικά μέσω των πληρωμών βοήθειας.

Το επιμελητήριο IHK θέλει εμβολιασμούς σε εταιρείες το συντομότερο δυνατό

Η βοήθεια που υποσχέθηκε για το lockdown τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο – 70 έως 75 τοις εκατό των πωλήσεων του ίδιο μήνα πέρυσι – δείχνει την πολιτική βούληση να βοηθήσει τον κλάδο. Η Dehoga απαιτεί αυτό το βοήθημα για την παράταση του lockdown στον ίδιο βαθμό και για όλους τους επηρεαζόμενους τρόπους λειτουργίας ανεξάρτητα από το μέγεθος“, λέει ο Daniel Ohl.

Γίνεται έκκληση προς την κρατική κυβέρνηση στη Στουτγκάρδη να συνεχίσει το επιτυχημένο πρόγραμμα βιομηχανικής βοήθειας “Stabilisierungshilfe Corona Gastgewerbe” το 2021.

Σε μια έρευνα της Dehoga, στην οποία συμμετείχαν περισσότερες από 5.500 εταιρείες-μέλη στις αρχές Δεκεμβρίου, το 70% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι θεωρούν ότι η οικονομική ύπαρξη της εταιρείας τους κινδυνεύει από την κρίση της πανδημίας.

Λαμβάνοντας υπόψη τις ολοένα και πιο σοβαρές συνέπειες της πανδημίας για την οικονομία, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Στουτγάρδης πιέζει για ταχύτερο ρυθμό επεξεργασίας του εμβολιασμού. “Όλη η διαδικασία εμβολιασμού πρέπει να προχωρήσει γρηγορότερα από πριν“, δήλωσε ο Πρόεδρος του IHK Marjoke Breuning.

Μόλις καταστεί δυνατή η επαρκής διαθεσιμότητα του εμβολίου και η εφοδιαστική εμβολιασμού, οι μεγάλες και μεσαίες εταιρείες στην περιοχή θα είναι έτοιμες, έτσι ώστε ολόκληρο το εργατικό δυναμικό να μπορεί να εμβολιαστεί από ιατρούς, όπως έχει γίνει εδώ και χρόνια με τον κανονικό εμβολιασμό κατά της γρίπης.

Βάδη-Βυρτεμβέργη: ΔΕΝ επιβάλλεται ο περιορισμός κίνησης 15 χλμ

Όλα τα νέα για τη Βάδη-Βυρτεμβέργη ΕΔΩ!

Στήριξε την προσπάθεια μας, μπορείς!

Κίνητρο: Η μηχανή της επιτυχίας.
Θέληση: Το όπλο της διάνοιας.
Έμπνευση: Το χρώμα της επιτυχίας.

Εσύ, το ελληνικό κοινό της Ομογένειας, είσαι η δύναμή μας. Αρκεί ένα μονάχα κλικ για να στηρίξεις την προσπάθεια μας. Μπες στη σελίδα μας στο Facebook, κάνε Like και ενημερώσου για όλα όσα σε αφορούν.

Μείνε συντονισμένος σε εμάς για έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση, και πάντα σε ελληνική γλώσσα. Γίνε μέλος στην σελίδα μας, ΕΔΩ

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.