Βάδη-Βυρτεμβέργη: Λιγότερες διαρρήξεις, αύξηση στο διαδικτυακό έγκλημα

Ο Υπουργός Εσωτερικών Thomas Strobl (CDU) δέχεται κριτική για την έκθεση ασφαλείας του 2020, αν και ο συνολικός αριθμός εγκλημάτων που καταγράφηκαν μειώθηκε.

Συγκεκριμένα, ο αριθμός του ηλεκτρονικού εγκλήματος αυξάνεται συνεχώς από το 2017 – τώρα κατά 83,9%.

Στουτγάρδη – Πρέπει να οφείλεται στις κρατικές εκλογές στις 14 Μαρτίου ότι ο υπουργός Εσωτερικών Thomas Strobl παρουσίασε τις στατιστικές εγκληματικότητας για το κρατίδιο για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο: Συνολικά, τα ποινικά αδικήματα που σημειώθηκαν στη Βάδη-Βυρτεμβέργη μειώθηκαν σε 538.566, το χαμηλότερο επίπεδο από το 1991. Σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, 6,1% λιγότερο.

Ο Strobl καταλήγει στο ότι αυτό είναι “το αποτέλεσμα μιας μελλοντικής και συνετής εστίασης, σαφών κανόνων και σκληρής δουλειάς”, με την οποία “αντιμετωπίζει άμεσα και αποφασιστικά τις εξελίξεις”.

Από το 2014, υπό τον προκάτοχο του Strobl, ο αριθμός των διαρρήξεων μειώθηκε σταθερά. Το 2020 κατά περίπου 27% σε 4.696.

Στον τομέα του διαδικτυακού εγκλήματος – δηλ. εγκλήματα που διαπράχθηκαν με τη βοήθεια του διαδικτύου – ο αριθμός αυξήθηκε κατά 20% σε 29.575 για τρίτο συνεχόμενο έτος.

Αυτό περιλαμβάνει απάτη, εκβιασμό, απειλές, προσβολές και διανομή πορνογραφικού υλικού. Επιπλέον, υπάρχει το λεγόμενο έγκλημα υπολογιστή, στο οποίο είτε υπολογιστές είτε προγράμματα χειρίζονται εξωτερικά από τρίτους.

Εδώ οι αριθμοί αυξήθηκαν κατά 4% σε 10.248 καταγεγραμμένες περιπτώσεις. Συνολικά, τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στο διαδίκτυο έχουν αυξηθεί κατά 83,9% από το 2017.

Τα αδικήματα που καλύπτονται από τον όρο έγκλημα, όπως απάτη επιδοτήσεων, επενδύσεις, πτώχευση και οικονομικά αδικήματα, αυξήθηκαν κατά 22,7% σε 10.624 καταγεγραμμένα αδικήματα – το υψηλότερο ποσοστό από το 2011στη Βάδη-Βυρτεμβέργη.

Τα εγκλήματα κατά της σεξουαλικής αυτοδιάθεσης αυξήθηκαν κατά 13,8% σε 9.236, η υψηλότερη τιμή τουλάχιστον από το 2009.

Επίθεση σε αστυνομικούς με νέο ρεκόρ

Η βία κατά των αστυνομικών αυξήθηκε ξανά σε επίπεδα ρεκόρ των τελευταίων ετών. Το 2020, ο αριθμός των περιστατικών αυξήθηκε κατά 3% σε 5.115 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Αυτές είναι περίπου 760 περισσότερες επιθέσεις από ό,τι πριν από πέντε χρόνια.

Ο Strobl αναφέρθηκε στη μεγαλύτερη εκστρατεία πρόσληψης για την αστυνομία στην ιστορία του κρατιδίου της Βάδης-Βυρτεμβέργης. Στην οποία έχουν συμπληρωθεί περίπου 9.000 θέσεις από το 2016.

Ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Γερμανικής Αστυνομικής Υπηρεσίας, κ. Steffen Mayer, προειδοποίησε ότι η έκθεση ασφαλείας για το 2020 πρέπει να αντιμετωπίζεται με μεγάλη προσοχή: Περιέχει μόνο τα περιστατικά που γνώριζε η αστυνομία.

Με βάση τις τρέχουσες στατιστικές, “είναι πολύ δύσκολο να δούμε αν τα πολιτικά μέτρα ή τα μέτρα της αστυνομίας οδήγησαν σε επιτυχία ή η πανδημία με τα lockdown της”.

Στον τομέα του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο, για παράδειγμα, μελέτες στην Κάτω Σαξονία έδειξαν ότι το πραγματικό έγκλημα είναι δέκα έως έντεκα φορές υψηλότερο από αυτό που καταγράφεται στα στατιστικά στοιχεία της αστυνομίας.

Επιπλέον, οι μεγάλης κλίμακας διαδικασίες εγκληματικών πράξεων, για παράδειγμα στον τομέα των διαδικασιών εναντίον γνωστών εταιρειών, δέσμευσαν πολλούς από τους ερευνητικούς εμπειρογνώμονες επειδή διήρκεσαν χρόνια.

“Στο τέλος, το ερώτημα για εμάς είναι πού βρισκόμαστε σε σύγκριση με τα άλλα ομοσπονδιακά κρατίδια όσον αφορά τον αριθμό των αστυνομικών ανά 100.000 κατοίκους”.

Η χαμηλότερη αστυνομική πυκνότητα στη Γερμανία

Το κρατίδιο κατέχει την τελευταία θέση σε μια εθνική σύγκριση. Το νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας έχει σήμερα τη χαμηλότερη αστυνομική πυκνότητα στη Γερμανία με 240 αστυνομικούς ανά 100.000 κατοίκους.

Η μέση τιμή για τα γερμανικά κρατίδια είναι 264. Η Σαξονία-Άνχαλτ (324 αστυνομικοί ανά 100.000 κατοίκους), το Βρανδεμβούργο (317) και το Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία (300) είναι τα κρατίδια με την υψηλότερη πυκνότητα της αστυνομίας, το Βερολίνο (566) προηγείται του Αμβούργου (485) και της Βρέμης (444).

“Αυτή είναι η ίδια κατάσταση στα νοτιοδυτικά με εκείνη του 1981”, επικρίνει ο Gundram Lottmann, αντιπρόεδρος της αστυνομικής ένωσης. Συνοψίζει: “Η ουσία είναι ότι έχουν καλυφθεί ακριβώς 38 επιπλέον θέσεις από το 2016”.

Η κριτική του SPD

Το SPD επικρίνει την έκθεση ασφαλείας του 2020, την οποία παρουσίασε επίσης ο Strobl ως ισολογισμό της θητείας του. Ο εκπρόσωπος εσωτερικής πολιτικής Sascha Binder δηλώνει πως η ζωή έχει αλλάξει στον καιρό της πανδημίας, συμπεριλαμβανομένου του εγκλήματος.

“Το έγκλημα μετατοπίζεται στο διαδίκτυο”. Ο Strobl, ο οποίος είναι επίσης υπουργός ψηφιοποίησης του κρατιδίου, γιορτάζει το έτος “Μένουμε σπίτι” λόγω αρνητικού αριθμού διαρρήξεων.

Δεν είναι περίεργο που το 12% των πολιτών κατέληξε πρόσφατα στο συμπέρασμα ότι ο Υπουργός Εσωτερικών δεν έκανε αρκετά για να προετοιμάσει την αστυνομία για τις προκλήσεις της καταπολέμησης του εγκλήματος.

“Ένα άλλο μέρος της αλήθειας είναι ότι ο Υπουργός Εσωτερικών έχει υποσχεθεί 900 επιπλέον αστυνομικούς μέχρι το τέλος της νομοθετικής περιόδου. Αλλά ένα πράγμα είναι σίγουρο. Δεν υπάρχει περισσότερο προσωπικό σε περιπολία από ό,τι όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του”, λέει ο Binder.

Ο εκπρόσωπος εσωτερικής πολιτικής του CDU, κ. Thomas Blenke, είναι θετικός σχετικά με την ανάπτυξη περισσότερης ασφάλειας στο κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης. Αλλά προσθέτει:

“Το πόσο κινούνται οι αριθμοί προς τη σωστή κατεύθυνση έχει επίσης να κάνει με εξωτερικές συνθήκες, σε αυτή τη συγκεκριμένη περίπτωση με την κρίση της πανδημίας. Μέρος του εγκλήματος έχει μετατοπιστεί στο διαδίκτυο και η βία κατά της αστυνομίας αυξάνεται επίσης”.

Η κριτική του FDP

Για τον αρχηγό του FDP κ. Hans-Ulrich Rülke είναι σαφές ότι “ο αριθμός των εγκλημάτων στο δημόσιο χώρο θα μειωθεί όταν οι άνθρωποι είναι περισσότερο στο σπίτι λόγω του lockdown. Και τα καταστήματα παραμένουν κλειστά”.

Η τεράστια αύξηση του εγκλήματος στο διαδίκτυο καθιστά σαφές ότι ο Strobl “συνεχίζει να μην κάνει τίποτα χρήσιμο για να κάνει το διαδίκτυο μια νομικά ασφαλή περιοχή”.

Επίσης, δεν έκανε τίποτα για να αντιμετωπίσει τη θλιβερή τάση αύξησης των σεξουαλικών εγκλημάτων. “Μόνο ένα είναι σίγουρο στη Βάδη-Βυρτεμβέργη: Ο υπουργός Εσωτερικών δεν μπόρεσε να αναπτύξει μια σαφή ιδέα για την καταπολέμηση του εγκλήματος κατά τη διάρκεια της θητείας του”.

Ο κρατικός πρόεδρος της Γερμανικής Αστυνομικής Ένωσης, κ. Ralf Kusterer, συνοψίζει: “Η αστυνομία στη χώρα κάνει κορυφαία δουλειά. Με πολύ μικρότερο προσωπικό από όλα τα άλλα ομοσπονδιακά κρατίδια, κατάφεραν να διασφαλίσουν ότι οι άνθρωποι μπορούν να ζήσουν με ασφάλεια. Όσο σχεδόν σε καμία άλλη χώρα του κόσμου”.

Σημειώνει ότι η αστυνομία γίνεται όλο και πιο βάναυση και βίαια, και ότι ο σεβασμός αυξάνεται. Οι λεκτικές επιθέσεις είναι επίσης βία κατά αστυνομικών.

Οι αριθμοί της κορώνας μιλούν μια σαφή γλώσσα και καθιστούν σαφείς τους υψηλότερους κινδύνους για την υγεία υπό τους οποίους οι αστυνομικοί εκτελούν αυτές τις υπηρεσίες:

Δύο αστυνομικοί πέθαναν από μολύνσεις Covid 19, 1200 μολύνθηκαν και περισσότεροι από 10.000 μπήκαν σε καραντίνα.

Μην μαθαίνεις τα νέα από την Βάδη Βυρτεμβέργη τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facbook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.

Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο GRland.info

Πως θα ακολουθήσεις το GRland.info στο Facebook; Πάτησε ΕΔΩ.