Η Βάδη-Βυρτεμβέργη μειώνει την ηλικία δικαιώματος ψήφου στα 16

Η ψήφος σε ηλικία 16 ετών είναι πλέον δυνατή στη Βάδη-Βυρτεμβέργη. Bάση γι’ αυτό αποτελεί η μεταρρύθμιση του εκλογικού νόμου, η οποία επιτεύχθηκε μετά από χρόνια αγώνα.

Η μεταρρύθμιση θα μπορούσε επίσης να χρησιμεύσει ως πρότυπο σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Στο μέλλον, το κοινοβούλιο του κρατιδίου της Βάδης-Βυρτεμβέργης μπορεί να εκλέγεται από την ηλικία των 16 ετών.

Μετά από χρόνια διαμάχης, το κοινοβούλιο ενέκρινε την Τετάρτη τη μεταρρύθμιση του εκλογικού νόμου με την απαραίτητη πλειοψηφία των δύο τρίτων.

Τροποποίηση του εκλογικού νόμου με τις ψήφους των Πρασίνων, του CDU και του SPD

Οι Πράσινοι, το CDU και το SPD ψήφισαν υπέρ, ενώ το FDP και το AfD ψήφισαν κατά. Αυτό όχι μόνο μειώνει κατά δύο χρόνια το κατώτατο όριο ηλικίας για το δικαίωμα ψήφου στις εκλογές και τα δημοψηφίσματα, αλλά εισάγει επίσης ένα εκλογικό σύστημα δύο ψήφων.

Η πρώτη ψήφος χρησιμοποιείται για την άμεση εκλογή του υποψηφίου της εκλογικής περιφέρειας.

Ο υποψήφιος αυτός θα συνεχίσει να ορίζεται τοπικά από τα κόμματα της περιφέρειας.

Στο μέλλον, η δεύτερη ψήφος θα πηγαίνει σε ένα κόμμα που θα καταρτίζει μια λίστα για το κράτος – αυτό δίνει στα κόμματα μεγαλύτερη επιρροή στην επιλογή των υποψηφίων.

Η κατανομή των εδρών καθορίζεται από τη δεύτερη ψηφοφορία. Μεταξύ άλλων, η μεταρρύθμιση θα πρέπει να διασφαλίσει την πρόσβαση περισσότερων γυναικών στην ολομέλεια.

Πρότυπο για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση;

Η μείωση του ορίου ηλικίας ψήφου συζητείται επίσης σε ομοσπονδιακό επίπεδο- οι εταίροι του συνασπισμού είχαν ταχθεί υπέρ αυτής της λύσης.

Μια επιτροπή για τη μεταρρύθμιση του εκλογικού νόμου πρόκειται να ασχοληθεί με αυτό και άλλα ζητήματα από την Πέμπτη.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.